Consiliul Concurentei analizeaza evolutia nivelului ROBOR, dupa aparitia OUG 114
taxa pe lacomie 2019ordonanta 114ordonanta teodorovicianaliza consiliul concurentei
Consiliul Concurentei efectueaza o analiza legata de evolutia nivelului ROBOR din ultima perioada, dupa aparitia, in decembrie 2018, a OUG 114/2018. Informatia a fost dezvaluita de Mediafax, care a fost informata de surse din interiorul institutiei.
Sursele citate spun ca analiza este realizata in contextul tensiunilor si disputelor politice care au loc intre coalitia de guvernare si membrii Opozitiei, dar si intre reprezentantii mediului de afaceri si Putere, pe tema deja celebrei Ordonante 114.
Senatorul ALDE Daniel Zamfir a anuntat ca ii va chema, pe 29 ianuarie, la audieri in Comisia economica a Senatului pe guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, si pe Marius Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei pentru a da explicatii despre calcularea indicelui ROBOR. Zamfir a vorbit despre un raport al unei investigatii incepute 2008 si incheiate in 2011, care nu a fost finalizat cu nicio rezolutie.
Consiliul Concurenţei a precizat recent ca investigatia privind comportamentul băncilor, din perioada octombrie – noiembrie 2008, pe fondul disfuncţionalităţilor inregistrate de piaţa monetară (apogeul crizei financiare internationale) a fost finalizata in 2013, cu respectarea procedurilor legale. In cadrul investigatiei nu au fost descoperite dovezi privind o posibila intelegere intre banci.
OUG 114 introduce o taxa pe activele bancare care este aplicata bancillor a caror ROBOR mediu trimestrial depaseste pragul de referinta de 2%.
Cotele taxei pe active sunt aplicate astfel: daca media trimestriala a ratelor ROBOR este pana la 0,5 puncte procentuale, inclusiv, peste pragul de referinta, cota este de 0,1%; daca media trimestriala a ratelor ROBOR este intre 0,51-1 punct procentual, inclusiv, peste pragul de referinta, cota este de 0,2%; daca media trimestriala a ratelor ROBOR este intre 1,01-1,5 puncte procentuale, inclusiv, peste pragul de referinta, cota este de 0,3%; daca media trimestriala a ratelor ROBOR este intre 1,51-2,0 puncte procentuale, inclusiv, peste pragul de referinta, cota este de 0,4%; daca media trimestriala ROBOR este cu peste 2 puncte procentuale peste pragul de referinta, cota taxei pe active este de 0,5%.
Bancile anunta masuri dure care vor afecta cetatenii, ca raspuns la actiunile Guvernului. Bancile austriece Erste, Raiffeisen si UniCredit/Bank Austria, care controleaza peste o treime din activele bancare din Romania, sunt nemultumite de Taxa pe lacomie.
Raiffeisen Bank: "Nu ne simtim doriti pe piata din Romania"
BNR: ”Taxa pe lacomie e o trasnaie, dar trebuie sa ne descurcam cu aceasta situatie”
Erste Bank: "Institutia se va adapta la taxa bancara, dar va rediscuta alocarile de resurse"
UniCredit: "Comunitatea financiara nu poate fi fericita"
Banca Transilvania: "Este o nationalizare a profiturilor. Nu vom continua planul de achizitii"
Florin Jianu, presedintele principalei organizatii de patroni cu firme mici si mijlocii (IMM), a declarat ca antreprenorii romani se gandesc sa-si mute firmele in Bulgaria, din cauza OUG 114/2018, emisa de Guvernul roman.
"Din perspectiva intreprinderilor mici si mijlocii, in acest moment, exista o foarte mare presiune pe noi, la nivel central, sa gasim masuri concrete, solutii pentru toate aceste probleme (aparute din cauza OUG nr. 114/2018). Inclusiv colegii ne-au rugat sa analizam o potentiala intalnire cu patronatul IMM-urilor din Bulgaria si sa initiem un dialog cu privire la posibilitatea mutarii unor activitati din Romania, pentru ca sunt foarte multi care simt ca lucrurile nu sunt in regula”, a spus presedintele Consiliului National al IMM-urilor (CNIPMMR), citat de Mediafax.