Contextul economic in care se regaseste Romania in aceasta perioada este unul delicat, al doilea val al pandemiei de coronavirus prelungind cu mult criza sanitara cu care se confrunta tara noastra. Daca in vara se vorbea despre o revenire rapida a economiei in a doua parte a anului, lucrurile s-au complicat destul de mult in cele din urma, acum specialistii vorbind despre o revenire economica sub forma literei “W”. In plus, nici anul 2021 nu va fi unul foarte usor pentru Romania, revenirea economica urmand sa fie mult mai lenta. Acest lucru este dovedit si de indicatorul de incredere in economia Romaniei, calculat de specialistii din cadrul Comisiei Europene, care a scazut in luna noiembrie.
Este a doua luna consecutiva in care indicatorul de incredere in economia tarii noastre calculat de cei de la Comisia Europeana a scazut. Concret, Economic Sentiment Indicator (ESI) s-a redus cu 3.8 puncte in luna noiembrie, de la 86.9 puncte in octombrie pana la 83.1 puncte. Indicatorul a fost tras in jos in aceasta luna in special de sectorul serviciilor, insa lucrurile nu au stat tocmai bine nici in cazul constructiilor sau retail-ului. Indicatorul ESI este stabilit pe baza de sondaj si arata perceptia operatorilor din sectorul serviciilor, industrie, constructii si comert, dar si a populatiei, privind atat starea actuala a economiei, cat si asteptarile pentru evolutia viitoare. Important de precizat, indicatorul are un nivel ridicat de corelare cu evolutia Produsului Intern Brut.
Asa cum spuneam si in randurile anterioare, cea mai slaba evolutie a fost remarcata in sectorul serviciilor, acolo unde increderea a scazut cu 7.6 puncte. Astfel, indicatorul care masoara increderea operatorilor din acest sector a scazut de la -16 puncte in luna octombrie la nu mai putin de -23.6 puncte. Masurile de restrictie impuse de autoritati in vederea limitarii raspandirii epidemiei de coronavirus, care prevad inchiderea barurilor sau a restaurantelor, i-a facut pe multi din acest sector sa isi piarda speranta. La inceputul anului, indicatorul de incredere din sectorul serviciilor avea valori pozitive, chiar de peste 10 puncte in luna ianuarie.
De asemenea, indicatorul de incredere din sectorul de retail a scazut in luna noiembrie cu 3.9 puncte, ajungand la un nivel de -2.3 puncte. Totodata, si indicatorul de incredere din sectorul de constructii a scazut cu 3.8 puncte, pana la un nivel de -14.7 puncte.
Nu numai increderea in economia tarii noastre a scazut, ci si increderea in economia zonei euro. Potrivit Comisiei Europene, increderea in economia zonei euro a scazut in luna noiembrie pentru prima data in ultimele sapte luni, aceasta scadere fiind cauzata de al doilea val al pandemiei de coronavirus. Masurile de restrictie impuse deja de numeroase tari din zona euro au afectat toate sectoarele de activitate, in special pe cele de servicii si retail.
Potrivit datelor publicate de specialistii din cadrul Comisiei Europene, indicatorul de incredere economica dedicat zonei euro a scazut in luna noiembrie cu 3.5 puncte, de la 91.1 puncte in luna octombrie pana la 87.6 puncte. Cifrele oficiale arata insa mai bine decat previziunile unor analisti, care se asteptau la o scadere a indicatorului pana la un nivel de 86.5 puncte. Indicatorul de incredere in economie a scazut atat in randul operatorilor din zona de retail si de servicii, dar si in randul consumatorilor, aceste scaderi fiind cauzate in mare parte de restrictiile impuse in ultima vreme.
Ultimele NOUTATI
Piata imobiliara fierbe. Locuintele se vand ca painea calda chiar si la Cluj, unde preturile bat capitala
Firmele se sufoca! Creste numarul societatilor comerciale care de-abia se descurca cu facturile si platile
UniCredit si Alpha Bank isi unesc retelele de ATM: aceleasi comisioane pentru toti clientii
Cea mai rapida reteta de cozonaci! Ingredientele pentru 2 cozonaci mari si modul de pregatire pas cu pas
Masa de Paste, pe buget! Romanii sunt cu ochii dupa reduceri si au inceput sa aplice strategii de economisire. Tin de bani, ca sunt vremuri grele!
Top idei de afaceri care pot fi deschise in Romania cu 100.000 de euro
Partenerii nostri
Cum sa creezi un mediu de lucru eficient si placut pentru angajati
Conditiile primirii de interni. Cine poate avea calitatea de intern?
[Q&A] Accesul in REGES-online pentru angajatori si salariati. Raspunsuri de la specialisti
D101 Grup fiscal: Termen de depunere si aspecte importante
Ce cuprind notele explicative la situatiile financiare anuale
Observator la Alegerile Prezidentiale 2025: acreditare, drepturi si obligatii
Alegeri Prezidentiale 2025: Calendar, Candidati, Sondaje si Model sesizare in ziua votului
Tot ce trebuie sa stii despre pensia de handicap si insotitor: acte si grade de handicap
Te-ar putea interesa si
UniCredit si Alpha Bank isi unesc retelele de ATM: aceleasi comisioane pentru toti clientii
Cea mai rapida reteta de cozonaci! Ingredientele pentru 2 cozonaci mari si modul de pregatire pas cu pas