Cine sustine ca ANAF a blocat abuziv activitatea a sute de firme
Potrivit unui comunicat emis recent, reprezentanti ai sindicatelor si ai confederatiilor patronale din Romania se alatura protestului Asociatiei Nationale a intreprinderilor de Munca Temporara (ANIMT) fata de masurile recente de sanctionare a companiilor care activeaza in domeniul detasarii angajatilor in regim de munca temporara. Preocupati sa gaseasca o modalitate de a dialoga cu autoritatile, reprezentantii asociatiei lanseaza un apel la mobilizare catre toate firmele care detaseaza personal.
Acelasi comunicat redat de Mediafax precizeaza ca intr-o intalnire recenta la Comisia de Dialog Social din Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, reprezentanti ai CSN Meridian si ai UGIR au subliniat faptul ca diurna este un drept intangibil al salariatului si ca toti salariatii, indiferent daca sunt angajati temporar sau pe baza unor contracte de munca pe perioada nedeterminata, au dreptul sa beneficieze de diurna.
"Agentiile de munca temporara au fost vizate recent de un val de controale din partea Directiei Antifrauda din ANAF, care in baza interpretarii subiective a legislatiei muncii, au dispus blocarea conturilor companiilor in cauza, precum si recuperarea, retroactiv, a unor prejudicii estimate. ANAF considera ca muncitorii care lucreaza temporar in strainatate nu pot fi considerati detasati, asadar nu au dreptul sa primeasca diurna, in ciuda faptului ca pana in acest moment, atat ANAF cat si Ministerul Muncii au considerat drept legale practicile prin care muncitorii erau remunerati atat cu un salariu de incadrare cat si cu diurna", se arata in acelasi document.
"Sprijinul sindicatelor si al patronatelor deopotriva este binevenit, insa ne ingrijoreaza in continuare faptul ca, in ciuda mesajelor linistitorare transmise pe unele cai de catre autoritati, actiunea de control a organelor antifrauda continua in forta, blocand activitatea a sute de firme. Situatia se agraveaza pe zi ce trece pentru ca am constatat o extindere a controalelor catre toate companiile care fac detasare/ delegare de personal in spatiul european si in afara lui, situatie in care soarta a sute de mii de muncitori este sub semnul intrebarii", a spus Stephane Tison, directorul general al agentiei Power Interim si fondator al Asociatiei Nationale a intreprinderilor de Munca Temporara.
Potrivit lui Stephane Tison, reprezentantii CSN Meridian au sustinut, in timpul intalnirii de la minister, ca diurna este un drept consfintit de lege al angajatilor in cazul delegarii/ detasarii iar plata trebuie sa fie facuta in functie de locatia detasarii/ delegarii. "De asemenea, UGIR a avertizat ca impozitarea diurnei si plata CAS aferenta sunt masuri in detrimentul lucratorilor", a mai spus Tison.
ANIMT solicita inca o data tuturor autoritatilor implícate sa demareze urgent consultari in vederea deblocarii activitatii intreprinderilor de munca temporara afectate si atrage atentia asupra faptului ca pasarea responsabilitatii de la o institutie la alta va avea grave implicatii sociale si economice.
In conditiile in care autoritatile tergiverseaza rezolvarea problemei, ANIMT lanseaza un apel la mobilizare catre toate companiile care activeaza in zona muncii temporare - leasing de personal, dar si celor care detaseaza personal in agricultura, constructii, transporturi, sectorul agroalimentar etc, care au fost controlate deja de inspectorii Antifrauda sau sunt vizate de aceste controale. Astfel, aceste companii sunt invitate sa participe miercuri, 12 noiembrie 2014, la Rin Grand Hotel București – Sala Berlin, incepand cu ora 12.00, la consultari pentru gasirea unei modalitati de a dialoga eficient cu autoritatile, in vederea deblocarii situatiei.
"Nu este timp de pierdut. Lipsa reactiei autoritatilor distruge un sector de activitate si restrange dreptul romanilor de a lucra in strainatate. Suntem in situatia in care 100.000 de locuri de munca risca sa dispara, firmele nu mai pot plati cazarea si transportul muncitorilor aflati in strainatate si nicio institutie nu isi asuma raspunderea", a mai spus Stephane Tison, fondatorul ANIMT.
Asociatia este decisa sa lupte pe toate caile fata de incalcarea drepturilor si anunta ca se va adresa organelor competente, nationale si internationale, pentru stoparea abuzului ANAF.
Sursa foto.