Companiile de utilitati vor o dereglementare graduala a pietei gazelor naturale
enel romaniacez romaniae.on
Reprezentantii Federatiei Patronale a Asociatiilor Companiilor de Utilitati din Energie (ACUE) atrag atentia autoritatilor asupra necesitatii de adoptare, intr-un termen cat mai scurt, a unor decizii legislative si de reglementare pentru a se evita deteriorarea competitivitatii economice din Romania. Preturile actuale ale gazelor naturale din productia interna au ajuns deja la convergenta cu cele ale gazelor de pe pietele din Europa de Vest, potrivit unui comunicat al federatiei.
In conditiile in care persista necesitatea de a se importa gaze pentru acoperirea consumului total al tarii, este de asteptat ca, in absenta unui cadru legislativ potrivit, pretul gazelor naturale din productia interna, care provin aproape exclusiv de la doar doi producatori,
sa creasca pana la un nivel comparabil cu cel al gazelor rusesti din import.
Acestea sunt mai mari decat ale celor din Europa de Vest, ceea ce va accentua procesul de deteriorare a competitivitatii economiei romanesti si va afecta atat consumatorii care se afla deja pe piata libera,
cat si cei 170.000 de alti consumatori industriali si comerciali, care nu vor mai beneficia de preturi reglementate.
"In primul rand,
este important sa existe o piata en-gros lichida, capabila sa livreze produse si sa ofere conditii care sa indeplineasca asteptarile clientilor, precum si sa fie create toate instrumentele de piata, necesare pentru dezvoltarea ofertelor alternative. In acest moment lipsa catorva componente de piata importante, precum si reglementarea acestora, impiedica existenta unui model de piata functional (de exemplu, o Piata de Echilibrare, o Piata pentru Ziua Urmatoare si o intreaga gama de produse care sa fie oferite pe platforma de tranzactionare previzionata)", se arata in comunicat.
Toate aceste componente exista deja pe piata de electricitate, ca urmare a dezvoltarii lor pe parcursul a mai multor ani, insa
ele nu au fost deocamdata concepute si implementate pe piata de gaze naturale. In prezent se discuta despre eliminarea tarifului reglementat pentru consumatorii non-casnici incepand de la 1 iulie 2014, desi lipsesc solutii alternative viabile. O astfel de modificare ar afecta aproximativ 170.000 de firme din Romania, care au un consum anual de cca. 20 TWh.
"De exemplu,
in Marea Britanie, prima tara europeana care a implementat liberalizarea, tranzitia spre o dereglementare completa a durat mai mult de 15 ani. Strategia autoritatii de reglementare a fost de a crea mai intai o competitie reala si sanatoasa inainte de a elimina pentru totdeauna preturile reglementate. In alte tari, legislatia nationala a prevazut, in general, perioade de tranzitie mai scurte: de la sase luni pentru consumatorii foarte mari, pana la 4-5 ani pentru consumatorii industriali mai mici si consumatorii comerciali. Totusi, ca rezultat al unor disfunctionalitati semnificative, autoritatile din Spania si Italia au fost obligate ulterior sa amane termenele de implementare", se arata in comunicat.
Etapele de tranzitie haotica observate in anumite cazuri au creat un climat de neincredere in privinta dereglementarii si au creat o imagine foarte negativa pentru guvernele, autoritatile si operatorii de piata din aceste tari.
Pentru evitarea acestui tip de situatii, in urma consultarilor cu autoritatile, Federatia ACUE sustine emiterea unei Ordonante de Urgenta pentru implementarea unui calendar de dereglementare rezonabil, care sa permita o tranzitie lina a consumatorilor catre o piata negociata, cel putin pana la sfarsitul anului 2015. In aceasta perioada, alaturi de dezvoltarea pietei libere si a instrumentelor aferente, va fi necesara continuarea existentei preturilor reglementate pentru categoriile de consumatori afectati, care sa reflecte un pret corect al gazelor de productie interna, iar costurile gazelor naturale de import necesare sa fie alocate intr-un mod obiectiv.
De asemenea, subliniem existenta unor riscuri suplimentare in ceea ce priveste preturile si dezvoltarea pietei, care sunt generate de actuala criza politica dintre Ucraina si Rusia, ceea ce ar putea duce la perturbari pe piata si la evolutii imprevizibile ale preturilor gazelor naturale tranzactionate, in special pe perioada de iarna,
cand importul gazelor de origine ruseasca este obligatoriu pentru a asigura stabilitatea sistemului si pentru a furniza cantitatile de gaz necesare pietei din Romania.
Totodata, procesul de dereglementare trebuie insotit de o campanie de informare a consumatorilor pentru a fi ajutati sa inteleaga care le sunt drepturile si care sunt pasii de urmat. Acest lucru se poate face prin publicarea de informatii practice si utile, explicand eliminarea treptata a preturilor reglementate pe un website institutional gestionat de Departamentul pentru Energie impreuna cu ANRE. Infiintata in mai 2012, Federatia ACUE numara circa 25 de membri, intre care grupuri puternice din sectorul energetic, respectiv
E.ON Romania, GDF SUEZ Energy Romania, Distrigaz Sud Retele, ENEL Romania, CEZ Romania, Electrica SA, Electrica Furnizare, CONGAZ, WIEE, WIROM GAS, care angajeaza, in total, peste 20.000 de angajati si au o cifra de afaceri anuala estimata la peste 4 miliarde de euro.
Foto: Wikipedia.