Dupa ce anul 2023 s-a dovedit a fi un an al economiilor la bunuri si servicii, autoritatile par ca si-au propus ca in 2024 sa reduca si mai mult cheltuielile la stat. Astfel, dupa interzicerea spectacolelor realizate din bani publici si dupa blocarea angajarilor la stat, anul curent ar putea aduce la pachet o serie intreaga de concedieri.
Pentru reducerea deficitului bugetar, Guvernul se vede nevoit acum sa puna in aplicare anumite masuri pe care nu le-ar fi luat in mod normal. In acest sens a fost pregatit deja la Ministerul Finantelor un act normativ pentru reducerea cheltuielilor bugetare, acesta urmand sa fie dezbatut in sanul coalitiei.
In primul rand, cheltuielile de functionare ale institutiilor publice vor fi reduse in cazul in care deficitul bugetar din primele trei luni ale anului depaseste 2.5% din PIB. De asemenea, primarii si sefii de consilii judetene vor avea acces mai greu la banii publici, fondurile de la stat urmand sa mai poata fi primite doar in baza unor documente justificative si contracte.
„Dupa finalul trimestrului intai, in functie de executia bugetara, urmeaza sa continuam, sau nu, cu masurile de reducere de cheltuiala si mecanismele pe care le avem parcurse anul trecut, fie prin plafonarea cheltuielilor, fie ca discutam de anumite categorii de cheltuieli sa fie mentinute in anumite limite”, a spus Marcel Bolos, ministrul Finantelor.
Nici concedierile nu sunt excluse, lucru recunoscut oficial chiar de catre unul dintre membrii cabinetului coalitiei de guvernamant. „Putem sa reducem de oriunde. Concedieri nu excludem niciodata. Nu cred ca ar trebui sa fie pe primul loc intr-o lista cu astfel de masuri posibile”, a spus Mircea Fechet, ministrul Mediului.
La ora actuala, in Romania sunt raportati aproximativ 1.2 milioane de angajati in mediul bugetar. In ciuda faptului ca angajarile la stat au fost blocate in 2023, aparatul bugetar a crescut chiar si pe parcursul anului trecut cu 14.000 de oameni din cauza derogarilor. Potrivit datelor, 64% dintre ei lucreaza in administratia publica centrala.
Executivul vrea sa adopte aceste masuri in vederea incadrarii Romaniei in tinta convenita pentru deficitul bugetar, stabilita la 4,9% din PIB pentru acest an. Aceasta actiune vine intr-un context in care deficitul bugetar a atins deja 0,45% din PIB in doar prima luna a anului, ceea ce inseamna aproximativ 8 miliarde de lei, o valoare dubla fata de aceeasi perioada din 2023.
Citeste si: Se dau vouchere de 100 de lei pentru mancare inainte de Paste: cine primeste ajutorul gratis de la stat pentru cumparaturi
Sursa foto: freepik.com
Ultimele NOUTATI
Craciunul saraciei: cum sa te feresti de cheltuieli haotice in perioada sarbatorilor
Craciunul inainte de 1989: cum petreceau romanii pe vremea lui Ceausescu?
Desertul de Craciun gata in 30 de minute - reteta rapida care cucereste pe toata lumea
Cumparaturi de Sarbatori? Afla cele mai periculoase capcane care te fac sa cheltuiesti mai mult decat trebuie!
Trucul genial care te ajuta sa gatesti drobul pentru masa de Craciun intr-o ora!
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212
Nivelul normelor anuale de venit corespunzatoare unei camere de inchiriat pentru anul 2025
Te-ar putea interesa si
Desertul de Craciun gata in 30 de minute - reteta rapida care cucereste pe toata lumea
Cumparaturi de Sarbatori? Afla cele mai periculoase capcane care te fac sa cheltuiesti mai mult decat trebuie!