Dupa ce anul 2023 s-a dovedit a fi un an al economiilor la bunuri si servicii, autoritatile par ca si-au propus ca in 2024 sa reduca si mai mult cheltuielile la stat. Astfel, dupa interzicerea spectacolelor realizate din bani publici si dupa blocarea angajarilor la stat, anul curent ar putea aduce la pachet o serie intreaga de concedieri.
Pentru reducerea deficitului bugetar, Guvernul se vede nevoit acum sa puna in aplicare anumite masuri pe care nu le-ar fi luat in mod normal. In acest sens a fost pregatit deja la Ministerul Finantelor un act normativ pentru reducerea cheltuielilor bugetare, acesta urmand sa fie dezbatut in sanul coalitiei.
In primul rand, cheltuielile de functionare ale institutiilor publice vor fi reduse in cazul in care deficitul bugetar din primele trei luni ale anului depaseste 2.5% din PIB. De asemenea, primarii si sefii de consilii judetene vor avea acces mai greu la banii publici, fondurile de la stat urmand sa mai poata fi primite doar in baza unor documente justificative si contracte.
„Dupa finalul trimestrului intai, in functie de executia bugetara, urmeaza sa continuam, sau nu, cu masurile de reducere de cheltuiala si mecanismele pe care le avem parcurse anul trecut, fie prin plafonarea cheltuielilor, fie ca discutam de anumite categorii de cheltuieli sa fie mentinute in anumite limite”, a spus Marcel Bolos, ministrul Finantelor.
Nici concedierile nu sunt excluse, lucru recunoscut oficial chiar de catre unul dintre membrii cabinetului coalitiei de guvernamant. „Putem sa reducem de oriunde. Concedieri nu excludem niciodata. Nu cred ca ar trebui sa fie pe primul loc intr-o lista cu astfel de masuri posibile”, a spus Mircea Fechet, ministrul Mediului.
La ora actuala, in Romania sunt raportati aproximativ 1.2 milioane de angajati in mediul bugetar. In ciuda faptului ca angajarile la stat au fost blocate in 2023, aparatul bugetar a crescut chiar si pe parcursul anului trecut cu 14.000 de oameni din cauza derogarilor. Potrivit datelor, 64% dintre ei lucreaza in administratia publica centrala.
Executivul vrea sa adopte aceste masuri in vederea incadrarii Romaniei in tinta convenita pentru deficitul bugetar, stabilita la 4,9% din PIB pentru acest an. Aceasta actiune vine intr-un context in care deficitul bugetar a atins deja 0,45% din PIB in doar prima luna a anului, ceea ce inseamna aproximativ 8 miliarde de lei, o valoare dubla fata de aceeasi perioada din 2023.
Citeste si: Se dau vouchere de 100 de lei pentru mancare inainte de Paste: cine primeste ajutorul gratis de la stat pentru cumparaturi
Sursa foto: freepik.com
Partenerii nostri
Care sunt plafoanele pentru platile in numerar in anul 2025? Specialistii explica
Angajarea persoanelor cu dizabilitati - demersuri necesare, in 2025
Neplata drepturilor salariale. Rolul si limitele competentei Inspectiei Muncii
Expert contabil cu microintreprindere: Ce trebuie sa stiti despre veniturile cumulate?
Ordinul de compensare: CE reprezinta si CUM se sting datoriilor intre doua societati
Suspendarea activitatii la ONRC: Atentie la obligatia transmiterii fisierului SAF-T!
Te-ar putea interesa si