Consilier BNR: Este greu de crezut ca o criza ca cea din 2008 va veni prea curand
criza economicarecesiune
Adrian Vasilescu, consilier de strategie al guvernatorului BNR Mugur Isarescu, crede ca Romania nu se afla in pericolul de a fi lovita curand de o criza economica. Consilierul guvernatorului BNR ofera si cateva argumente care sa ii sustina afirmatia. Unul dintre motive ar fi ca toate crizele economice vin din America, iar o criza de obicei se petrece de doua ori, de cel mult trei ori intr-un secol.
Adrian Vasilescu este optimist cu privire la evolutia economica a Romaniei. Consilierul BNR nu crede in ipoteza tot mai des vehiculata conform careia Romania ar fi la un pas de o criza economica. Oficialul BNR subliniaza faptul ca singurul pericol pentru Romania, dar si pentru celelalte state de pe planeta il reprezinta America. Este puterea economica cea mai mare si singura la acest moment, care poate arunca intreaga planeta in criza.
In continuare, oficialul BNR atrage atentia asupra faptului ca "multi comentatori confunda criza cu recesiunea". Vasilescu spune ca recesiunile sunt mult mai frecvente decat crizele si ca sunt firesti, fiindca sunt reactia momentului in care o economie "oboseste". Potrivit consilierului BNR, daca o criza se petrece de 2 - 3 ori pe secol, o recesiune vine de pana la 15 ori intr-un secol.
Despre economia Romaniei, Vasilescu vorbeste in termeni rezonabili. Potrivit lui Vasilescu, PIB-ul Romaniei are o viteza buna de crestere, insa avansul nu este sustenabil, or acest lucru inseamna ca banii din cresterea economica nesustenabila nu ajung sa se reflecte intr-un nivel de trai crescut, ci doar arata bine pe hartie.
De ce nu vine acum o criza economica similara celei din 2008?
"Din mai multe motive. In primul rand ca din America nu se anunta o criza, iar din 1907 si pana acum, toate crizele au venit din America. Nici economia Chinei nu a ajuns inca la puterea de a arunca lumea in criza. Pana acum, crizele vin numai din America, iar o criza de obicei se petrece de doua ori, de cel mult trei ori intr-un secol.
Multi comentatori confunda criza cu recesiunea. Daca asta-vara discutiile despre recesiune erau foarte puternice, mai ales ca Germania intrase in scadere de comenzi, iata ca dupa venirea toamnei discutiile despre recesiune s-au mai potolit. Unii spun ca nu va mai fi recesiune in 2020, va fi poate in 2021. Recesiunile sunt mai dese decat crizele.
Daca o criza se petrece de 2 - 3 ori pe secol, o recesiune vine de pana la 15 ori intr-un secol. Recesiunile sunt frecvente, pentru ca mai au si economiile nevoie de odihna, obosesc si se mai odihnesc intr-o recesiune”, a explicat Adrian Vasilescu la Digi 24.
Nici premierul Ludovic Orban nu crede in scenariul unei crize economice care sa vina peste Romania prea curand, cel putin nu in 2020.
Intrebat daca Romania trebuie sa se teama de o posibila criza economica in anul 2020, premierul Ludovic Orban a sustinut ca “sub nicio forma” nu trebuie sa luam in calcul o asemenea posibilitate. Totodata, premierul liberal a tinut sa precizeze ca are incredere totala in masurile pe care noul Executiv le-a luat in ultima perioada. In acest context, Orban si-a exprimat speranta ca masurile recente vor duce in cele din urma la o crestere economica si la o mai buna aranjare a situatiei economice din tara noastra.
Exista si alte pareri. Fostul guvernator al Bancii Angliei se asteapta la o noua criza economica globala
Totusi, semnalele din afara tarii sunt cat se poate de negative. De curand, Mervyn King, fostul guvernator al Bancii Angliei, a declarat ca economia globala se indreapta catre o noua criza economica si financiara care ar putea avea consecinte devastatoare pentru sistemul democratiilor liberale.
"O noua criza economica si financiara ar fi devastatoare pentru legitimitatea sistemului democratic bazat pe piete. (...) Prin respectarea noului ortodoxism reprezentat de politica monetara si prefacandu-ne ca am facut sistemul bancar sigur ne indreptam somnambuli catre acea criza.
Nimeni nu se poate indoi ca trecem, inca o data, printr-o perioada de turbulente politice. Dar (de data aceasta) nu a existat o chestionare comparabila a ideilor care stau la baza politicilor economice. Asta trebuie sa se schimbe", a spus Mervyn King.