Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei explica in primul rand ca OUG 114 aduce schimbari importante in mod brutal in unele dintre cele mai importante sectoare ale economiei romanesti, sectoare care sustin modernizarea economiei si calitatea vietii populatiei. In forma sa actuala, OUG 114 impune taxa pe lacomie, suprataxarea companiilor din energie si telecomunicatii, cresterea salariului din constructii si modificari in legatura cu pensiile private. In viziuna CDR, OUG 114 induce “un soc nejustificat in energie, telecomunicatii, sistemul financiar-bancar si pe piata de capital, riscand sa le impinga intr-o criza profunda”.
CDR sustine ca oamenii de afaceri pe care ii reprezinta, romani si straini, se declara uimiti de “maniera antagonica in care necesitatea masurilor a fost prezentata si de sugestia ca mediul privat - in special companiile straine - este cauza esecurilor statului de a colecta taxe si impozite”. Conform scrisorii deschise transmise premierului Viorica Dancila, CDR avertizeaza ca efectul cumulat al masurilor incluse in aceasta ordonanta de urgenta “ar putea accelera panta descendenta pe care intra economia romaneasca”.
In sprijinul avertizarilor pe care le face, CDR aminteste de calculele realizate de Banca Nationala a Romaniei, calcule care arata ca exista “o probabilitate foarte mare ca majoritatea bancilor din Romania sa aiba pierderi in urmatorii ani”.
O a doua scrisoare deschisa pe aceasta tema este semnata de mai multi profesori de economie care provin de la unele dintre cele mai prestigioase institutii de invatamant din Romania: Academia de Studii Economice din Bucuresti, Universitatea Alexandru-Ioan Cuza din Iasi si Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca.
Profesorii semnatari au identificat cateva dintre efectele nocive pe care OUG 114 le-ar aduce asupra sistemului financiar-bancar din Romania. In primul rand, profesorii de economie sunt de parere ca OUG 114 va duce la cresterea costului de finantare a statului. Acestia avertizeaza ca in urma acestei ordonante, costurile cu taxarea activelor se vor repercuta in cele din urma asupra clientilor bancilor. Totodata, bancile vor fi nevoite sa isi incetineasca ritmul de crestere al creditelor.
In continuare, cadrele didactice noteaza faptul ca aceasta masura va ingreuna situatia bancilor cu capital romanesc in special, cele cu capital strain nefiind atat de afectate. De asemenea, un alt efect identificat de profesorii economici din tara se refera la scumpirea rapida a produselor si serviciilor bancare. In acelasi timp, este foarte probabila si scaderea calitatii serviciilor bancare.
Poate si mai important de atat, profesorii de economie subliniaza ca prin aceasta ordonanta, BNR pierde din capacitatea de a implementa politica monetara. De asemenea, o astfel de masura afecteaza independenta bancii centrale, fiind sursa de risc sistemic.
Citeste si: Metrorex IEFTINESTE tariful pentru parcarea la Straulesti. Cat costa acum
Ultimele NOUTATI
Sfaturile unui expert financiar pentru familiile din Romania: nu va bazati pe un singur venit care va intra in casa, e o mare greseala!
Cum sa platesti facturi mai mici la caldura in iarna lui 2024, daca ai centrala termica pe gaz: trucul instalatorilor
ZONE ECONOMICE SPECIALE IN INDIA: CATALIZATORI PENTRU CRESTEREA ECONOMICA SI COMPETITIVITATEA GLOBALA
Cutremur pe piata imobiliara din cel mai bogat oras al tarii. Apartamentele devin mai scumpe si mai greu de gasit!
In depozite bancare - acolo isi duc romanii economiile pe care reusesc sa le faca. Prezenta pe piata de capital, redusa
Partenerii nostri
OBLIGATIILE angajatorilor referitoare la medicina muncii - dar ce obligatii au salariatii?
Incadrarea deplasarii salariatului. Se stabileste in functie de motivul deplasarii?
Se MAJOREAZA pensiilor, de la 1 ianuarie 2025! Valoarea Punctului de Referinta creste cu 12,1%
TOP 10 noutati legislative de care trebuie sa tineti cont in 2025!
Cum scoatem din evidenta imobilizarile necorporale: Tratament fiscal-contabil si studii de caz
Colectarea creantelor fiscale: ANAF propune 23 de noi formulare si elimina 5
Ajutoare de urgenta de aproape 1,8 milioane de lei, aprobate de Guvern. Vezi cine beneficiaza
Pontaj electronic pentru salariati, fara riscuri GDPR: Cum te asiguri ca respecti legislatia