Consiliul Fiscal publica un nou raport cu privire la situatia economica actuala in care se regaseste tara noastra, transmitand totodata un avertisment cu privire la optimismul scenariului macroeconomic care a stat la baza celei de-a treia rectificari bugetare din acest an. Specialistii Consiliului considera ca asteptarile autoritatilor sunt prea mari in raport cu evolutia economica actuala si in contextul crizei sanitare provocate de cel de-al doilea val al pandemiei de coronavirus cu care se confrunta Romania.
In aceste conditii, specialistii din cadrul Consiliului Fiscal se asteapta la o contractie economica de 4 - 6% la sfarsitul acestui an. De asemenea, CF estimeaza un deficit bugetar de 9.8% din Produsul Intern Brut in 2020. Scenariul Consiliului se dovedeste a fi ceva mai pesimist decat cel al Guvernului, care a estimat un deficit bugetar de 9.1% din PIB pentru acest an. In acelasi timp insa, Comisia Europeana are asteptari si mai slabe la acest capitol, prognozand un deficit bugetar de 10.3% din PIB.
In ultimul raport publicat de Consiliul Fiscal se vorbeste si despre un “gol total de venituri fiscale si din contributii de asigurari sociale plus alte venituri la nivelul anului 2020 de aproximativ 6.5 - 7.5 miliarde de lei, ceea ce inseamna circa 0.65% - 0.75% din PIB”. Pentru acest gol, specialistii Consiliului Fiscal dau vina in primul si primul rand pe optimismul prea mare al celor de la ANAF. Lipsa acestor venituri fiscale este cauzata insa si de amanarea obligatiilor la plata in cazul agentilor economici. Totodata, exista o probabilitate ridicata ca sumele aferente inchirierii benzilor de frecventa 5G sa nu fie incasate de stat in anul curent. Toate aceste venituri ar putea fi insa recuperate in 2021!
Consiliul Fiscal explica pentru inceput ca Romania a intrat in criza sanitara provocata de pandemia de coronavirus cu un dezavantaj major din punct de vedere economic. Mai exact, tara noastra a intrat in criza cu cel mai mare deficit structural din Uniunea Europeana, de peste 4% din PIB, dar si cu cel mai mare deficit extern de cont curent dintre toate economiile emergente din blocul comunitar european.
In aceste conditii, nu ne putem mira de recuperarea economica foarte lenta inregistrata in trimestrul al treilea, spatiul de manevra al Guvernului fiind foarte limitat. Chiar daca Romania a raportat o crestere economica de 5.6%, trebuie sa precizam ca este una dintre cele mai slabe cresteri inregistrate la nivelul Uniunii Europene.
Astfel, evolutia economica nu se anunta a fi mult mai buna nici in anul 2021, atunci cand multe state europene vor avea deficite bugetare in scadere considerabila avand in vedere reducerea cheltuielilor aferente crizei sanitare actuale. Consiliul Fiscal se asteapta ca statele europene sa inregistreze o medie a deficitelor de aproximativ 5% in 2021. Situatia va fi insa cu mult diferita in Romania, acolo unde deficitul bugetar ar putea inregistra chiar si valori duble in cazul in care nu s-ar efectua ajustari.
Mai mult decat atat, in 2022 diferenta dintre Romania si celelalte state UE la acest capitol ar fi si mai mare. Tot in 2022, Romania ar urma sa ajunga cu datoria publica la peste 55% din PIB, ceea ce ar face ca finantarea sa fie din ce in ce mai problematica. Astfel, Consiliul Fiscal sustine ca autoritatile trebuie sa inceapa corectia macroeconomica din 2021.
Totodata, specialistii CF considera ca problema macroeconomica a tarii noastre trebuie sa fie abordata in special prin reducerea credibila, chiar si graduala, a deficitului bugetar. In cazul unei corectii macroeconomice reusite, Romania ar putea adera la Mecanismul Cursurilor de Schimb 2 (MCS2) in anul 2025.
Ultimele NOUTATI
Finantare de pana la 15.000 de euro pentru initiative comunitare din 42 de zone ale Capitalei prin Platforma de mediu pentru Bucuresti
3 greseli financiare pe care parintii le fac si distrug independenta financiara a copiilor peste ani
Partenerii nostri
Pensionarii de invaliditate - noi DREPTURI acordate, in vederea extinderii dreptului de munca
Drepturile de autor - noutatile legislative importante si cum sa le gestionati
Rolul comunitatilor de afaceri in dezvoltarea intreprinderilor mici si mijlocii
Semnare situatii financiare anuale: Ce spune legislatia despre persoanele imputernicite?
e-Factura B2C: Noutati in 2025, sanctiuni si studii de caz
Auditul Intern explicat pe intelesul tuturor: Legislatie, organizare si spete rezolvate
Se simplifica drumul catre Cotroceni! Mai putine semnaturi pentru candidatii la prezidentiale
Destinatii de top din Romania pe care le poti vizita cu voucherele de vacanta