Cine sunt magnatii planetei care s-au imbogatit cu 5,7 miliarde de dolari pe zi anul trecut
bogatasii planeteimiliardaricei mai bogati oameni din lume
2024 a fost un an bun pentru miliardarii lumii, care s-au sporit averile considerabil, dupa cum a anuntat luni ONG-ul Oxfam, inainte de deschiderea forumului de la Davos.
Un ritm fara precedent in acumularea averilor
Anul 2024 a fost martorul unei cresteri record a averii combinate a miliardarilor, ajungand la un plus impresionant de 2.000 de miliarde de dolari. Aceasta echivaleaza cu un ritm de 5,7 miliarde de dolari castigati zilnic, de trei ori mai rapid decat in 2023, potrivit raportului Oxfam. In prezent, pe glob exista 2.769 de miliardari, cu 204 mai multi fata de anul precedent. Bogatia lor totala a urcat de la 13.000 de miliarde la 15.000 de miliarde de dolari, marcand a doua cea mai mare crestere anuala din istorie.
Patru noi miliardari in fiecare saptamana
Oxfam subliniaza un ritm alarmant al disparitatii economice. In fiecare saptamana din 2024, aproape patru noi miliardari au intrat in clubul celor ultra-bogati, in timp ce numarul persoanelor care traiesc cu mai putin de 6,85 dolari pe zi, conform datelor Bancii Mondiale, ramane aproape neschimbat din 1990.
Primul trilionar al Lumii se profileaza la orizont
Oxfam estimeaza ca, in urmatorii cinci ani, va aparea primul trilionar al planetei, iar cel putin cinci indivizi ar putea atinge aceasta performanta financiara. In prezent, averea cumulata a celor mai bogati patru oameni din lume – Elon Musk, Jeff Bezos, Mark Zuckerberg si Larry Ellison – se ridica deja la 1.000 de miliarde de dolari. Toti sunt americani si provin din sectorul tehnologic.
Conform raportului, 36% din averea miliardarilor este mostenita, iar 61% este influentata de relatii clientelare sau de pozitii monopoliste. Tinerii miliardari sub 30 de ani si-au mostenit toti averile, iar, in urmatorii 20 de ani, inca o mie de indivizi vor intra in aceasta categorie, conform estimarilor bancii UBS.
Oxfam cere reforma fiscala si eliminarea paradisurilor fiscale
ONG-ul sugereaza o taxare mai mare a averilor mari printr-un sistem fiscal international coordonat de Natiunile Unite. De asemenea, propune masuri care sa limiteze veniturile celor mai bogati 10% astfel incat sa nu depaseasca castigurile celor mai saraci 40%, atat pe plan national, cat si global. Eliminarea paradisurilor fiscale ramane o prioritate in strategia propusa de organizatie.
Amintim ca, in perioada 20-24 ianuarie 2025, Davos gazduieste a 55-a editie a Forumului Economic Mondial, avand tema „Colaborare pentru era inteligenta”. Aproape 3.000 de lideri din 130 de tari, inclusiv 60 de sefi de stat, vor dezbate solutii pentru provocarile globale actuale. Printre subiectele principale se numara tranzitia energetica justa, raspunsul la tensiunile geopolitice si metodele de imbunatatire a standardelor de viata. Evenimentele vor fi transmise live pe platforma oficiala a forumului.
Sursa foto: freepik.com