Prin intermediul rapoartelor publicate la mijlocul acestei saptamani, Comisia Europeana lanseaza un avertisment dur atat pentru Romania, cat si pentru Ungaria cu privire la abaterea semnificativa constatata in ultima perioada de la recomandarile institutiilor europene. In acest context, Comisia recomanda Consiliului Uniunii Europene sa solicite corectarea cat mai urgenta a acestor abateri grave. Mai mult decat atat, trebuie sa mentionam ca Romania si Ungaria fac obiectul unei proceduri aplicabile abaterilor semnificative atat din anul 2018, cat si din anul 2017.
Raportul publicat de Comisia Europeana adreseaza, totodata, Romaniei un avertisment prin care este semnalat faptul ca in anul 2018 s-a constatat o abatere semnificativa de la traiectoria de ajustare in vederea atingerii obiectivului structural pe termen mediu. Bineinteles, raportul Comisiei Europene contine si cateva dintre cele mai importante abateri identificate in cazul tarii noastre in aceasta perioada!
Guvernul Viorica Dancila s-a facut remarcat de-a lungul timpului prin preferinta de a legifera prin ordonante de urgenta, practica indelung contestata atat de partidele din opozitie, cat si de presedintele Klaus Iohannis. Acum a venit vremea Comisiei Europene sa ia act de aceasta tendinta generala de a legifera netransparent a Guvernului, prin ordonante de urgenta. In aceasta categorie intra si OUG 114, ordonanta adoptata de Guvern fara niciun fel de consultari sau negocieri cu BNR, cu sistemul bancar din tara sau cu Banca Centrala Europeana.
Raportul atrage atentia si asupra faptului ca tara noastra nu a tinut seama in mod constant de prevederile inscrise in cadrul sau fiscal-bugetar atunci cand a planificat bugetul. In primul rand, bugetul pentru anul in curs, aprobat de Parlament in luna martie, s-a abatut de la regula privind deficitul structural. Regula in acest sens impune respectarea obiectivului bugetar pe termen mediu sau convergenta catre acest obiectiv, si anume un deficit structural care sa nu depaseasca 1% din PIB.
Nici noua lege a pensiilor nu a fost trecuta cu vederea de cei din cadrul Comisiei Europene. Adoptata de Parlament in ultima luna a anului trecut, noua lege a pensiilor este susceptibila sa puna in pericol sustenabilitatea finantelor publice. Totodata, CE atrage atentia ca fondurile de pensii din cel de-al doilea pilon au fost slabite in mod accelerat printr-o serie de masuri adoptate de guvern printr-o alta ordonanta de urgenta la finalul anului 2018. In acest context, CE mai noteaza si ca slabirea sau abandonarea celui de-al doilea pilon de pensii va face ca veniturile din pensii sa fie mai putin diversificate si va expune pensiile unor riscuri politice si demografice mai ridicate.
In cele din urma, Comisia Europeana mai noteaza si faptul ca tara noastra a realizat progrese limitate in legatura cu recomandarea specifica de imbunatatire a transparentei achizitiilor publice. In acest context, specialistii CE transmit ca eficienta procedurilor de achizitii publice este in continuare problematica, existand riscul de afectare a caracterului ireversibil al anumitor masuri.
Ultimele NOUTATI
Mediul privat arata cartonasul rosu! Increderea managerilor in economia romaneasca s-a prabusit
Educatia financiara in familie: cum poti transforma o discutie banala in lectie de viata
Partenerii nostri
[Q&A] Accesul in REGES-online pentru angajatori si salariati. Raspunsuri de la specialisti
Incheierea contractului de servitute: Cine are dreptul si ce obligatii are
Bilet la ordin: Notiuni, caracteristici si utilizari
Pensia sociala in Romania: Cine primeste si care sunt criteriile de acordare