Comisia Europeana: Guvernul a marit salariile nejustificat de mult. Nu exista productivitate
deficit cont curentdeficit bugetarcomisia europeanacod fiscalsalariu bugetarisalarii romania
Oficialii europeni avertizeaza din nou Guvernul de la Bucuresti cu privire la lipsa de corespondenta dintre cresterile salariale si productivitatea muncii. Oficialul european Isabel Grilo spune ca Romania risca sa devieze de la tinta privind deficitul bugetar de 3%.
Isabel Grilo, sef de unitate a Directiei Generale pentru Afaceri Economice si Financiare din cadrul Comisiei Europene, avertizeaza ca deficitul bugetar al Romaniei risca sa se mareasca, astfel tara noastra va devia de la tinta mentinerii unui deficit de 3%.
"Vedem echilibrul structural, valorile istorice si cele prognozate si recomandate. Pana in 2018, este echilbrul structural. Obiectivul pe termen mediu ar trebui sa fie ceea ce Romania a stabilit, o valoare care a fost atinsa in 2014-2015, dar de atunci a deviat de la tinta, coborand mult sub aceasta tinta, a deficitului de 1%. Potrivit prognozelor Comisiei, fara anumite actiuni politice care sunt exprimate in Legea bugetului ea va cobora si mai mult, deci deficitul s-ar mari. Ceea ce ar cere Comisia Europeana in privinta deficitului structural este o ajustare pentru 2019 si 2020, atunci Romania s-ar intoarce la 3% deficit”, a declarat Isabel Grilo.
Oficialul european este ingrijorat de maririle salariale din sistemul public, necorelate cu productivitatea de pe piata muncii. "Acest lucru nu este o problema, problema este modul in care se reflecta productivitatea Romaniei in comparatie cu salariile crescute. Productivitatea Romaniei nu a stagnat, insa evolutia salariala este mult prea mare in raport cu aceasta”, a explicat Grilo.
De asemenea, a spus oficialul, Comisia Europeana este ingrijorata si de frecventele modificari ale Codului fiscal, semnal de alarma tras si de presedintele tarii, care spunea zilele trecute ca PSD a modificat Codul fiscal in 2018 mai des decat a avut anul zile.
"Evolutiile din 2017-2018 in domeniul legislatiei privind fiscalizarea muncii. S-au facut ajustari in Codul fiscal, schimbari in ceea ce priveste contributiile la asigurarile sociale intre angajator si angajati. Ele nu au facut obiectul unei evaluari de impact. Au dus la efecte nedorite. Noi nu vrem surprize. Surprize ii faci unui copil. Ceea ce ne-a surprins. Ele pot mari riscurile percepute, afecteaza investitiile si productia. Aduc costuri crescute ale afacerilor, Investitorii vor decide sa nu mai investeasca”, a conchis oficialul CE.