Consiliul Fiscal avertizeaza: gaura din bugetul public va fi mai mare decat ne spune Guvernul
deficit bugetardatoria publicamasuri de austeritatecheltuieli publice
Guvernul Romaniei a prognozat un deficit bugetar de 5% pe 2024, insa dupa calculele Consiliului Fiscal cifra n-are nicio legatura cu realitatea.
Consiliul Fiscal se asteapta ca deficitul real al Romaniei sa ajunga la 6,4% in 2024, o cifra usturatoare, care ar putea genera masuri de austeritate, pentru a fi readuse cheltuielile publice sub un prag mai acceptabil.
Interesant este ca estimarea Consiliului Fiscal e in linie cu cea formulata de Comisia Europeana, care se asteapta la o gaura chiar mai mare, de 6,5%.
Din pacate, Consiliul Fiscal se indoieste de capacitatea Romaniei de a scadea simtitor gaura din buget, in conditiile in care sunt multi factori care afecteaza negativ cheltuielile publice. Aici putem aminti numai de noua lege a pensiilor care va aduce un impact bugetar semnificativ mai mare in 2025. De asemenea, avem in continuare un nivel scazut al colectarilor fiscale, iar fara sa crestem veniturile la buget, fara conformare voluntara, e aproape imposibil sa speram ca vom avea un deficit mia mic.
“Consiliul Fiscal a estimat ca deficitul bugetar va fi in jur de 6,4% din PIB in 2024, daca nu se va recurge din nou la o taiere drastica a cheltuielilor de capital, desi programarea oficiala este de 5% din PIB. In acelasi timp, data fiind executia bugetara de pana acum si alte date, Comisia Europeana are estimari pentru 2024 ce duc deficitul bugetar la peste 6,5% din PIB", a spus presedintele Consiliului Fiscal, Daniel Daianu.
"Este o teza falsa, ce ignora ca mult din investitiile publice sunt fonduri europene. Iar banii europeni nu finanteaza deficit bugetar – ele se vad pe ambele parti ale bugetului public. Deficitul bugetar se finanteaza de pe piata interna si cea externa. Nici deficitul de cont curent nu este acoperit de bani europeni; finantarea se face prin investitii straine directe si imprumuturi. Bani europeni pot limita insa deficitul de cont curent, asa cum fac remiterile", a mai completat oficialul.
Am putea sa ne confruntam cu masuri de austeritate
Amintim ca
deficitul bugetar reprezinta diferenta negativa dintre veniturile si cheltuielile guvernului intr-un anumit interval de timp, de obicei un an fiscal. Practic, balanta din vistieria e dezechilibrata, fiind mai mari cheltuielile decat incasarile, adica suntem "pe minus".
Cel mai ingrijorator lucru ce poate deriva din aceasta situatie este ca Executivul poate adopta masuri de austeritate pentru a reduce cheltuielile publice. Aceste masuri pot include reducerea salariilor si alocarilor bugetare pentru diverse programe si servicii publice, inghetarea angajarilor in sectorul public, restrictionarea beneficiilor sociale sau eliminarea/subventarea anumitor subventii.
O alta abordare ar putea fi cresterea veniturilor Guvernului prin masuri precum introducerea sau majorarea unor taxe si impozite, extinderea bazei de impozitare, combaterea evaziunii fiscale si imbunatatirea colectarii veniturilor fiscale.
Foto: facebook/consiliul fiscal romania