Codul fiscal de-abia acum incepe sa se modifice. Marea reforma ar urma sa se aplice in 2025 - 2026
modificari fiscalereforma fiscalanoua lege a pensiilormarcel ciolacu
Premierul Marcel Ciolacu ne contureaza perspectivele fiscalitatii din Romania, pregatindu-ne psihologic pentru si mai multe modificari de substanta in anii ce vor urma.
Conform acestuia, marea reforma ar urma sa fie implementata in 2025 - 2026 si, de asemenea, mai sustine premierul, avem nevoie si de o reforma a administratiei.
Liderul social-democratilor vorbeste despre necesitatea unei reforme "predictibile" si "echitabile", deci care ar urma sa nu mai ia prin surprindere mediul privat si investitorii.
Totul se va invarti, pare-se, in jurul celor prevazute de PNRR, plan care ne asigura accesul la zeci de milioane de euro, daca suntem capabili sa punem pe picioare reforme importante ale sistemelor publice din Romania si sa transformam banii in investitii durabile si aducatoare de beneficii economice.
De altfel, Marcel Ciolacu e de parere ca avem nevoie de o resuscitare a sistemului de pensii, aspect ce constituie subiectul de dezbatere principal in Guvern, la aceasta ora. Premierul e de parere ca nivelul pensiei medii nu este unul capabil sa asigure un trai decent beneficiarilor si e nevoie de pensii mai mari, motiv pentru care legea pensiilor e sustinuta de seful PSD.
Premierul Ciolacu, despre ce ne asteapta in fiscalitate
"Cand vorbim de PNRR, nu ar trebui sa vorbim in primul si primul rand despre bani, ci in primul si primul rand despre reforme care sunt in PNRR. Acesta era adevaratul pericol. Stiu ca s-au luat acele masuri fiscale. Mai nou discutia aprinsa pe legea pensiilor, daca este sau nu sustenabila, anul acesta, anul viitor, in anii viitor. Daca dumneavoastra credeti ca trebuie sa continuam cu o pensie medie pe luna octombrie de 1.980 lei, va anunt ca nu se mai poate. Este inuman. Avem cel mai scazut prag al saraciei din Europa, nu se poate asa ceva.
Reforma administrativa trebuie facuta. Cu adevarat, nu se va pune in aplicare in 2024, dar ea trebuie sa porneasca de la dumneavoastra. Cel mai usor pentru noi, politicienii, este sa venim cu o lege si sa spunem ca sub 2.000 de locuitori nu mai exista nicio comuna. Este foarte gresit sa avem cu aceasta abordare. Abordarea nu trebuie sa fie matematica. Pentru o reforma administrativa ne trebuie un plan, pe care sa il construim cu consultanta, cu discutii si nemaicautand intotdeauna sa reinventam apa calda. Trebuie ritmul…
Provocarea mea de a veni cu un buget in acest an, astfel incat dvs. sa va puteti construi din februarie noile proiecte. Nu v-a confiscat nimeni nici un ban din fondurile administratiei locale. Romania nu are o problema macroeconomica, are o problema in ce priveste deficitul si prioritizarea cheltuielilor. S-a cheltuit prea mult in toate directiile si am uitat ceva esential: pana pe 31 decembrie inchidem exercitiul financiar multianual al UE. Nu putem sa ne intoarcem sa vorbim de o absorbtie de 54%, ca la precedentul buget. Trebuie sa avem o absorbtie cu 9 in fata", a declarat seful social-democratilor.
Foto: manager.ro