Companiile romanesti au de recuperat decalajele in raportarea privind responsabilitatea corporativa

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Companiile romanesti au de recuperat decalajele in raportarea privind responsabilitatea corporativa Companiile romanesti au de recuperat decalajele in raportarea privind responsabilitatea corporativa
de Alexandra Stanescu la 26 Oct. 2017
Urmareste-ne pe Google News
responsabilitate corporativa

Conform Studiului KPMG privind Raportarea in domeniul Responsabilitatii Corporative 2017, 72% dintre companiile mari si mijlocii la nivel mondial nu includ riscurile financiare aferente schimbarilor climatice in rapoartele financiare anuale.

Din minoritatea reprezentata de companiile care constientizeaza riscul asociat schimbarilor climatice, 4% pun la dispozitia investitorilor o analiza a potentialei valori comerciale supuse riscului.
 
In cadrul studiului KPMG, au fost analizate rapoartele financiare anuale si rapoartele de responsabilitate corporativa ale primelor 100 de companii in functie de cifra de afaceri din 49 de tari: un total de 4.900 de companii.
 
Rezultatele au evidentiat ca, doar in cinci tari din lume, majoritatea primelor 100 de companii mentioneaza riscurile financiare aferente schimbarilor climatice in rapoartele lor financiare: Taiwan (88%), Franta (76%), Africa de Sud (61%), SUA (53%) si Canada (52%). 
 
In cele mai multe cazuri, declararea riscurilor asociate schimbarilor climatice este fie impusa, fie incurajata in aceste tari de catre guvern, bursa de valori sau autoritatea de reglementare financiara.
 
In ceea ce priveste industriile, companiile din domeniile silvicultura si hartie (44%), produse chimice (43%), industrie extractiva (40%) si petrol si gaze (39%) au cele mai ridicate rate cu privire la includerea riscurilor asociate schimbarilor climatice in rapoartele lor. 
 
Acestea sunt urmate indeaproape de sectoarele auto (38%) si utilitati (38%), sanatate (14%), transport si activitati de recreere (20%) si comert (23%) sunt domeniile de activitate cu cea mai mica probabilitate de a face cunoscute riscurile climatice.
 
Analizand cele mai mari 250 de companii din lume (G250), rezulta ca publicarea de informatii privind riscurile financiare generate de schimbarile climatice are o frecventa mai mare, dar este departe de a fi o practica unanima. 
 
Companiile multinationale franceze conduc, 90% dintre ele constientizand riscurile asociate schimbarilor climatice, urmate de lideri de piata care au sediul central in Germania (61%) si in Marea Britanie (60%). 
 
Aproximativ doua treimi din companiile G250 a caror activitate se incadreaza in sectoarele comert (67%) si petrol si gaze (65%) recunosc acest risc, dar numai o treime (36%) din firmele de servicii financiare au aceasta abordare. 
 
Cu toate acestea, studiul a identificat doar sase companii G250 care si-au informat investitorii cu privire la potentialul impact financiar al schimbarilor climatice, prin cuantificare sau modelare de scenarii.
 
Studiul KPMG a analizat si tendintele generale ale raportarii privind responsabilitatea corporativa, inclusiv aspectele referitoare la Obiectivele de Dezvoltare Durabila ale Natiunilor Unite (Sustainable Development Goals - SDG), drepturile omului si obiectivele de reducere a emisiilor de carbon.
 
Principalele concluzii includ: SDG - un set de 17 obiective globale pentru eradicarea saraciei, protejarea planetei si asigurarea prosperitatii pentru toti - au rezonat puternic cu companii din intreaga lume in mai putin de doi ani de la adoptarea lor, la sfarsitul anului 2015. 

39% dintre cele 4.900 de rapoarte analizate in cadrul studiului KPMG coreleaza activitatile de responsabilitate corporativa a companiei cu SDG. Acest procent creste la peste 40% (43% din rapoarte) in cadrul celor mai mari 250 de companii din lume (G250).
 
Aproximativ trei sferturi (73%) din rapoartele companiilor din 49 de tari identifica drepturile omului ca fiind un aspect de responsabilitate corporativa necesar a fi gestionat de catre companie. 
 
In grupul companiilor G250, 9 din 10 rapoarte includ informatii in domeniu. Companiile cu sediul central in India, Marea Britanie si Japonia sunt cele mai predispuse sa abordeze aspecte referitoare la drepturile omului, cum sunt si com,paniile din sectorul Minier (Industria Extractiva).
 
Doua treimi (67%) din rapoartele celor mai mari 250 de companii din lume includ obiective de reducere a emisiilor de carbon ale companiei. Cu toate acestea, majoritatea rapoartelor (69%) nu asociaza tintele companiei cu obiectivele stabilite de guverne, autoritati regionale (precum UE) sau Natiunile Unite.
 
Raportarea privind responsabilitatea corporativa (RC) in Romania
 
Analiza primelor 100 de companii din Romania in functie de cifra de afaceri (N100) evidentiaza o usoara crestere a numarului companiilor ce raporteaza informatii privind dezvoltarea durabila. 
 
Mai exact, 74 companii din N100 publica informatii referitoare la dezvoltarea durabila - fie in cadrul unui raport local, fie prin transmiterea informatiilor catre Grup pentru un raport RC - marcand o crestere de 6 procente in comparatie cu editia din 2015 a studiului.
 
Conform rezultatelor acestui sondaj recent, bazate pe analiza rapoartelor publicate in perioada 2015-2017, din totalul de 74 de companii care publica date privind dezvoltarea durabila, 35 raporteaza exclusiv prin intermediul Grupului informatii cu privire la practicile si performanta RC, 30 de filiale ale companiilor multinationale care isi desfasoara activitatea in Romania publica informatii privind dezvoltarea durabila pe paginile web locale si doar 9 firme cu capital romanesc privat sau de stat comunica in mod public astfel de date.
 
Principalele constatari privind practicile de raportare ale celor 39 de companii ce publica local informatii privind RC evidentiaza urmatoarele aspecte:
 
- Companiile care raporteaza au o preferinta clara pentru rapoartele separate, in detrimentul includerii informatiilor nefinanciare in rapoartele lor financiare anuale, in timp ce raportarea integrata nu este o practica comuna;
 
- 8 rapoarte sunt elaborate conform Ghidului GRI, iar 3 companii listate declara ca au raportat in conformitate cu ghidurile stabilite de bursa de valori, dar nici unul dintre aceste rapoarte nu este asigurat de o terta parte;

- desi 6 companii coreleaza activitatea lor de RC cu SDG-urile, doar 2 dintre acestea identifica SDG-urile relevante pentru afacerea lor;
 
- 3 companii listate la bursa de valori constientizeaza faptul ca schimbarile climatice reprezinta un risc pentru afaceri, cu toate acestea potentialul impact nu este cuantificat;
 
- din cele 12 companii care identifica drepturile omului ca fiind un aspect de RC relevant pentru afacerea lor, 6 au implementat o politica privind drepturile omului iar una dintre acestea face referire la Principiile Directoare ale Natiunilor Unite privind Afacerile si Drepturile Omului;
 
- 23 de companii relateaza ca depun eforturi in scopul imbunatatirii performantei de mediu, sociale si de guvernare (ESG) a furnizorilor, iar 14 dintre acestea au implementat un cod de conduita ESG pentru furnizori sau codul de conduita standard al furnizorilor include aspecte privind ESG;
 
- 7 rapoarte includ obiective de reducere a emisiilor de carbon, din care 4 sunt corelate cu tinte globale sau regionale (Obiective UE, Acordul de la Paris).
Senior Editor Manager.ro

Ultimele NOUTATI

Masa de Craciun,
Life Style

Masa de Craciun, "pe saracie". Romanii sunt nevoiti sa cumpere la suta de grame de Sarbatori

today26 Dec. 2024
Mos Craciun a saracit! Putini mai primesc cadouri de lux sub brad
Life Style

Mos Craciun a saracit! Putini mai primesc cadouri de lux sub brad

today25 Dec. 2024
3 preparate care nu lipseau de pe masa de Craciun in comunism
Astazi in istorie

3 preparate care nu lipseau de pe masa de Craciun in comunism

today24 Dec. 2024
De ce nu trebuie sa speli rufele in ziua de Craciun? Superstitii care aduc ghinion in familie
Afla...

De ce nu trebuie sa speli rufele in ziua de Craciun? Superstitii care aduc ghinion in familie

today24 Dec. 2024
Friptura de Craciun? De ce nu e bine sa speli carnea de porc inainte de gatire pericolul pe care multi il ignora
Reteta zilei

Friptura de Craciun? De ce nu e bine sa speli carnea de porc inainte de gatire pericolul pe care multi il ignora

today24 Dec. 2024
Masa de Craciun gata intr-o ora. Cum sa gatesti friptura de porc care se topeste in gura sfaturi de la bucatarii profesionisti
Reteta zilei

Masa de Craciun gata intr-o ora. Cum sa gatesti friptura de porc care se topeste in gura sfaturi de la bucatarii profesionisti

today24 Dec. 2024
Reteta originala de salata de boeuf cum sa pregatesti cel mai iubit preparat de sarbatori
Reteta zilei

Reteta originala de salata de boeuf cum sa pregatesti cel mai iubit preparat de sarbatori

today23 Dec. 2024
De ce nu trebuie sa pleci din casa de Craciun? Superstitii care iti pot afecta norocul in noul an
Afla...

De ce nu trebuie sa pleci din casa de Craciun? Superstitii care iti pot afecta norocul in noul an

today23 Dec. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special de mai jos?
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cuRegulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

3 preparate care nu lipseau de pe masa de Craciun in comunism
Astazi in istorie

3 preparate care nu lipseau de pe masa de Craciun in comunism

today24 Dec. 2024
De ce nu trebuie sa speli rufele in ziua de Craciun? Superstitii care aduc ghinion in familie
Afla...

De ce nu trebuie sa speli rufele in ziua de Craciun? Superstitii care aduc ghinion in familie

today24 Dec. 2024
Friptura de Craciun? De ce nu e bine sa speli carnea de porc inainte de gatire pericolul pe care multi il ignora
Reteta zilei

Friptura de Craciun? De ce nu e bine sa speli carnea de porc inainte de gatire pericolul pe care multi il ignora

today24 Dec. 2024
Masa de Craciun gata intr-o ora. Cum sa gatesti friptura de porc care se topeste in gura sfaturi de la bucatarii profesionisti
Reteta zilei

Masa de Craciun gata intr-o ora. Cum sa gatesti friptura de porc care se topeste in gura sfaturi de la bucatarii profesionisti

today24 Dec. 2024

Aboneaza-te la
Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole
despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare,
Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT
Raportul Special
"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016
x