Liderul Partidului Social Democrat, premierul Marcel Ciolacu, a solicitat explicatii de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate in urma unui raport alarmant care arata ca romanii au beneficiat de aproximativ 23.000 de ani de concediu medical in primele trei luni ale anului 2023. Aceasta cifra ridicata a starnit ingrijorarea autoritatilor si a ridicat intrebari cu privire la sistemul de sanatate din Romania.
Potrivit datelor furnizate de CNAS, numarul mare de zile de concediu medical inregistrate in primele trei luni ale anului 2023 a generat ingrijorare si a ridicat semne de intrebare cu privire la autenticitatea si justificarea acestor absente medicale prelungite. In ciuda faptului ca o parte din aceste concedii medicale pot fi justificate de afectiuni reale, exista temeri ca exista si cazuri de abuz si frauda in sistemul de asigurari de sanatate.
"Am cerut o analiza foarte clara sa vedem din ce domeniu sunt, sunt din domeniu privat, sunt din domeniul public. Sunt oameni care au nevoie de concedii medicale, dar este evident ca s-a abuzat de acest fenomen. Nu sunt de acord sa urmarim 6 milioane de romani, sa-i cautam pe acasa”, a transmis cu aceasta ocazie premierul Marcel Ciolacu.
Marcel Ciolacu a solicitat CNAS sa investigheze cu atentie aceste cazuri si sa ofere explicatii cu privire la modul in care s-au acordat aceste concedii medicale intr-un numar atat de mare. Liderul PSD a subliniat importanta asigurarii unui sistem de sanatate eficient si transparent, care sa ofere ingrijire adecvata pacientilor, dar sa previna si abuzurile.
In replica, medicii subliniaza ca exista cazuri reale de afectiuni care necesita perioade mai lungi de concediu medical. De asemenea, ei atrag atentia asupra faptului ca unele afectiuni pot necesita recuperare si reabilitare pe termen lung, ceea ce poate justifica perioadele prelungite de absenta medicala. Cu toate acestea, chiar si medicii sustin ca este necesara o evaluare riguroasa si o monitorizare constanta a acordarii concediilor medicale pentru a preveni abuzurile si fraudarea sistemului.
Intre timp, mai multi parlamentari din grupul USR vor sa modifice legea actuala, astfel incat bolnavul sa nu mai fie nevoit sa bata atatea drumuri pentru un drept de care beneficiaza legal. Proiectul de eliminare a adeverintei este deja in dezbatere publica, o decizie urmand sa fie luata in toamna acestui an.
Ultimele NOUTATI
ESET: Ransomware-ul continua sa fie un element cheie in peisajul amenintarilor cibernetice in 2025
Cum testezi o afacere sa vezi daca va merge, inainte sa incepi sa bagi bani in ea
Partenerii nostri
Cum sa creezi un mediu de lucru eficient si placut pentru angajati
Conditiile primirii de interni. Cine poate avea calitatea de intern?
[Q&A] Accesul in REGES-online pentru angajatori si salariati. Raspunsuri de la specialisti
Cum se impoziteaza veniturile din dobanzi: Cadrul legal si un caz concret
MODEL de raspuns la Notificarea de conformare RO e-TVA: Studiu de caz pentru contabili
Bilantul contabil: Ce corelatii trebuie verificate pentru ca situatiile financiare sa fie corecte?
Alegeri Prezidentiale 2025: Calendar, Candidati, Sondaje si Model sesizare in ziua votului
Cum se acorda diurna cetatenilor romani
Incheierea contractului de servitute: Cine are dreptul si ce obligatii are
Te-ar putea interesa si