Prin intermediul rapoartelor publicate la mijlocul acestei saptamani, Comisia Europeana lanseaza un avertisment dur atat pentru Romania, cat si pentru Ungaria cu privire la abaterea semnificativa constatata in ultima perioada de la recomandarile institutiilor europene. In acest context, Comisia recomanda Consiliului Uniunii Europene sa solicite corectarea cat mai urgenta a acestor abateri grave. Mai mult decat atat, trebuie sa mentionam ca Romania si Ungaria fac obiectul unei proceduri aplicabile abaterilor semnificative atat din anul 2018, cat si din anul 2017.
Raportul publicat de Comisia Europeana adreseaza, totodata, Romaniei un avertisment prin care este semnalat faptul ca in anul 2018 s-a constatat o abatere semnificativa de la traiectoria de ajustare in vederea atingerii obiectivului structural pe termen mediu. Bineinteles, raportul Comisiei Europene contine si cateva dintre cele mai importante abateri identificate in cazul tarii noastre in aceasta perioada!
Guvernul Viorica Dancila s-a facut remarcat de-a lungul timpului prin preferinta de a legifera prin ordonante de urgenta, practica indelung contestata atat de partidele din opozitie, cat si de presedintele Klaus Iohannis. Acum a venit vremea Comisiei Europene sa ia act de aceasta tendinta generala de a legifera netransparent a Guvernului, prin ordonante de urgenta. In aceasta categorie intra si OUG 114, ordonanta adoptata de Guvern fara niciun fel de consultari sau negocieri cu BNR, cu sistemul bancar din tara sau cu Banca Centrala Europeana.
Raportul atrage atentia si asupra faptului ca tara noastra nu a tinut seama in mod constant de prevederile inscrise in cadrul sau fiscal-bugetar atunci cand a planificat bugetul. In primul rand, bugetul pentru anul in curs, aprobat de Parlament in luna martie, s-a abatut de la regula privind deficitul structural. Regula in acest sens impune respectarea obiectivului bugetar pe termen mediu sau convergenta catre acest obiectiv, si anume un deficit structural care sa nu depaseasca 1% din PIB.
Nici noua lege a pensiilor nu a fost trecuta cu vederea de cei din cadrul Comisiei Europene. Adoptata de Parlament in ultima luna a anului trecut, noua lege a pensiilor este susceptibila sa puna in pericol sustenabilitatea finantelor publice. Totodata, CE atrage atentia ca fondurile de pensii din cel de-al doilea pilon au fost slabite in mod accelerat printr-o serie de masuri adoptate de guvern printr-o alta ordonanta de urgenta la finalul anului 2018. In acest context, CE mai noteaza si ca slabirea sau abandonarea celui de-al doilea pilon de pensii va face ca veniturile din pensii sa fie mai putin diversificate si va expune pensiile unor riscuri politice si demografice mai ridicate.
In cele din urma, Comisia Europeana mai noteaza si faptul ca tara noastra a realizat progrese limitate in legatura cu recomandarea specifica de imbunatatire a transparentei achizitiilor publice. In acest context, specialistii CE transmit ca eficienta procedurilor de achizitii publice este in continuare problematica, existand riscul de afectare a caracterului ireversibil al anumitor masuri.
Ultimele NOUTATI
Se schimba tot! Unde si cum vei plati de acum impozitele? Ce trebuie sa faci urgent!
Au nevoie de banii nostri! In tot anul 2025 Programul Fidelis se va desfasura lunar
De ce se tem economistii si oamenii de afaceri de IMPOZITUL PROGRESIV? Ce impact ar avea schimbarea fiscalitatii, de fapt
Profesor de Economie: Reforma fiscala din Romania nu se bazeaza pe cifre, ci doar pe politica pura
Romania, paradis pentru afacerile cu melci! Castigi 15.000 de euro pe an, dintr-o ferma mica. Sfaturi pentru deschiderea afacerii
Dacia, masina noastra nationala. Romanii cumpara masiv Loganuri, pentru ca sunt ieftine si bune
Partenerii nostri
Clasificarea ocupatiilor din romania - ce modificari vor aparea in curand
Evaluarea angajatilor - ce scop are, ce presupune si studii de caz utile
Situatii financiare anuale: Termene-limita de depunere pentru firme si ONG-uri
Ce categorii de persoane pot semna si depune cereri de inmatriculare sau inregistrare la ONRC
Planul de Conturi 2025: Afla totul despre functiunea si corespondenta conturilor!
Dispare Taxa pentru Extrasul de carte funciara: Anuntul ministrului Dezvoltarii
Schimbari majore in industria HORECA. Ce prevede Regulamentul (UE) 2025/40
Recuperare datorii la intretinere: pasii legali pentru asociatia de proprietari
Te-ar putea interesa si
De ce se tem economistii si oamenii de afaceri de IMPOZITUL PROGRESIV? Ce impact ar avea schimbarea fiscalitatii, de fapt
Profesor de Economie: Reforma fiscala din Romania nu se bazeaza pe cifre, ci doar pe politica pura