Companiile din Energie, profituri uriase, desi tara se zbate in criza si facturile consumatorilor au explodat
profituri energiecompanii energie
Se pare ca e criza energetica, dar nu si in bugetele marilor companii de pe piata, ale caror profituri cresc vertiginos. Spre exemplu, sa analizam cazul producatorului national de gaze Romgaz.
Compania a inregistrat un profit net de 1,73 miliarde de lei in primul semestru al acestui an, in crestere cu 126,62%, conform datelor Raportului semestrial transmis vineri de
Bursa de Valori Bucuresti (BVB). Daca ne referim la veniturile totale ale companiei, cresterea e mai impresionanta. E vorba despre un plus de 5,35 de miliarde de lei, respectiv o crestere cu 236,75%.
Totusi, productia nationala de gaz a scazut, se arata in Raportulul BVB.
"Productia de gaze naturale, realizata in primele sase luni ale anului 2022, a fost de 2.515,1 mil.mc, ceea ce inseamna un declin foarte mic de productie (0,16%) raportat la productia inregistrata in semestrul I al anului 2021", conform documentului citat.
Consumul de gaze naturale estimat la nivel national pentru SI 2022 a fost de 63,35 TWh, cu aproximativ 13,3% mai mic decat cel inregistrat in SI 2021, din care cca.18,27 TWh a fost acoperit cu gaze din import iar diferenta de 45,08 TWh cu gaze din intern, la care Romgaz a participat cu 27,56 TWh, ceea ce reprezinta 43,35% din consumul national si 61,44% din consumul acoperit cu gaze din intern.
Consumul de gaze naturale la nivel national in primele 6 luni ale anului 2022 a inregistrat o scadere fata de perioada similara a anului anterior de aprox.13,3%, iar livrarile Romgaz au scazut cu 6,7%. Astfel, cota de piata a Romgaz pe piata livrarilor de gaze interne din Romania este de 61,44%, cu 10,5% mai mare decat cota detinuta in perioada similara a anului trecut.
Profiturile companiilor din energie sunt puse zilele acestea in discutie si de social-democrati, care cer eliminarea masurilor compensatorii pentru facturi si revenirea la piata reglementata. PSD afirma ca, in plina criza energetica si inflationista, companiile mari din energie si-au crescut masiv profiturile, iar situatia le "miroase" a specula.
"In privinta schemei de compensare implementate pana in prezent de Ministerul Energiei, PSD considera ca aceasta nu a produs efectul scontat de a tempera cresterile speculative ale preturilor la energie si gaze naturale. In contextul in care companiile din sector anunta multiplicarea profiturilor fata de anul precedent, este evident ca aceste cresteri ale preturilor la energie contin in continuare o componenta speculativa importanta, fara nicio legatura cu costurile de productie", noteaza politicienii, intr-un comunicat de presa transmis pe 12 august.
Foto: