Codul Muncii se modifica! Noua lege referitoare la concediile medicale si concediile de odihna
codul muncii se modificamodificare codul munciiconcedii medicaleconcedii de odihna
Codul Muncii se modifica! Este cea mai importanta veste pentru angajati si angajatori deopotriva, la inceput de 2015. In mod drastic se modifica legea ce reglementeaza modul in care se acorda zilele de concediu de odihna.
Nu uitati faptul ca in momentul de fata, zilele de concediu de odihna se acorda in conformitate cu perioada de timp in care s-a prestat activitate.
Legea care va schimba
Codul Muncii spune ca durata concediului de odihna anual nu va fi diminuata de perioada de concediu medical, chiar daca discutam despre un an intreg de incapacitate temporara de munca.
In mod concret, la stabilirea duratei concediului de odihna, perioadele urmatoare se considera perioade de activitate prestata:
- perioadele de incapacitate temporara de munca
- perioadele aferente concediului de maternitate
- perioada de concediu de risc maternal
- perioada de concediu pentru ingrijirea copilului bolnav
Asadar, din Codul muncii
se va elimina singtagma-cheie "se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic". Legea va oferi acelasi numar de zile de concediu de odihna si unui angajat care a avut perioada de incapacitate temporara de munca si unui angajat care nu a lipsit de la munca pentru astfel de motive.
Atentie! In situatia in care angajatul a avut concediu medical chiar de 1 an de zile, angajatorul va fi obligat sa acorde concediu de odihna intr-o perioada de 18 luni, incepand cu anul urmator celui in care salariatul s-a aflat in concediu medical.
Legea care va schimba Codul muncii prevede si faptul ca absentele nemotivate si concediile fara plata vor fi scazute din vechimea in munca.
Mai mult, in cazul in care salariatul, din motive justificate, nu poate efectua, integral sau partial, concediul de odihna anual la care avea dreptul in anul calendaristic respectiv, cu acordul persoanei in cauza, angajatorul este obligat sa acorde concediul de odihna neefectuat
intr-o perioada de 18 luni incepand cu anul urmator celui in care s-a nascut dreptul la concediul de odihna anual.
In mod clar, sunt angajatori care se tem ca va urma un val de angajati care vor profita de pe urma acestor noi reglementari. Managerii HR noteaza ca nu este cazul sa ne facem griji deoarece inregistrarea unei perioade fictive de incapacitate temporara de munca vine la pachet cu riscuri serioase atat pentru angajatul in cauza, cat si pentru medicul sau curant.
Aceste noi reglementari trebuie sa fie privite cu incredere, pana la proba contrarie, cel putin.
Pentru noutati referitoare la modificarile Codului Muncii, accesati LegislatiaMuncii.ro.
Sa aveti succes in tot ce faceti!
Maria Nicutar
Jurnalist de Legislatia Muncii, Afaceri si HR