Consiliul Concurentei a dat amenzi de 23,4 milioane de lei unor firme de paza
amenzi concurentasanctiuni concurentaamenzi firme pazaconsiliul concurentei
Consiliul Concurentei a sanctionat cu amenzi in valoare totala de 23.422.255,99 lei 33 de companii si patru asociatii pentru fixarea pretului minim, respectiv facilitarea fixarii pretului minim pe piata serviciilor de paza.
Consiliul a explicat ca membrii asociatiilor s-au inteles sa stabileasca un pret minim pentru servicii de paza pe tariful orar. Companiile au pretins ca intelegerea a avut loc din cauza ca unii operatori practicau un pret mai mic chiar decat pretul rezultat avand in vedere doar cheltuieliele minime legale obligatorii.
La aplicarea sanctiunilor, Consiliul Concurentei a tinut cont de caracteristicile pietei pe care a avut loc intelegerea, piata caracterizata de o puternica tendinta spre evaziune fiscala si
munca la negru, precum si de faptul ca s-au efectuat demersuri pentru a semnala autoritatilor cu atributii in acest domeniu comportamentele posibil ilicite ale unor companii concurente.
Conform Consiliului, prin intelegerea de a aplica un anumit pret minim pentru serviciile lor, companiile implicate nu isi mai determina independent politica comerciala proprie, fapt ce duce la eliminarea concurentei.
”Toate legile trebuie respectate, inclusiv legea concurentei. Exista modalitati de a atinge obiectivele legitime (combaterea evaziunii, munca la negru) fara a prejudicia clientii prin incalcarea legii concurentei, creand un cartel sau schimband informatii sensibile din punct de vedere comercial.
Pot fi calculate preturi de referinta, orientative, care sa permita aplicarea prevederilor legii achizitiilor publice privind pretul nejustificat de scazut. Important este ca datele confidentiale sa fie colectate de un tert neutru, care se va asigura ca firmele sa nu aiba acces la datele concurentilor lor, ci doar la datele agregate", a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.
Cinci companii (Euroguard SRL, G4S Secure Solutions SRL, RPG Security Center S.R.L, Securitas Services Romania SRL, Aramis-Ro SRL) au recunoscut participarea la practica anticoncurentiala si au beneficiat de reduceri ale amenzilor, iar una dintre companii a beneficiat de reducerea amenzii fiind in incapacitate de plata.
In urma investigatiei, autoritatea de concurenta a facut recomandari Inspectoratului General al Politei Romane, Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) si Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), in functie de competentele si atributiile aferente acestora.
Consiliul propune ca, pentru a putea participa la licitatii in domeniul serviciilor de securitate cu paza, companiile sa prezinte declaratii pe proprie raspundere din care sa reiasa ca:
- personalul si resursele relevante pentru serviciile ofertate indeplinesc toate cerintele legale din legislatia muncii;
- respecta reglementarile fiscale si au platit toate taxele, contributiile si impozitele aferente serviciilor ofertate;
- nu au fost sanctionati in trecut (fie direct, fie ca membrii ai organelor de conducere a unei alte persoane juridice) pentru incalcari semnificative ale legislatiei de munca privind serviciile ofertate.
De asemenea, autoritatea de concurenta recomanda includerea in documentatia licitatiei si a unei copii din registrul general de evidenta a salariatilor (Revisal) privind participantii la licitatie, precum si efectuarea unor controale comune ITM, Inspectoratul de Politie si ANAF prin care sa se verifice daca personalul de la anumite locatii (personalul care presteaza efectiv serviciile de paza) indeplinesc toate formele legale si fiscale, precum si standardele minime impuse de specificul activitatii prestate.
Consiliul Concurentei considera utila emiterea de instructiuni sau recomandari de catre principalii jucatori pe piata, precum: (i) Inspectoratul General al Politiei - care poate emite recomandari cu privire la cerintele minime care trebuie respectate de orice entitate care presteaza servicii de securitate (un ghid de bune practici privind cerintele si echipamentele strict necesare prestarii unor servicii corespunzatoare) sau (ii) ITM poate emite recomandari cu privire la inregistrarea si plata orelor suplimentare realizate in cadrul unor servicii de paza, cu respectarea regulilor legale.
Investigatia pe piata serviciilor de paza a fost declansata in 2015 si a vizat Asociatia Profesionala a Companiilor de Securitate si membrii acesteia, iar, in 2016, a fost extinsa asupra Federatiei Serviciilor de Securitate si membrii acesteia, anume: Asociatia Romana a Industriei de Securitate, Asociatia Romana pentru Tehnica de Securitate, si Patronatul Serviciilor de Securitate, inclusiv asupra membrilor acestora.