Liderii PNL si PSD au participat la inceputul acestei saptamani la o intalnire comuna in care s-a discutat printre altele si despre masurile de austeritate propuse de Guvern. Principalul obiectiv al partidelor de la guvernare este incadrarea in tinta de deficit bugetar de 4.4% din PIB pentru anul 2023, o conditie esentiala pentru evitarea taierii fondurilor europene alocate Romaniei.
Premierul Marcel Ciolacu sustine o reducere semnificativa a aparatului de stat si doreste desfiintarea a 200.000 de posturi bugetare neocupate. Potrivit calculelor, aceasta masura ar putea aduce o economie anuala de 8 pana la 10 miliarde de lei. De asemenea, se discuta despre reorganizarea masiva a institutiilor, cu scopul de a eficientiza functionarea acestora si de a reduce cheltuielile inutile.
Ministrul Finantelor, Marcel Bolos, subliniaza importanta controlarii deficitului bugetar, care in prezent se afla la 2.33% din PIB. Guvernul urmareste sa limiteze acest deficit la 4.4% din PIB pana la sfarsitul anului, pentru a evita pierderea fondurilor europene. Pentru a atinge acest obiectiv, Bolos afirma ca fiecare masura discutata poate constitui o sursa de venit pentru buget.
„Cota de 10%, care este cea mai mica din UE si pentru care PNL s-a luptat sa supravietuiasca nu poate sa mearga pe termen lung cu peste 70 de facilitati fiscale care sunt. O tinta de deficit pana in 5% cu un plan de masuri fiscale si un plan robust pe partea de cheltuieli ne-ar pune la adapost de riscul cel mai mare pe care il avem, de suspendare a fondurilor europene”, a transmis ministrul Marcel Bolos cu aceasta ocazie.
Unul dintre subiectele de discutie dintre cele doua partide este legat de restructurarea agentiilor din cadrul statului, care consuma o parte semnificativa din buget. Claudiu Nasui, fost ministru al Economiei, sustine ca aceasta solutie ar putea sa conduca la o eficientizare a cheltuielilor si la eliminarea posturilor nejustificate. De asemenea, Nasui atrage atentia asupra numarului excesiv de mare de angajati din sectorul public, care a atins un record in ultimii 12 ani.
Desi exista presiuni pentru reducerea cheltuielilor si incadrarea in tinta de deficit, unele voci sustin ca o reorganizare totala a institutiilor ar putea sa nu rezolve problema si sa aduca noi costuri bugetare. Cu toate acestea, masuri fiscale bine gandite si o planificare riguroasa a cheltuielilor ar putea proteja Romania de riscul suspendarii fondurilor europene si de instabilitatea financiara pe termen lung.
Ultimele NOUTATI
Cosul de cumparaturi de Paste a golit buzunarele romanilor! Preturile sunt mai mari cu 40 la suta fata de 2024
Cum a ajuns euro sa ia fata dolarului american si sa devina preferatul investitorilor. Neincrederea din SUA ridica moneda europeana
Romanii au scos banii de la ciorap si au imprumutat statul cu o suma record. Niciodata in zeci de ani nu s-a mai investit atat de mult in titluri de stat!
Piata imobiliara fierbe. Locuintele se vand ca painea calda chiar si la Cluj, unde preturile bat capitala
Firmele se sufoca! Creste numarul societatilor comerciale care de-abia se descurca cu facturile si platile
Partenerii nostri
Cum sa creezi un mediu de lucru eficient si placut pentru angajati
Conditiile primirii de interni. Cine poate avea calitatea de intern?
[Q&A] Accesul in REGES-online pentru angajatori si salariati. Raspunsuri de la specialisti
D101 Grup fiscal: Termen de depunere si aspecte importante
Ce cuprind notele explicative la situatiile financiare anuale
Observator la Alegerile Prezidentiale 2025: acreditare, drepturi si obligatii
Alegeri Prezidentiale 2025: Calendar, Candidati, Sondaje si Model sesizare in ziua votului
Tot ce trebuie sa stii despre pensia de handicap si insotitor: acte si grade de handicap
Te-ar putea interesa si
Cum a ajuns euro sa ia fata dolarului american si sa devina preferatul investitorilor. Neincrederea din SUA ridica moneda europeana
Romanii au scos banii de la ciorap si au imprumutat statul cu o suma record. Niciodata in zeci de ani nu s-a mai investit atat de mult in titluri de stat!