Codurile galbene si portocalii de ploi au generat energie electrica din surse nepoluante
energie romaniaenergie verde romaniahidrocentrale romaniaexport energie
Codurile galbene si portocalii de inundatii emise, zilele trecute, de ANM au adus cod albastru in ceea ce priveste producerea de energie electrica in Romania din surse curate si regenerabile. Astfel, cea mai mare cantitate de energie electrica produse de tara noastra a provenit din hidrocentrale, acestea fiind reprezentate cu albastru in clasamentul surselor din care se obtine energia indispensabila oricarui stat.
Ieri dimineata, hidrocentralele din Romania asigurau peste jumatate din productia de
energie electrica a tarii noastre.
Datorita cresterii debitelor raurilor si celui al Dunarii, tendinta de se mentine si astazi, cand din hidrocentrale provine peste 45% din energia electrica a tarii noastre.
Pe locul urmator, cu 16,98% sunt cele doua unitati ale Nuclearelectrica, dintre care una repusa recent in functiune.
Clasamentul este continuat de hidrocarburi (15,05%), termocentrale care ard carburi (13,57%), centrale fotovoltaice (8,32%), centrale pe biomasa (0,77%), in timp ce turbinele eoliene nu mai sunt animate ca in zilele trecute.
Datorita productiei ridicate, tara noastra reuseste sa exporte o parte din productia de energie electrica.
Romgaz poate cumpara partea americanilor in proiectul din Marea Neagra
Compania de stat Romgaz a anuntat un Acord de Exclusivitate privind negocierea tranzactiei de achizitie a 100% din actiunile ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited.
Romgaz si ExxonMobil Exploration and Production Romania Holdings Ltd. au semnat un Acord de Exclusivitate prin care vanzatorul acorda Romgaz un drept de exclusivitate pe o perioada de 4 luni (pana pe 15 octombrie 2021) cu privire la negocierile de achizitie a tuturor actiunilor emise de (reprezentand 100% din capitalul social al) ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited, ce detine 50% din drepturile dobandite si obligatiile asumate prin Acordul de concesiune pentru explorare, dezvoltare si exploatare petroliera in perimetrul XIX Neptun Zona de Apa Adanca.
Romgaz a mai anuntat ca, in conformitate cu prevederile Legii nr. 24/2017 si art. 234 alin. (1), din Regulamentul ASF nr. 5/2018, incepand 17 iunie 2021, Contractul de lucrari nr. 13384/2016, avand ca obiect Dezvoltarea CTE Iernut, prin constirea unei centrale termoelectrice de 430 MW, cu ciclu combinat cu turbine cu gaze, a incetat prin reziliere, motivat de nefinalizarea in termen, de catre executant, a lucrarilor de constructii si punere in functiune a obiectivului de investitii.
Rezilierea Contractului de lucrari nr. 13384/2016, incepand cu 17 iunie 2021, a intervenit ca urmare a implinirii termenului de suspendare a notificarii de reziliere, fara ca partile sa fi ajuns la agreerea unei solutii care sa asigure finalizarea si punerea in functiune a obiectivului de investitii, in termen cat mai scurt posibil.
Sursa foto: facebook Hidroelectrica