Presedintele Daniel Daianu subliniaza faptul ca institutia pe care o conduce nu beneficiaza de timp suficient pentru o analiza solida a documentelor si pentru elaborarea opiniei solicitate. Mai mult decat atat, Daianu vorbeste despre o “situatie inedita” care a aparut in acest an, in conditiile in care datele solicitate Ministerului Finantelor Publice de catre Consiliul Fiscal sunt la acest moment “doar partial disponibile”. In special, Daniel Daianu acuza lipsa accesului la anexa privind masurile de politica fiscal-bugetara si la evaluarea impactului acestora.
Intr-o opinie preliminara pe care a emis-o in cursul zilei de miercuri, Consiliul Fiscal sustine ca anul 2020 se va dovedi a fi “un an de cumpana pentru bugetul pe perioada 2020 - 2022”. Institutia atrage atentia ca modul de aplicare a Legii Pensiilor in anul 2020 va avea un rol decisiv pentru bugetul din anul 2021, impactul cheltuielilor cu asistenta sociala urmand sa fie mult mai ridicat. Mai exact, conform estimarilor facute de specialistii din cadrul Consiliului Fiscal, cheltuielile cu asistenta sociala vor creste de la 0.7% din PIB in anul 2020 la aproximativ 2.7% din PIB in anul 2021.
In aceste conditii, Consiliul Fiscal atrage atentia prin intermediul acestei opinii preliminare ca riscul cel mai mare este ca deficitul bugetar “sa derapeze foarte mult” in cazul in care nu vor fi luate masuri de corectie in anul 2020, ceea ce ar duce in cele din urma la afectarea stabilitatii economice in ansamblu. Conform evaluarii preliminare realizate de specialistii din cadrul Consiliului Fiscal privind deficitul bugetar in anul 2020, exista “riscuri semnificative de depasire a tintei de buget de 3.6% din Produsul Intern Brut”. De asemenea, cei de la Consiliul Fiscal mai atrag atentia ca “o constructie bugetara fragila pentru 2020 si in special pentru 2021 va duce cel mai probabil la deteriorarea rating-ului suveran si la intrarea in Procedura de Deficit Excesiv (PDE)”.
Facand referire la ultimele decizii luate in Parlament, Consiliul Fiscal isi exprima ingrijorarea cu privire la initiativele privind reducerile de taxe si impozite si la cresterile de cheltuieli, sustinand ca acestea “nu se justifica atunci cand situatia bugetului este atat de incordata, fiind contrare logicii consolidarii bugetare”. De asemenea, Consiliul Fiscal noteaza ca starea bugetului public ramane in continuare extrem de incordata “din cauza insuficientei resurselor si presiunilor foarte mari actuale si viitoare”. Mai mult decat atat, CF remarca ca tendinta de incetinire a cresterii economice la nivel international si eventualele socuri externe reprezinta riscuri pentru consolidarea bugetara”.
In ciuda avertismentului venit dinspre Consiliul Fiscal cu privire la riscul major ca deficitul sa creasca semnificativ, ministrul Finantelor Publice, Florin Citu, a declarat astazi ca tinta de deficit bugetar de 3.6% stabilita pentru anul viitor nu va fi depasita, chiar daca dublarea alocatiilor pentru copii a dat planurile Guvernului peste cap la aceasta ora. Totodata, Citu sustine ca “nu va arunca costul deciziilor din Parlament asupra romanilor”, drept pentru care nu se pune problema introducerii unor taxe noi.
Ultimele NOUTATI
Ne-ar placea ca Romania sa fie reprezentata de Calin Georgescu pe plan international?
Cum sa faci cozonaci pufosi de fiecare data secretul pe care bunica nu ti l-a spus
De ce nu trebuie sa-ti fie frica de un credit de nevoi personale. Ghid pentru incepatori
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212
Nivelul normelor anuale de venit corespunzatoare unei camere de inchiriat pentru anul 2025
Te-ar putea interesa si