Codul nostru fiscal abunda de exceptii, nu de reguli. Expert: Dupa parerea mea, nu este corect
codul fiscalcod fiscal 2023facilitati fiscale
Codul fiscal din Romania a suferit o serie de modificari inclusiv de la 1 ianuarie 2023, iar per ansamblu, unii specialisti nu-l vad cu ochi prea buni, considerand ca avem mai multe exceptii decat reguli.
De exemplu, Dan Schwartz, managing Partner RSM Romania, este de parere ca fiscalitatea imperfecta din tara noastra genereaza un nivel atat de mare al gradului de neconformare voluntara. "In Codul fiscal nu avem o definitie a facilitatilor fiscale. Prin urmare, orice prevedere a Codului care are un tratament diferit de regula generala poate fi considerata facilitate fiscala daca ea aduce un avantaj contribuabilului", a subliniat specialistul.
In opinia sa, Codul nostru fiscal ar trebui "regandit", fiindca "este imperfect:.
"Este corect? Nu este corect? Dupa parerea mea nu este corect, dar asta-i Codul fiscal pe care-l avem ... Este imperfect, stim cu totii. Este nevoie de o regandire a lui. Daca nu avem o legislatie fiscala clara si precisa, nu avem cum sa avem o conformare voluntara la un nivel suficient de ridicat pentru a permite ANAF sa colecteze veniturile necesare bugetului statului pentru ca Romania sa functioneze", a mai precizat acesta.
Referitor la exceptiile foarte numeroase din Codul fiscal, specialistul precizeaza: "Daca veti avea curiozitatea sa le identificati si sa le numarati o sa vedeti ca avem mai multe exceptii decat reguli. Lucrul acesta este esential pentru ca avand mai multe exceptii decat reguli, pentru noi, consultantii fiscali si pentru contribuabili este dificila intelegerea lui si conformare".
Iata o lista a celor 7 facilitati de ordin fiscal valabile la 1 ianuarie 2023, confom
Hotnews.ro:
1. A fost mentinut impozitul pe veniturile microintreprinderilor
Aceasta "este o facilitate fiscala acordata in mod constient de guvernele Romaniei celor care sunt la inceputul activitatii sau celor care au activitate mai putin dezvoltata pentru ca ei se incadreaza in zona micului business care sta la baza unei economii de piata. In ce masura este corecta aceasta abordare din punct de vedere teorectic, putem sa discutam. De fapt, nu putem vorbi de o reala facilitate fiscala", crede specialistul.
2. Scutirea de impozit a profiturilor reinvestite
Aceasta ar fi o facilitate reala, sustine expertul, "numai ca prin caracterul ei limitat se acorda numai pentru profiturile reinvestite in active fixe, tehnologie si asa mai departe".
3. Reducerea de impozit pentru companiile cu capitaluri pozitive (OUG 153/2020).
„Nu este o facilitate ficala desi este prezentata in felul acesta. Este doar o incercare a Guvernului de a reduce pierderile inregistrate in companie”, a precizat specialistul.
4. Deducerea fiscala suplimentara de 50% din cheltuielile eligibile pentru cercetare-dezvoltare
5. Scutirea de impozit pe profit a contribuabililor care desfasoara exclusiv activitate de cercetare-dezvoltare. Acum ea a devenit efectiva
6. Optiunea pe care o pot avea cei din Horeca pentru a plati impozitul de 1% pe microintreprinderi indiferent de nivelul veniturilor anuale.
7. Impunerea bacsisului
Foto: pixabay.com