Consiliul Fiscal a reactionat in aceasta dimineata pe tema proiectului de buget pe anul 2019 prezentat de Guvern in urma cu patru zile. Consiliul Fiscal vorbeste deja despre o constructie bugetara care are la baza un scenariu de crestere economica excesiv de optimist. De asemenea, specialistii din Consiliul Fiscal atrag atentia ca la acest moment ne aflam intr-un context in care se vorbeste despre “incetinirea economiei zonei euro si despre probabilitatea in crestere de incheiere a fazei expansioniste a ciclului economic la nivel global”. In aceste conditii, Consiliul Fiscal mentioneaza ca mentinerea ipotezei de accelerare a cresterii economice reale la 5.5% in 2019 este “nejustificata”.
Consiliul Fiscal a identificat in proiectul de buget prezentat de Guvern pentru anul 2019 o “expansiune de proportii a cheltuielilor cu investitiile, de la 34.2 miliarde de lei in 2018 la 47.1 miliarde de lei in 2019”. La baza acestor anticipari, Guvernul pune o “cvasi-triplare a intrarilor anticipate din fonduri structurale si de coeziune de la UE, al caror beneficiar final este sectorul public”. Mai exact, Guvernul se gandeste la o crestere a acestor intrari de la 5.2 miliarde de lei in 2018 la peste 15 miliarde de lei in 2019.
Asa cum este cunoscut deja in spatiul public, Romania are o problema majora atunci cand vine vorba de atragerea fondurilor europene. Din punct de vedere istoric in acest sens, estimarile initiale cu privire la gradul de absorbtie al fondurilor europene au fost intotdeauna mult mai mari decat cele realizate in realitate. In aceste conditii, este greu de crezut ca statul roman va putea dintr-o data sa performeze atat de bine din punct de vedere al atragerii de fonduri europene.
Consiliul Fiscal a mai remarcat si o alta ipoteza extrem de favorabila a Guvernului in legatura cu dinamica numarului de angajati si cu castigul salarial brut in sectorul concurential. Conform estimarilor facute de Guvern, acestea sunt preconizate sa creasca in 2019 cu 3.7%, respectiv 13.8%. Insa, datele istorice prezentate de-a lungul timpului de INS contrazic estimarile optimiste ale Guvernului. Spre exemplu, ritmul de crestere a numarului de salariati din sectorul privat a scazut de la 4% in 2016 la 1.7% in primele 11 luni ale anului precedent.
Consiliul Fiscal se refera la aceste ipoteze ale Guvernului ca fiind “excesiv de favorabile si improbabil a se materializa la nivelurile preconizate”. De asemenea, Consiliul Fiscal precizeaza ca luarea in calcul a unor ipoteze atat de optimiste “intra in contradictie cu dezideratul unei gestiuni prudente a politicii fiscale”.
Mergand mai departe, Consiliul Fiscal se arata surprins cu privire la “supraevaluarea semnificativa a veniturilor din TVA”. Conform estimarilor, veniturile din TVA sunt proiectate sa creasca cu pana la 17% (10.1 miliarde de lei) fata de nivelul din executia aferenta anului precedent. In aceste conditii, Consiliul Fiscal se declara surprins de estimarile foarte optimiste facute de guvernanti.
Ultimele NOUTATI
Masa de Craciun, "pe saracie". Romanii sunt nevoiti sa cumpere la suta de grame de Sarbatori
De ce nu trebuie sa speli rufele in ziua de Craciun? Superstitii care aduc ghinion in familie
Friptura de Craciun? De ce nu e bine sa speli carnea de porc inainte de gatire pericolul pe care multi il ignora
Masa de Craciun gata intr-o ora. Cum sa gatesti friptura de porc care se topeste in gura sfaturi de la bucatarii profesionisti
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212