Consiliul Fiscal atrage atentia asupra arieratelor companiilor de stat
arieraterestantecompanii de statconsiliul fiscal
In raportul anual pe anul 2014 al Consiliului Fiscal, institutia arata ca acumularea de pierderi si arierate de catre companiile de stat reprezinta un risc potential la adresa sustenabilitatii fiscal-bugetare.
Potrivit Consiliului, daca firmele de stat nu-si vor eficientiza activitatea, Guvernul va fi obligat sa intervina cu resurse publice, fapt ce poate duce la o deteriorare a situatiei finantelor publice, prin cresterea deficitului bugetar.
Din anul 2000, reducerea arieratelor companiilor de stat a reprezentat o preocupare constanta a Guvernului, companiile de stat fiind atent monitorizate, inclusiv in cadrul acordurilor incheiate cu institutiile financiare internationale, se arata in raport.
Dar, ritmul de diminuare a datoriilor a fost lent, tintele asumate fiind ratate in mai multe randuri.
La finalul anului 2014, 1.155 de companii care aveau capital majoritar de stat au raportat situatii financiare la Ministerul Finantelor Publice, majoritatea fiind organizate in societati comerciale si regii autonome, totalizand o cifra de afaceri de circa 44,5 miliarde de lei.
"Desi contributia acestor companii la cifra de afaceri totala din economie era de numai 4%, in 2014, platile restante acumulate de acestea reprezentau 20,7% din totalul arieratelor inregistrate la nivelul intregii economii, ambii indicatori continuand trendul descrescator fata de maximul atins in 2009 (6%, pentru contributia companiilor de stat la cifra de afaceri totala din economie, si 35,5%, pentru platile restante acumulate de companiile de stat din total arierate la nivelul intregii economii)", se arata in raport.
Stocul de arierate pentru cele 1.155 companii de stat identificate reprezenta, in 2014, 3,7% din PIB, urmand aceeasi tendinta descrescatoare ca si indicatorii mai sus mentionati (6,7% din PIB, nivel maxim atins in 2009).
Desi ponderea arieratelor intreprinderilor de stat ramane importanta, aportul acestor companii la valoarea adaugata bruta per total economie este de 9,9%, aproape de minimum inregistrat in anul 2013, de 10,5%.