Comisia Europeana a publicat la mijlocul acestei saptamani o noua analiza cu privire la evolutia tarii noastre, specialistii institutiei europene tragand un semnal de alarma cu privire la faptul ca sustenabilitatea fiscala este in pericol din cauza crizei provocate de pandemia de coronavirus. Insa acesta nu este singurul motiv de ingrijorare al celor din Comisia Europeana, oficialii de la Bruxelles atragand atentia ca sustenabilitatea fiscala a Romaniei poate fi afectata substantial din cauza politicilor fiscale de care s-au facut responsabile guvernele anterioare. De asemenea, oficialii CE au mai ajuns si la concluzia ca reformele in administratie si marile investitii stagneaza.
Oficialii Comisiei Europene au insa si laude cu privire la prestatia guvernului actual in aceasta criza actuala provocata de pandemia de coronavirus care a lovit in toate colturile lumii in aceasta primavara, acestia salutand masurile luate de Palatul Victoria pentru a usura povara crizei asupra firmelor si nagajatilor. In acelasi timp insa, cei de la Comisia Europeana atrag atentia ca pentru revenirea economica este nevoie de alocarea mai multor resurse publice, in special in sectorul serviciilor, acesta fiind si cel care este cel mai puternic afectat in actualul context.
Cu privire la programul guvernamental de garantare a creditelor bancare pentru intreprinderile mici si mijlocii, Comisia Europeana este de parere ca acesta va avea un impact limitat, motivul fiind acela ca institutiile bancare nu crediteaza micile intrepinderi, in special IMM-urile inovative.
Oficialii Comisiei Europene critica politicile fiscale luate de guvernele anterioare, aratandu-se ingrijorati in special cu privire la majorarea cu 40% a pensiilor, masura care ar urma sa fie aplicata inca din aceasta toamna. Executivul de la Bruxelles este de parere ca implementarea acestei masuri va pune o presiune uriasa pe finantele publice ale Romaniei, acest lucru aducand la pachet un pericol urias pentru tara noastra in contextul in care finantele sunt oricum afectate puternic in aceasta perioada de pandemia de coronavirus.
Masura majorarii tuturor pensiilor cu 40 de procente ar urma sa fie aplicata incepand cu data de 1 septembrie, insa pana acum nu exista semne clare cu privire la acest lucru. Mai mult decat atat, atat premierul Ludovic Orban, cat si ministrul Finantelor Florin Citu, au mentionat in lunile precedente ca o asemenea masura este extrem de greu de pus in practica in conditiile actuale. Insa, asa cum stim deja, anul 2020 este un an electoral important, presiunea de pe umerii liberalilor fiind imensa la aceasta ora.
Tot cu aceasta ocazie, Comisia Europeana a criticat si lipsa marilor investitii publice in infrastructura de transport. Astfel, Executivul de la Bruxelles solicita celor de la putere sa porneasca cat mai rapid marile investitii publice si sa finanteze sectorul cercetarii si inovarii.
Totodata, oficialii de la Bruxelles atrag atentia si cu privire la starea tot mai precara in care se regaseste sistemul de sanatate din tara noastra. Astfel, oficialii Comisiei Europene aduc in discutie subiecte precum lipsa de specialisti, facilitatile medicale invechite, lipsa produselor medicale si a medicamentelor, educatia precare a medicilor si a asistentilor, sau accesul precar la serviciile de sanatate pentru cei din mediul rural si din comunitatile sarace.
Nu in cele din urma, cei din cadrul Comisiei Europene atrag atentia Romaniei ca a ramas restanta la cateva capitole extrem de importante. Vorbim aici despre reforma administratiei, despre colectarea veniturilor bugetare sau despre digitalizarea interactiunii dintre stat si contribuabili. In aceste conditii, Executivul de la Bruxelles critica lipsa unui plan de reforme.
Ultimele NOUTATI
Cosul de cumparaturi de Paste a golit buzunarele romanilor! Preturile sunt mai mari cu 40 la suta fata de 2024
Cum a ajuns euro sa ia fata dolarului american si sa devina preferatul investitorilor. Neincrederea din SUA ridica moneda europeana
Romanii au scos banii de la ciorap si au imprumutat statul cu o suma record. Niciodata in zeci de ani nu s-a mai investit atat de mult in titluri de stat!
Piata imobiliara fierbe. Locuintele se vand ca painea calda chiar si la Cluj, unde preturile bat capitala
Firmele se sufoca! Creste numarul societatilor comerciale care de-abia se descurca cu facturile si platile
Partenerii nostri
Cum sa creezi un mediu de lucru eficient si placut pentru angajati
Conditiile primirii de interni. Cine poate avea calitatea de intern?
[Q&A] Accesul in REGES-online pentru angajatori si salariati. Raspunsuri de la specialisti
D101 Grup fiscal: Termen de depunere si aspecte importante
Ce cuprind notele explicative la situatiile financiare anuale
Observator la Alegerile Prezidentiale 2025: acreditare, drepturi si obligatii
Alegeri Prezidentiale 2025: Calendar, Candidati, Sondaje si Model sesizare in ziua votului
Tot ce trebuie sa stii despre pensia de handicap si insotitor: acte si grade de handicap
Te-ar putea interesa si
Cum a ajuns euro sa ia fata dolarului american si sa devina preferatul investitorilor. Neincrederea din SUA ridica moneda europeana
Romanii au scos banii de la ciorap si au imprumutat statul cu o suma record. Niciodata in zeci de ani nu s-a mai investit atat de mult in titluri de stat!