Consiliul de administratie al BNR pastreaza dobanda la 1,75%
dobanda bnrpolitica monetararezerve minime obligatorii
In sedinta de astazi, Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a hotarat mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 1,75%; gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar si astrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit.
Potrivit BNR, rata anuala a inflatiei a ramas in teritoriul negativ, dar a crescut cu 2,3%, in iunie 2016 (pana la -0,7%, -3,0%, in martie 2016), ca urmare a disiparii efectului de runda I al extinderii cotei reduse a TVA de 9%, la toate produsele alimentare, in iunie 2015.
Mentinerea ratei anuale a inflatiei in teritoriul negativ se datoreaza exclusiv efectului indus de reducerea cotei standard a TVA de la 24%, la 20%, incepand cu 1 ianuarie 2016.
Rata medie anuala a inflatiei IPC s-a situat, in iunie, la -2,0%, iar indicele armonizat al preturilor de consum - indicator relevant pentru evaluarea procesului de convergenta cu Uniunea Europeana - a inregistrat o rata medie anuala de -1,7%.
Cresterea economica s-a accelerat, in trimestrul I 2016, pana la 4,3% (variatie anuala), ca urmare a expansiunii rapide a absorbtiei interne, in principal a cererii de consum, pe fondul cresterii veniturilor populatiei, al relaxarii conduitei politicii fiscale si al consolidarii dinamicii creditului acordat sectorului privat.
Conform BNR, din perspectiva ofertei, sectorul tertiar a devenit componenta cea mai dinamica, avand contributia preponderenta la cresterea PIB.
Castigul salarial mediu la nivelul economiei a inregistrat noi accelerari ale ritmului de crestere (in principal, pe fondul unei noi etape de majorare a salariului minim brut pe economie), devansand semnificativ dinamica productivitatii muncii.
Caracterul stimulativ al conditiilor monetare reale a sustinut trendul ascendent al creditului in moneda nationala. Ratele anuale de crestere a componentei in lei si a celei in valuta si-au accentuat evolutiile opuse, ponderea creditului in lei in total credit neguvernamental urcand la 54,7%, in iunie 2016 (fata de un minim de 34,6%, in mai 2012).
BNR arata ca aceasta evolutie certifica imbunatatirea transmisiei politicii monetare, contribuind, totodata, la atenuarea riscurilor la adresa stabilitatii financiare.
In sedinta de astazi, Consiliul de administratie al BNR a analizat si aprobat Raportul asupra inflatiei, editia august 2016, ce incorporeaza cele mai recente date si informatii disponibile.
Scenariul de baza releva o traiectorie proiectata a ratei anuale a inflatiei semnificativ mai joasa decat cea previzionata anterior, in contextul persistentei la nivel global si regional a unui nivel scazut al inflatiei, de natura sa afecteze comportamentul inflatiei de baza, dinamica preturilor volatile, dar si cea a preturilor administrate.
Noua prognoza pastreaza profilul ascendent, in conditiile presiunilor inflationiste exercitate de excedentul de cerere agregata si de costurile unitare cu forta de munca.
Astfel, traiectoria prognozata a ratei anuale a inflatiei inregistreaza valori negative pana la finele anului 2016, revine apoi in interiorul intervalului tintei pe parcursul anului 2017, ramanand, la finalul acestuia, sub punctul central al tintei. La orizontul proiectiei, rata anuala prognozata a inflatiei se plaseaza in jumatatea superioara a intervalului tintei stationare.
Riscurile asociate proiectiei actuale provin atat din mediul intern, cat si din cel extern. Pe plan intern, riscurile se contureaza in sfera politicii fiscale si de venituri, in contextul anului electoral si al absentei acordurilor cu institutiile financiare internationale, precum si al efectelor adverse generate de modificari ale legislatiei in domeniul financiar.
Potrivit BNR, contextul extern este marcat de incertitudini ridicate legate de cresterea economica globala si de redresarea economica a zonei euro, amplificate de rezultatul referendumului din Marea Britanie, de tensiunile geopolitice si de dificultatile din sistemul bancar european.
Pe baza datelor disponibile in prezent si in contextul unor incertitudini sporite, Consiliul de administratie al BNR a hotarat mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 1,75% pe an, continuarea gestionarii adecvate a lichiditatii din sistemul bancar si pastrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei si in valuta ale institutiilor de credit.
Deciziile Consiliului de administratie al BNR vizeaza asigurarea stabilitatii preturilor pe termen mediu intr-o maniera care sa contribuie la realizarea unei cresteri economice sustenabile.
Consiliul reitereaza ca un mix echilibrat de politici macroeconomice alaturi de progresul reformelor structurale sunt esentiale pentru asigurarea unui cadru macroeconomic stabil si intarirea capacitatii economiei romanesti de a face fata unor evolutii adverse pe plan international.
BNR monitorizeaza atent evolutiile interne si internationale in vederea utilizarii si dozarii corespunzatoare a tuturor instrumentelor de care dispune pentru indeplinirea obiectivului fundamental privind stabilitatea preturilor pe termen mediu si pentru mentinerea stabilitatii financiare.
Urmatoarea sedinta Consiliului de administratie al BNR dedicata politicii monetare va avea loc pe 30 septembrie 2016.