In primul si primul rand, Consiliul Fiscal vrea sa atraga atentia ca aceste masuri pomenite in randurile anterioare au facut ca numarul firmelor platitoare de impozit pe profit sa scada considerabil in ultimii patru ani. In aceste conditii, incasarile bugetare au fost afectate in mod negativ cu sume cuprinse intre 1.5 si 2 miliarde de lei. De asemenea, raportul emis acum de specialistii din cadrul Consiliului Fiscal arata ca pierderile de venituri anticipate initial au fost mult mai mici fata de cele care au urmat in realitate, dupa introducerea masurilor.
Conform raportului comunicat, Consiliul Fiscal reclama faptul ca intre anii 2015 si 2018 au avut loc schimbari legislative ample in tara noastra in legatura cu modalitatea de impozitare a castigurilor firmelor. Mai exact, Consiliul Fiscal remarca ca toate aceste modificari facute in ultimii ani “au modificat in mod substantial sfera de cuprindere a companiilor incadrate in categoria microintreprinderilor, rata de impozitare aplicata acestora si implicit incasarile bugetare din aceasta categorie de impozite”.
Mai exact, specialistii din cadrul Consiliului Fiscal se refera la acele masuri care au majorat de pana la 15 ori plafonul de venituri anuale pana la care o companie este inclusa in categoria microintreprinderilor. In aceste conditii, toate aceste masuri “au echivalat cu o deplasare a impozitarii catre o asezare a acestora pe baza veniturilor in loc de profituri”. De asemenea, cotele de impunere au fost diminuate, realizandu-se o diferentiere in functie de numarul de angajati. Nu in ultimul rand, in cazul firmelor care isi desfasoara activitatea in domeniul dedicat hotelurilor, restaurantelor si cafenelor, a fost introdus un impozit specific care a inlocuit impozitul pe profit.
Concret, Consiliul Fiscal ne arata ca dupa toate aceste modificari, aproape 90% dintre firmele analizate de ei au obtinut venituri din exploatare sub aceasta limita impusa, contrbutia acestui segment la activitatea economica avand o crestere spectaculoasa. Spre exemplu, in 2015, veniturile din exploatare agregate reprezentau 2.2% din total, in timp ce acum reprezinta 10.2%. De asemenea, profiturile brute pozitive au crescut de la 7.2% in 2015 la 22.9% in 2018. In aceste conditii, Consiliul Fiscal este de parere ca aceste ponderi se vor majora si mai mult pe fondul dublarii din anul 2018 a plafonului de venituri anuale pana la care o firma se poate incadra in categoria microintreprinderilor.
In concluzie, Consiliul Fiscal transmite prin acest raport ca schimbarile majore ale regimului de impozitare a castigurilor firmelor din tara noastra a avut consecinte importante din punct de vedere al bugetului general consolidat. Cum numarul firmelor platitoare de impozit pe profit s-a redus drastic in ultimii patru ani, incasarile bugetare au fost la randul lor afectate negativ cu sume de pana la 2 miliarde de lei.
In aceste conditii, Consiliul Fiscal propune o inversare a masurii de impozitare a veniturilor pentru firmele cu venituri anuale de peste 100.000 de euro. In acelasi timp, institutia recomanda eliminarea impozitului specific si intarirea controlului fiscal. Conform previziunilor, astfel de masuri ar putea duce in cele din urma la atragerea unor sume suplimentare la bugetul general consolidat de peste 2.5 miliarde de lei.
Citeste si: Suprajumulirea gainii care aduce oua la buget 1
Ultimele NOUTATI
Masa de Craciun, "pe saracie". Romanii sunt nevoiti sa cumpere la suta de grame de Sarbatori
De ce nu trebuie sa speli rufele in ziua de Craciun? Superstitii care aduc ghinion in familie
Friptura de Craciun? De ce nu e bine sa speli carnea de porc inainte de gatire pericolul pe care multi il ignora
Masa de Craciun gata intr-o ora. Cum sa gatesti friptura de porc care se topeste in gura sfaturi de la bucatarii profesionisti
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212