Comisia Europeana a publicat in cursul zilei de marti o noua serie de estimari cu privire la evolutia economica a statelor membre ale blocului comunitar european, previziunile pentru tara noastra dovedindu-se a fi acum ceva mai pesimiste fata de cele anuntate in luna mai. In contextul crizei provocate de pandemia de coronavirus care a lovit Romania la inceputul acestei primaveri, specialistii europeni se asteapta ca economia tarii noastre sa inregistreze o scadere semnificativa de nu mai putin de 6%.
Daca in urma cu doua luni se vorbea despre o crestere a PIB-ului de 4.2% in 2021 in cazul Romaniei, Comisia Europeana aduce acum in discutie un avans de doar 4% pentru anul viitor. In continuare, in raportul Comisiei Europene se mai arata ca institutia europeana previzioneaza o rata a inflatiei de 2.5% pentru acest an in cazul in tarii noastre, aceasta urmand sa creasca in 2021 pana la un nivel de 2.8%.
Specialistii din cadrul Comisiei Europene atrag atentia insa din nou ca exista riscuri la adresa perspectivelor de crestere, acestea putand fi revizuite in sens negativ in cazul in care situatia o va impune. Spre exemplu, un al doilea val al epidemiei de coronavirus ar complica foarte mult lucrurile in tara noastra, redresarea economica urmand sa nu mai fie atat de rapida. Totodata, evolutia economica a Romaniei ar putea fi afectata chiar si de un al doilea val care ar putea aparea la unul dintre partenerii comerciali importanti ai tarii noastre.
Bineinteles, incertitudini semnificative exista si atunci cand vorbim despre masurile fiscale pe care le vor lua autoritatile romane in perioada urmatoare. In functie de aceste masuri, increderea investitorilor in tara noastra ar putea fi afectata, ceea ce ar putea duce in cele din urma la costuri de finantare mai ridicate si la o crestere economica ceva mai lenta.
Masurile de restrictie impuse de autoritati in vederea limitarii raspandirii epidemiei de coronavirus au oprit mai mult sau mai putin anumite sectoare economice, acest lucru urmand sa se resimta destul de puternic in indicatorii economici din al doilea trimestru al acestui an. Astfel, Comisia Europeana se asteapta la un declin semnificativ al economiei Romaniei in al doilea trimestru al anului. Avand in vedere restrictiile de circulatie impuse odata cu instituirea starii de urgenta pe teritoriul tarii noastre, consumul privat ar urma sa scada. De asemenea, incertitudinile vor afecta destul de grav si deciziile de investitii din acest an.
Din fericire pentru tara noastra, primul trimestru al anului s-a dovedit a fi unul bun pentru economia nationala, PIB-ul crescand cu 2.4% in ritm anual si cu 0.3% in ritm trimestrial. Ei bine, aceste cifre au fost posibile tocmai datorita consumului privat si al acumularii de stocuri.
Lasand la o parte evolutia economica a tarii noastre, previziunile Comisiei Europene sunt destul de pesimiste si atunci cand vine vorba despre economia Uniunii Europene. Astfel, specialistii CE se asteapta la un declin al economiei UE de 8.3% in 2020, urmand ca anul urmator sa creasca cu 5.8%. Totodata, Comisia se asteapta ca primele semne ale redresarii economice la nivel european sa poata fi observate incepand cu a doua jumatate a acestui an. Este important insa de precizat ca aceasta redresare economica va fi diferita de la un stat la altul.
Ultimele NOUTATI
Cosul de cumparaturi de Paste a golit buzunarele romanilor! Preturile sunt mai mari cu 40 la suta fata de 2024
Cum a ajuns euro sa ia fata dolarului american si sa devina preferatul investitorilor. Neincrederea din SUA ridica moneda europeana
Romanii au scos banii de la ciorap si au imprumutat statul cu o suma record. Niciodata in zeci de ani nu s-a mai investit atat de mult in titluri de stat!
Piata imobiliara fierbe. Locuintele se vand ca painea calda chiar si la Cluj, unde preturile bat capitala
Firmele se sufoca! Creste numarul societatilor comerciale care de-abia se descurca cu facturile si platile
Partenerii nostri
Cum sa creezi un mediu de lucru eficient si placut pentru angajati
Conditiile primirii de interni. Cine poate avea calitatea de intern?
[Q&A] Accesul in REGES-online pentru angajatori si salariati. Raspunsuri de la specialisti
D101 Grup fiscal: Termen de depunere si aspecte importante
Ce cuprind notele explicative la situatiile financiare anuale
Observator la Alegerile Prezidentiale 2025: acreditare, drepturi si obligatii
Alegeri Prezidentiale 2025: Calendar, Candidati, Sondaje si Model sesizare in ziua votului
Tot ce trebuie sa stii despre pensia de handicap si insotitor: acte si grade de handicap
Te-ar putea interesa si
Cum a ajuns euro sa ia fata dolarului american si sa devina preferatul investitorilor. Neincrederea din SUA ridica moneda europeana
Romanii au scos banii de la ciorap si au imprumutat statul cu o suma record. Niciodata in zeci de ani nu s-a mai investit atat de mult in titluri de stat!