Conditiile economice favorabile din ECE au redus numarul insolventelor
insolvente romaniainsolvente ececoface
In 2015, tarile din Europa Centrale si de Est (ECE) s-au bucurat de conditii economice favorabile, fapt care a imbunatatit situatia firmelor regiune.
Numarul insolventelor a scazut in 2015, in 9 din 13 tari, in timp ce media ponderata a insolventelor pe regiuni raportata la PIB a fost de -14%, potrivit unui studiu realizat de Coface.
Regiunea a aratat o imagine variata, cu o deteriorare de doua cifre in Ucraina sI Lituania, in timp ce Romania si Ungaria s-au bucurat de imbunatatiri semnificative.
Coface estimeaza ca intreprinderile vor continua sa profite de conditii incurajatoare si ca insolventele companiilor vor scadea cu 5,3% in 2016.
Anul trecut, in timp ce marile piete emergente au suferit din cauze reducerii vitezei de crestere - si chiar au inregistrat recesiuni - economiile din ECE au beneficiat de un mediu economic imbunatatit.
Ritmul mediu de crestere a PIB regional a crescut de la 2,6%, in 2014, 3,3%, in 2015. Industria exporturilor a beneficiat de o recuperare lenta, dar progresiva a principalei sale destinatii de tranzactionare, zona euro.
Combinatia de scadere a somajului, crestere a salariilor, inflatie scazuta, ieftinirea materiilor prime si cele mai scazute rate ale dobanzii din istorie, au facut din consumul privat un factor cheie pentru dezvoltare.
Desi economiile din ECE au beneficiat deja de investitii cofinantate de UE pentru cativa ani, ritmul de utilizare a accelerat in 2015. De asemenea, 2015 a fost ultimul an cu acces la finantarea UE din bugetul pentru perioada 2007 - 2013.
Aceste investitii au avut o contributie semnificativa la cresterea inregistrata de economiile din ECE anul trecut. Analizand economiile din ECE, se observa ca dinamica insolventelor a fost una variata.
Cea mai puternica scadere, de aproximativ 50%, a fost inregistrata de Romania, care a beneficiat de imbolduri fiscale semnificative.
Cea mai mare crestere, de 20,8%, a fost inregistrata de Ucraina, care a cunoscut un alt an de recesiune, ca urmare a conflictului cu Rusia.
Sectoarele care depind direct de consumul gospodariilor au profitat de cererea tot mai mare, cu toate ca piata este saturata, concurenta intensa si marjele scazute.
Acest lucru a insemnat ca societatile comerciale inca figurau puternic in tabloul insolventelor.
Sectorul constructiilor a beneficiat de proiecte cofinantate de UE, anul trecut, dar comportamentul de plata este inca slab, iar companiile de constructii raman prezente in statisticile de insolventa.
Anul trecut, aproape 1% din intreprinderile active din regiunea ECE au intrat in insolventa.
Pentru majoritatea tarilor, nivelul de insolvente inca nu a revenit la nivelul de dinaintea crizei din 2008. In Cehia, au fost de aproape 4 ori mai multe insolvente decat in 2008, in Polonia, de 1,8 ori mai multe si, in Slovenia, de 2,2 ori mai multe.
In acelasi timp, numarul firmelor insolvente din Slovacia si Romania inca este sub nivelul de dinaintea crizei.
Cu toate acestea, statisticile referitoare la insolventele din 2015 ilustreaza o imagine pozitiva a companiilor din ECE. Aceasta tendinta ar trebui sa persiste, deoarece corporatiile continua sa beneficieze de un mediu economic favorabil, mai ales in comparatie cu problemele intampinate de multe alte economii emergente.
Progresul regional este confirmat de evaluarile riscului de tara realizate de Coface, incluzand mai multe imbunatatiri in acest an.
In Ianuarie, evaluarea Ungariei a fost ridicata la A4, iar, in iunie, Letonia a fost actualizata si ea la A4, Lituania la A3, Romania la A4 si Slovenia la A3. Cele mai multe tari din ECE au trecut, astfel, la un nivel de risc acceptabil.
Pentru 2016, Coface anticipeaza conditii favorabile pentru afaceri, insa mai putin decat anul trecut, insolventele urmand sa scada cu 5,3%.
Imbunatatirea continua pe piata fortei de munca, impreuna cu cresterea increderii, vor consolida consumul casnic transformandu-l intr-un motor principal de crestere a economiilor din ECE.
Dar contributia investitiilor nu va fi la fel de mare ca anul trecut, din cauza unui inceput lent de noi proiecte cofinantate de UE. Acest lucru slabeste expansiunea sectorului constructiilor si diverse alte industrii asociate cu acesta.
Tarile ECE vor ramane exportatori activi, cu toate ca incetinirea comertului mondial le-ar putea impiedica ambitiile.
In acelasi timp, turbulentele la nivel mondial, inclusiv incetinirea mai abrupta a Chinei - care afecteaza in special Germania, principalul partener ECE - ar putea diminua dinamica exporturilor.