Citu, despre scumpirile la gaze si energie electrica: Voi identifica rapid cele mai bune solutii
scumpirifacturigazenergie electricaconsumatori vulnerabili
Joi, premierul Florin Citu, s-a intalnit cu ministrul Energiei, Virgil Popescu, si cu reprezentantii ANRE, OPCOM, Transelectrica si Consiliul Concurentei, pentru a dezbate evolutia preturilor din ultimele luni la energie electrica si gaze naturale.
Premierul promite sa gaseasca "rapid" solutii, pentru ca facturile la gaz si energie electrica sa nu fie o povara pentru romani, in iarna care urmeaza.
Expertul sustine ca, de acum incolo, vom suporta scumpiri, deoarece trebuie sa incepem sa ne asumam utilizarea ei nesustenabila din ultimii 50-60 de ani. Nu este un lucru usor de acceptat atata timp cat energia se afla la baza constructiei atator preturi la produse esentiale traiului, insa este o realitate ce trebuie luata serios in considerare.
"Am discutat astazi (joi - n.r.) cu ministrul Energiei si reprezentantii ANRE, OPCOM, Transelectrica si Consiliul Concurentei pentru a intelege mai bine situatia cresterii preturilor la energie si gaze. Voi identifica rapid cele mai bune solutii pentru a trece cu bine peste iarna care urmeaza si, pentru ca nu avem timp de pierdut, voi relua discutiile pe acest subiect saptamana viitoare", a scris Florin Citu, joi pe Facebook.
La randul sau, ministrul Energiei a promis ca va accelera adoptarea legii care sa protejeze consumatorii vulnerabili. De aceasta masura ar urma sa beneficieze cel putin 400.000 de gospodarii de la noi din tara.
Totodata, ministrul recomanda oamenilor sa aleaga o oferta din piata concurentiala, deoarece sistemul universal e mai scump. O solutie ar fi Hidroelectrica, spune ministrul Energiei, unde preturile au ramas la fel.
"A venit OPCOM cu pretul mediu al energiei pe piata din Romania, de la 1 ianuarie pana la 31 iulie. Si este de 64 de euro (pe Mwh – n.red.). Nu 100 si nu 1.000 de lei.
Exista si varfuri (momente in care, pe piata spot de curent, Mwh se scumpeste foarte mult – n.red.). Si evident ca trebuie sa urmarim asta.
Dar principalul motiv (al scumpirii curentului – n.red.) este cresterea pretului certificatului de carbon. E 55 de euro acum. Suma care se adauga la pretul de productie", a explicat ministrul Energiei.
"Hidroelectrica are un pret de productie mult mai mic decit cel cu care vinde pe piata spot. Si asta inseamna ca parte din acei bani (obtinuti in plus) se intorc la buget si vor fi folositi in acest sens", a spus, joi, ministrul Energiei.