Consiliul Concurentei suspecteaza limitarea livrarilor de oua pentru cresterea artificiala a preturilor
investigatii concurentainvestigatie piata oualorscumpiri artificiale
Consiliul Concurentei a declansat o investigatie pe piata productiei si comercializarii oualor, suspectand limitarea livrarilor de catre cei mai importanti furnizori cu scopul de a majora artificial preturile produselor comercializate.
Investigatia a fost declansata ca urmare a analizei preliminare pe piata oualor de consum initiate de
Consiliul Concurentei, la sesizarea Ministerului Agriculturii, pentru a cerceta cauzele cresterilor de pret inregistrate la sfarsitul anului trecut.
Analiza pietei romanesti a oualor, in contextul european actual, indica faptul ca majorarile de preturi de la sfarsitul anului 2017, ar putea fi explicate de anumiti factori conjuncturali, precum criza productiei de oua din anumite state membre ale Uniunii Europene sau ciclicitatea productiei.
Cu toate acestea, potrivit
Consiliului, nu se poate explica amplitudinea cresterii preturilor produselor autohtone. Daca, in septembrie 2017, pretul oualor in Romania, era sub media UE (85,2%), in noiembrie 2017, acesta a crescut, depasind media UE (104%).
In acelasi timp, analiza autoritatii a aratat ca au existat cresteri importante ale preturilor de achizitie de catre comercianti, preturile crescand, in medie, cu 57%, in noiembrie fata de septembrie 2017. Preturile de vanzare la raft au crescut, in medie, cu 49%, in acelasi interval de timp.
In prezent, preturile de vanzare pentru ouale de consum au scazut. Conform datelor Comisiei Europene, in Romania, preturile au scazut cu 21,3%, in ianuarie 2018, fata de decembrie 2017.
In cadrul investigatiei, in perioada 6-22 martie, Consiliul Concurentei a efectuat inspectii inopinate la sediile furnizorilor implicati si la asociatia din care acestia fac parte, respectiv: Tonelli Holding SRL, Albert Distribution & Logistics SRL, Avicola Lumina SA, Aviputna SRL, Cortina Bioprod SRL, House Ana Tour SRL, Prod-Ovo Grup SA, Avi-Vest SRL si Uniunea Crescatorilor de Pasari din Romania.
Firmele vizate de investigatie sunt furnizori importanti de oua (producatori si/sau comercianti) care reprezinta aproximativ 45% din productia existenta de oua din Romania, fiind furnizorii principalilor comercianti activi la nivel national, iar asociatia din care acestia fac parte este reprezentanta a circa 90% din crescatorii de pasari si producatorii de oua de pe piata romaneasca.
Documentele ridicate se afla in analiza autoritatii romane de concurenta, in cadrul procedurilor specifice.
Inspectiile inopinate sunt autorizate de Curtea de Apel Bucuresti si sunt justificate de necesitatea obtinerii tuturor informatiilor si documentelor necesare clarificarii posibilelor practici anticoncurentiale analizate.
Inspectiile inopinate reprezinta o etapa importanta in cadrul procedurilor de investigare a unui posibil comportament anticoncurential, efectuarea acestora nereprezentand o antepronuntare in ceea ce priveste vinovatia companiilor.
Legea concurentei interzice orice intelegeri intre companii, decizii ale asociatiilor de companii si practici concertate, care au ca obiect sau ca efect denaturarea concurentei. In situatia in care Consiliul Concurentei va constata incalcarea regulilor de concurenta, companiile implicate risca amenzi de pana la 10% din cifra de afaceri.
Sursa foto: eatrightontario.ca