Consiliul Concurentei a mosit amenzi de 1,2 milioane de lei pentru 5 centre medicale si doua banci de celule stem
amenzi maternitatiamenzi banci stemconsiliul concurentei
Consiliul Concurentei a sanctionat 5 centre medicale si doua banci de celule stem pentru incheierea unor intelegeri anticoncurentiale pe piata serviciilor medicale furnizate de maternitati private.
Conform
Consiliului Concurentei, fiecare maternitate avea o relatie contractuala de exclusivitate cu o banca de celule stem spre care isi indruma pacientele. In cazul in care pacientele optau pentru banca agreata, serviciile de prelevare, procesare si stocare a celulelor stem erau gratuite.
In cazul in care optau pentru alta banca, trebuiau sa plateasca un tarif stabilit de maternitate si banca agreata.
Citeste si:
Posibile aranjamente pe piata oualor
In aceste conditii, pacientelor li s-a redus accesul la o alta sursa alternativa de furnizare de servicii stem in functie de calitatea si pretul acesteia, iar costul final platit de paciente era mult mai mare daca nu alegea banca agreata de maternitate.
Nivelul ridicat al taxei de recoltare sange/tesut de cordon ombilical aplicata pacientelor care optau pentru bancile non partenere este reflectat in numarul foarte mic de paciente care au ales aceste banci.
Ca urmare, a fost afectata concurenta intre bancile de celule stem prin limitarea posibilitatilor de intrare in maternitati a altor banci concurente, in afara celor partenere.
Desi, in Romania activeaza 12 companii pe piata de prelevare, procesare si stocare a celulelor stem (banci de celule stem sau agenti ai acestora), doar 4 dintre acestea detin aproximativ 90% din piata.
In acest context, este evident faptul ca acordurile de exclusivitate sau parteneriatele incheiate de o maternitate cu o anumita banca au tendinta de a distorsiona mecanismul de piata (cerere-oferta) si, prin aceasta, de a afecta concurenta.
"Intelegerile maternitati-banci de celule stem s-au facut in detrimentul pacientelor, carora li s-a redus posibilitatea de a alege serviciile unei banci, de multe ori mai ieftine decat cele propuse de maternitate.
Maternitatea a ignorat interesul pacientelor sale, pentru a-si proteja propriile interese financiare si comerciale. In acelasi timp, aceste acorduri au condus la reducerea concurentei intre bancile de celule stem prin blocarea accesului la pacientele maternitatilor", a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.
Relatiile exclusive/parteneriatele au fost incheiate intre Medicover si firmele din grupul CBC (Cord Blood Center Ro si Cord Blood Center Medical), Grup Medlife (
MedLife, Rur Medical, Genesys) si Stem Sure Solutions, Arcadia si Stem Sure Solutions, iar apoi Arcadia si Cord Blood Center Medical.
Amenzile au fost aplicate astfel:
1. Medicover Hospitals 181.066 lei
2. Med Life SA 755.962 lei
3. Arcadia Hospital 113.700 lei
4. Genesys Medical Clinic SRL 86.617 lei
5. Rur Medical 22.575 lei
6. Stem Sure Solutions SRL 39.633 lei
7. CBC Laboratories 26.357 lei.
Toate companiile implicate au recunoscut incalcarea legii concurentei si au beneficiat de reduceri ale amenzilor. In urma investigatiei, Consiliul Concurentei a facut serie de recomandari atat maternitatilor private, cat si bancilor de celule stem. Astfel, maternitatea trebuie sa stabileasca relatii cu pacienta - in ceea ce priveste recoltarea de sange/tesut, fara nicio influenta a vreunei banci de celule stem.
Citeste si:
Consiliul Concurentei vaneaza cartelurile cu un sistem informatic big data
Noile relatii ar trebui sa conduca atat la o revizuire a modului de stabilire a tarifului practicat de maternitate pentru serviciul de recoltare sange/tesut prestat pacientei, cat si la o concurenta reala intre bancile de celule stem, bazata pe calitatea serviciilor prestate si preturile practicate, iar nu pe interventiile facute pe langa maternitate.
Tarifele solicitate de catre maternitate ar trebui sa fie cunoscute in mod real de catre pacientele sale, ca tarife percepute pentru serviciile proprii prestate clientilor, la fel ca si in cazul celorlalte tarife aferente serviciilor medicale prestate de maternitate.
In ceea ce priveste bancile de celule stem, acestea trebuie sa aiba o relatie cu pacienta in ceea ce priveste activitatea de prelevare, procesare si stocare de celule stem; alegerea bancii de celule stem in vederea depozitarii materialului biologic recoltat ar trebui lasata la latitudinea pacientei, iar nu determinata/ influentata de catre maternitate, ca urmare a interventiilor facute de catre bancile de celule stem pe langa maternitati.
Maternitatea este cea care ar trebui sa aiba o relatie cu pacienta atat in ceea ce priveste nasterea propriu-zisa, cat si recoltarea de sange din cordonul ombilical si/sau tesut de cordon ombilical, asa cum banca ar trebui sa aiba o relatie cu pacienta in ceea ce priveste activitatea de prelevare, procesare si stocare de celule stem.