Consiliul Concurentei a sesizat posibile practici anticoncurentiale pe piata cimentului
anchete concurentapiata ciment romaniaproducatori ciment
Consiliul Concurentei a remarcat ca principalele companii care produc si vand ciment in Romania au capacitati diferite, dar cu grad de utilizare asimetric, astfel incat cine dispune de cea mai mare capacitate de productie, o utilizeaza cel mai putin.
Potrivit Consiliului, acest aspect a condus la o situatie neobisnuita, in care cele trei companii detin cote de piata aproximativ egale, fluctuatiile in timp fiind nesemnificative.
Aceasta concluzie se mentine si in urma observatiilor primite in cadrul dezbaterii publice a raportului anchetei sectoriale pe piata producerii si comercializarii cimentului.
Analiza a fost derulata cu scopul de a avea o imagine cat mai clara asupra mecanismelor de functionare, de a identifica eventualele disfunctionalitati la nivelul sectorului si de a formula recomandari care sa conduca la eliminarea acestora in scopul intensificarii concurentei.
Cele trei mari companii - Holcim Romania, CRH Romania si HeidelbergCement Romania - sunt integrate vertical pentru a eficientiza procesul de productie, a reduce costurile si a facilita accesul la resurse.
In acelasi timp, companiile detin capacitati de productie atat pe pietele de extractie/prelucrare si comercializarea agregatelor minerale, cat si pe pietele producerii si comercializarii betoanelor, mortarelor si sapelor, prefabricatelor din beton.
Holcim Romania, CRH Romania si HeidelbergCement Romania sunt prezente si pe pietele producerii si comercializarii filerului de calcar, respectiv a liantilor hidraulici speciali/rutieri (HeidelbergCement Romania nu produce astfel de lianti).
In cadrul analizei, Consiliul Concurentei a observat ca preturile anumitor sortimente de ciment oferite de producatori au avut aceeasi evolutie in timp.
De asemenea, principalii clienti pentru fiecare dintre cei trei producatori se afla o distanta de aproximativ de 350 de kilometri in jurul punctului de desfacere, ceea ce ridica suspiciuni privind o posibila impartire a pietei geografice.
Potrivit Consiliului, aceste aspecte indica faptul ca ar putea exista o coordonare intre cei trei producatori la nivelul sortimentelor produse si livrate in scopul impartirii pietei, acesti producatori de ciment avand posibilitatea de a tine captivi anumiti clienti astfel incat sa mentina cote de piata simetrice.
In urma acestor constatari, Consiliul Concurentei a declansat, in octombrie 2018, o investigatie privind o posibila intelegere anticoncurentiala intre Holcim Romania, CRH Romania si HeidelbergCement Romania, realizata prin impartirea pietei productiei si comercializarii cimentului din Romania, din perspectiva cotelor de piata si/sau produselor oferite pe piata, limitarea sau controlul productiei, comercializarii, dezvoltarii tehnice sau investitiilor, corelate cu posibila coordonare a politicii de formare a preturilor practicate de companiile implicate.
In acelasi timp, Consiliul Concurentei a recomandat ca, in proiectul de modificare a Legii minelor, sa fie unele prevederi pentru reducerea perioadei de acordare a licentei de exploatare a agregatelor de cariera si prelungirea acesteia, avand in vedere ca perioada indelungata (maximum 20 de ani), pentru care se acorda licenta de exploatare, precum si dreptul de prelungire, nelimitat, reprezinta elemente ce pot conduce la limitarea sau blocarea accesului pe piata si, implicit, la ingradirea concurentei.
Foto: pexels.com