Mai mult decat atat, Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii remarca ca problemele semnalate in aceasta saptamana de cei din cadrul Comisiei Europene nu sunt niste probleme noi pentru tara noastra, acestea fiind cunoscute pentru autoritati chiar si din anii 2016 - 2017. Recomandarile pe care le fac cei de la CNIPMMR sunt impartite pe patru domenii de activitate: domeniul social, domeniul economic, domeniul dialogului social si legislativ, respectiv domeniul bugetar - administrativ.
Cresterea tuturor pensiilor cu nu mai putin de 40% incepand cu aceasta toamna reprezinta un motiv de ingrijorare intemeiat pentru Comisia Europeana in cazul tarii noastre, specialistii de la Bruxelles avertizand ca datoria publica a tarii noastre si deficitul bugetar ar urma sa explodeze in cazul in care aceasta s-ar aplica. In aceste conditii, CNIPMMR propune cresterea cu 40% doar a pensiilor care au o valoare de pana in 800 de lei, ceea ce ar insemna ca masura s-ar aplica pensiilor unui numar de 1.8 milioane de pensionari. Vorbim, asadar, despre un efort bugetar de aproximativ 1.3 miliarde de euro/an.
Mergand mai departe, CNIPMMR propune cresterea cu 200 de lei/luna a pensiilor cu o valoare cuprinsa intre 801 si 1.500 de lei, efortul bugetar urmand sa se ridice la aproximativ 965 de milioane de euro/an. De asemenea, acestia propun indexarea cu valoarea inflatiei a pensiilor care depasesc 1.500 de lei. Totodata, este propusa si inghetarea valorii pensiilor care depasesc suma de 5.000 de lei.
Tot in domeniul social, Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii mai propune elaborarea unei strategii nationale pentru Diaspora si adoptarea unor masuri pentru rezolvarea ratei ridicate a tinerilor care nu sunt incadrati profesional si nu urmeaza niciun program educational sau de formare.
Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii propune trei recomandari autoritatilor si din domeniul economic. Prima dintre ele se refera la necesitatea sustenabilitatii si orientarii spre investitii a bugetului. Apoi, CNIPMMR vorbeste despre aplicarea OUG 109/2011 privind guvernanta corporativa a intreprinderilor publice in toate companiile de stat. In cele din urma, reprezentantii IMM-urilor din Romania mai propun si adoptarea unor masuri pentru buna utilizare a fondurilor UE si a altor tipuri de sprijin financiar disponibile.
Indreptandu-ne catre domeniul dialogului social si legislativ, CNIPMMR propune nemodificarea Codului Fiscal pentru o perioada de patru ani, mediul de afaceri avand nevoie de predictibilitate. De asemenea, institutia mai recomanda si operationalizarea Consiliului Consultativ pentru Mediul de Afaceri de la nivelul Guvernului pentru realizarea unei consultari reale cu antreprenorii privind modificarile legislative.
In cele din urma, ajungand la domeniul bugetar - administrativ, CNIPMMR propune in primul si primul rand digitalizarea administratiei publice. Totodata, Consiliul IMM-urilor din Romania subliniaza ca in cazul bugetarilor, cresterile salariale nu trebuie sa afecteze nivelul investitiilor si nu trebuie sa fie mai mari decat acestea.
Ultimele NOUTATI
Piata imobiliara din Romania, demonstratie de forta. Terenurile se vand ca painea calda, desi suntem la un pas de criza economica
Cum sa pastrezi prospetimea laptelui si sa iti cresti afacerea cu ajutorul tancurilor de racire
Gata cu distractia pe bani publici! FMI trimite oameni sa faca verificari in Romania
Partenerii nostri
Angajatorul poate LIMITA numarul zilelor de CO solicitate de angajat intr-o anumita luna?
Retrogradarea din functie, ca sanctiune disciplinara - MODEL decizie
HG nr.10/2025: este APROBAT un contingent de 100.000 de lucratori straini in Romania
24 ianuarie, zi libera pentru salariati
Retragerea consimtamantului pentru prelucrarea datelor angajatilor: ce efecte produce?
Te-ar putea interesa si