Coface avertizeaza: Comertul international poate deveni victima colaterala a valului de miscari sociale de dupa pandemie
proteste postpandemieproteste pandemiecomert mondial
Pandemia de COVID-19 este departe de a se incheia si, din nefericire, nici vremurile care vor veni dupa aceasta nu se anunta deloc linistite din cauza unei deteriorari fara precedent a indicatorilor socio-economici, in special in statele emergente. Dupa valurile de pandemie, Coface prevede un nou val de miscari sociale.
In 2020, indicatorul de risc social si politic
Coface a atins nivelul record de 51%, la nivel mondial, si de 55%, in tarile emergente. Aceste miscari sociale vor avea repercusiuni asupra activitatii economice a tarilor afectate, in special asupra comertului exterior.
Coface estimeaza ca miscarile sociale in masa au efecte negative deosebit de puternice si permanente asupra exporturilor tarilor. Astfel, intr-un an in care au loc astfel de miscari, exporturile sunt in medie cu 4,2% mai mici decat potentialul estimat.
Conform unei analize Coface, formele miscarilor sociale, persistenta si intensitatea lor, vor fi deci decisive pentru comertul international in anii urmatori.
"Pandemia a stopat temporar intensificarea miscarilor sociale din tarile emergente, dar efectele socio-economice devastatoare ale crizei de sanatate au crescut nivelurile de risc social si politic la un prag istoric.
Se presupune ca aceste presiuni vor avea ca rezultat un nou val de miscari cu repercusiuni economice semnificative pentru tarile afectate. Se asteapta ca incertitudinea legata de instabilitatea politica, scaderea increderii agentilor economici, scaderea activitatii si serviciilor industriale din zona ofertei si scaderea consumului sa aiba un impact masiv asupra activitatilor economice.
Comertul exterior, si, in special, exporturile, vor fi probabil victime colaterale. Estimam ca, intr-un interval de trei ani care urmeaza unei miscari sociale, exporturile raman cu pana la 9% sub potentialul lor.
Daca miscarea are cereri socio-economice, ceea ce este probabil ca urmare a pandemiei, aceasta franare a exportului poate fi cu pana la 20% mai mica", au declarat Samuel Adjutor si Ruben Nizard, economisti la Coface.
Atentie la statele emergente!
Majoritatea miscarilor sociale au loc in tarile emergente, iar numarul acestora a crescut intre 2017 si 2019. Experienta din epidemiile si pandemiile anterioare arata ca tensiunile sociale apar, in medie, la un an dupa o criza sanitara. Reaparitiea nemultumirii sociale se explica prin efectele socio-economice devastatoare ale crizelor.
Potrivit Coface, amploarea impactului COVID-19 este de neegalat, fapt care se va vedea in intensitatea viitoarelor miscari sociale. Intr-adevar, riscul social si politic global, masurat de Coface, nu a fost niciodata atat de mare. In 2020, a atins un record de 51% la nivel mondial si 55% in tarile emergente.
Mai precis, presiunile sociale pentru schimbare nu au fost niciodata mai mari. In 2020, indicele presiunii sociale a atins un maxim istoric, in crestere de la 46% la 54%, la nivel global si, pentru tarile emergente, de la 54% la 61%. Cresterea se explica prin deteriorarea fara precedent a indicatorilor socio-economici in majoritatea tarilor analizate.
Ca urmare a pandemiei, nivelul de trai a scazut, dupa cum se arata in scaderea PIB pe cap de locuitor, puterea lor de cumparare s-a deteriorat, dovada fiind cresterea somajului si a inflatiei, iar inegalitatile de venit si avere s-au adancit. Acest lucru este agravat, in unele tari, de nemultumirea tot mai mare fata de gestionarea crizei de sanatate si de restrictiile privind libertatile civile si politice.
In 2020, 88% dintre pietele emergente au inregistrat o crestere a nivelului de risc asociat cu presiunile sociale. A crescut substantial in unele tari emergente din Asia, cum ar fi Malaezia, India, Thailanda sau Filipine, dar si in unele tari din Africa de Nord, precum Algeria sau Tunisia.
Val de miscari sociale, dupa valurile pandemiei
Experienta pandemiilor confirma ca miscarile sociale de masa au efecte negative persistente asupra activitatii economice.
Timp de cel putin un an si jumatate dupa o miscare sociala in masa, cresterea PIB ramane cu 1% sub nivelul anterior. Pentru tarile emergente, acest indicator poate fi chiar cu 2% mai mic.
Aceste efecte sunt traduse printr-o scadere a activitatii si serviciilor industriale si prin scaderea consumului. Increderea consumatorilor si a intreprinderilor scade, iar incertitudinea creste. Incertitudinea asociata cu instabilitatea politica creste costurile de tranzactie intre tara afectata si restul lumii si reduce stimulentele pentru a intra in relatii comerciale noi sau pentru a le mentine pe cele existente.
Totodat, fluxurile comerciale incetinesc sau se contracta: scaderea activitatii industriale perturba exporturile si scaderea consumului afecteaza importurile. In anul miscarilor sociale, exporturile sunt cu 4,2% sub potentialul estimat. Decalajul ramane substantial timp de trei ani, exporturile ramanand intre 6,3% si 8,9% sub potentialul lor. Impactul asupra importurilor este marginal, importurile revenindu-si mai repede.
Miscarile sociale afecteaza potentialul comertului
Mai multi factori pot amplifica sau limita efectele miscarilor sociale asupra comertului: specializarea sectoriala, ponderea tarii in comertul international, apropierea de partenerii comerciali si modul de transport preferat in fluxurile comerciale bilaterale.
Aceste elemente pot avea efecte negative asupra tarilor terte, indiferent daca sunt sau nu parteneri comerciali ai tarii afectate. Dar modul in care se dezvolta miscarile determina magnitudinea si persistenta socului comertului.
Durata si frecventa miscarilor sociale sunt decisive. Daca miscarea este un eveniment izolat, impactul asupra exporturilor si importurilor este marginal. In caz contrar, instabilitatea politica latenta intareste lipsa de incredere si incertitudine, crescand costurile comerciale, afectand in continuare capacitatea de export.
In acest caz, la trei ani de la prima miscare, exporturile raman, in medie, cu aproximativ 14% sub potentialul lor. Dimensiunea mobilizarii este, de asemenea, un factor important in acest soc comercial.
In cele din urma, tipul de cerere joaca un rol crucial in dimensiunea si persistenta socului. Miscarile cu cereri pur politice au efecte tranzitorii mai mici asupra exporturilor si importurilor. Protestele care includ cereri socio-economice, care sunt mai susceptibile de a aparea dupa pandemie, au efecte mai durabile si mai severe.
In acest caz, la trei ani dupa soc, exporturile raman cu 20,7% sub potentialul lor si importurile cu 5,6% mai mici.
Mai mult, spatiul mic de manevra in politica economica a tarilor emergente pentru a limita efectele tulburarilor sociale ar putea amplifica impactul acestora asupra comertului.
Foto: pexels.com