Despre aderarea Romaniei la zona euro s-a vorbit in dese randuri in ultimii ani, nu de putine ori fiind inaintate chiar niste date limita pana la care tara noastra ar fi urmat sa adopte moneda europeana. Lucrurile nu sunt insa atat de simple, ba chiar din contra, acest lucru fiind remarcat chiar si de specialistii din cadrul Comisiei Europene. Prin intermediul Raportului de Convergenta publicat in cursul zilei de astazi, CE remarca ca tara noastra nu indeplineste la aceasta ora nici unul dintre cele cinci mari criterii cerute de la Bruxelles pentru aderarea la zona euro si pentru adoptarea monedei unice.
Pentru aderarea la zona euro, Uniunea Europeana a stabilit patru criterii economice de convergenta. Primul dintre acestea face referire la stabilitatea preturilor, ceea ce inseamna ca rata inflatiei nu poate fi mai mare de 1.5 puncte procentuale peste rata celor trei state membre care raporteaza cele mai bune rezultate. Al doilea criteriu enuntat de cei de la Bruxelles transmite ca un stat care doreste sa adope moneda unica europeana trebuie sa demonstreze ca are finante publice solide si sustenabile. Mai exact, deficitul bugetar al unui stat nu poate fi mai mare de 3% din Produsul Intern Brut. In acelasi timp, datoria publica nu poate fi mai mare decat 60% din PIB.
Al treilea criteriu stabilit de specialistii de la Bruxelles pentru aderarea unui stat la zona euro face referire la stabilitatea cursului de schimb. In acest sens, un stat care doreste sa adopte moneda euro trebuie sa participe la mecanismul cursului de schimb (ERM II) pentru o perioada de cel putin doi ani fara a avea devieri semnificative de la cursul central ERM II. De asemenea, institutia centrala europeana nu permite o devalorizare a cursului central bilateral al propriei monede in raport cu euro in aceeasi perioada de doi ani pe care o mentionam mai devreme.
Mergem mai departe si vorbim despre cel de-al patrulea criteriu economic de convergenta stabilit de Uniunea Europeana pentru aderarea la zona euro, care face referire la ratele dobanzilor pe termen lung. Mai exact, ceea ce vrea sa transmita Uniunea Europeana este ca rata dobanzii pe termen lung nu ar trebui sa fie mai mare de 2 puncte procentuale peste rata celor trei state membre care raporteaza cele mai bune rezultate din punct de vedere al stabilitatii preturilor.
Lasand la o parte cele patru criterii economice de convergenta pe care le-am mentionat in randurile anterioare, un stat membru care isi propune sa adere la zona euro mai trebuie sa isi adapteze si legislatia nationala in conformitate cu normele stabilite la Bruxelles in acest sens. Mai exact, statele care isi doresc aderarea la zona euro trebuie sa se asigure ca legislatia nationala si normele nationale prevad independenta bancilor lor centrale nationale si ca statutele acestora respecta dispozitiile tratatelor si sunt compatibile cu statul Bancii Centrale Europene si cu cel al Sistemului European al Bancilor Centrale.
Conform Raportului de Convergenta publicat in cursul zilei de astazi de specialistii din cadrul Comisiei Europene, Romania nu respecta la aceasta ora niciunul dintre cele cinci criterii necesare pentru aderarea la zona euro. Comisia Europeana mai remarca ca nu pandemia de coronavirus se face vinovata de aceste rezultate obtinute acum de tara noastra, ci mai degraba masurile fiscale luate incepand cu anul 2017 de guvernarea social-democrata care s-a aflat la putere pana in urma cu ceva mai bine de jumatate de an. Prin aceste masuri luate de guvernarea PSD - ALDE, sustenabilitatea finantelor publice a fost puternic afectata, ceea ce a avut in cele din urma un impact major si asupra stabilitatii preturilor. Este important de precizat ca in urma cu numai patru ani, Romania indeplinea toate aceste criterii pentru aderarea la zona euro.
Ultimele NOUTATI
Digitalizarea afacerilor in 2025 - De ce prezenta online este esentiala pentru orice firma noua
Cosul de cumparaturi de Paste a golit buzunarele romanilor! Preturile sunt mai mari cu 40 la suta fata de 2024
Cum a ajuns euro sa ia fata dolarului american si sa devina preferatul investitorilor. Neincrederea din SUA ridica moneda europeana
Partenerii nostri
Asigurat la sanatate, dupa incetarea raportului de munca - reglementari cheie
Cum sa creezi un mediu de lucru eficient si placut pentru angajati
Conditiile primirii de interni. Cine poate avea calitatea de intern?
D101 Grup fiscal: Termen de depunere si aspecte importante
Ce cuprind notele explicative la situatiile financiare anuale
Cum se face inregistrarea unei firme in Registrul Comertului
Observator la Alegerile Prezidentiale 2025: acreditare, drepturi si obligatii
Alegeri Prezidentiale 2025: Calendar, Candidati, Sondaje si Model sesizare in ziua votului