Cine se scoala de dimineata, la taxe ajunge
plata taxe localetaxe romaniaplata taxe romaniadirectii taxe mall
Un roman trudeste un semestru pe an pentru a-si plati taxele si alt semestru pentru el insusi. Cat echilibru! La munca asta se adauga corvoada completarii declaratiilor si transferul efectiv al banilor. Din fericire, digitizarea si deschiderea de sedii ale administratiilor financiare locale in centre comerciale a imbuntatatit situatia.
Persoana fizica sau juridica, e bine sa poti rezolva ce tine de taxe sub acelasi acoperis de unde-ti iei rosia, vanata, marul, portocala, carnea, laptele, kefirul, mancarea pentru caine sau canar, in care tragi de fiare si alergi pe banda, in care climatizarea conditioneaza aerul pana la niveluri respirabile si-n care grupurile sanitare chiar s-au imprietenit cu igiena si civilizatia.
Insa, unii oameni se-mprietenesc mai greu cu niste mentalitati mai de Doamne-ajuta.
Rar s-a-ntamplat ca varfurile unor pantofi sa fie contemplati cu atat de multa atentie, rar am ars gazul mai molcom, ca-n dimineata zilei in care am hotarat sa fiu primul individ care rupe bon de ordine la sediul unei DGITL, delimitata de restul mall-ului cu niste grilaje transparente, cea mai buna metoda de a proteja spatiul interior si de a comunica faptul ca programul nu a inceput.
In schimb, cel al mall-ului se pare ca a-nceput, din moment ce nu s-au pus bariere, baricade, jaloane in calea oamenilor. Care unii merg la sala, altii sa pregateasca deschiderea magazinelor, altii sa amenajeze spatiile comerciale recent inchiriate.
Si, da, unii se asaza la rand la reprezentanta unei companii de utilitati, altii la taxe, cum se asezau la coada la carne. Ce este rau in asta, cand vrei sa scapi cat mai repede, cand mai ai alta treaba, de pilda sa castigi banii din care, timp de juma de an iti platesti darile?
Asezat pe una dintre bancutele generosului spatiu de asteptare, fac umbra placilor de granit de la lumina artificiala. Pe aceleasi placi calca o doamna-n uniforma. Are treaba cu automatul de cafea si, in cateva secunde, si cu mine:
- Buna dimineata!
- Buna dimineata!
- Ce faceti aici?
- Astept sa deschida... magazinul de... taxe.
- Mall-ul e-nchis! Nu aveti voie sa asteptati aici!
Cine s-ar fi gandit ca nu ai voie sa astepti intr-un spatiu destinat... asteptarii? Cine s-ar fi gandit ca mall-ul e-nchis din moment ce a intrat chiar pe una dintre usile lui... deschise si a folosit scarile rulante pornite si nici tipenie - pana la doamna respectiva - nu l-a-ntrebat de sanatate sau de boala?
Ii explic ca am mai asteptat asa si ca, la fel ca-n datile trecute, nu deranjez pe nimeni, iar, daca domnia sa gaseste vreun motiv logic de deranj la adresa spatiilor din jur, ma voi lua singur de urechi si ma voi da afara.
Pauza...
Desi am vorbit cat se poate de calm, mandra ca are statiei de emisie-receptie, doamna cheama... intariri. Care vin sub forma unui tanar, in alt tip de uniforma fata de cerberita si fara niciun tip de masca. Ii amintesc ca suntem intr-un spatiu inchis in care, din fericire, acest fel de protectie este inca obligatoriu. Tanarul imi da dreptate si isi pune masca.
Alta uniforma, aceleasi intrebari: ce caut si de ce nu astept afara. Alta uniforma, aceleasi intrebari, aceleasi raspunsuri: vreau sa fiu primul intrat, primul iesit; pentru ca toate usile erau deschise, la fel si ochii si mintile colegilor lui care nu m-au vazut nici pe mine, nici pe altii ca pe niste intrusi.
Agentul de paza imi spune ca ma intelege (nici nu-mi doream altceva), dar ca... regulametele. Dupa cateva minute de conversatie cat se poate de pasnica, logica are castig de cauza: si omul din teren, si oamenii de la sistemele de supraveghere video ajung la concluzia ca nu reprezint o... amenintare, asa ca ma lasa-n plata Domnului si a taxelor locale.
Pana la aceasta patanie, chiar ma gandeam ca, in Romania, mai au loc si schimbari in bine: nu numai ca ai directii de pasapoarte si taxe la mall, dar, daca nu deranjezi pe nimeni, nimeni nu te deranjeaza. Din fericire, excesul de zel al agentilor de paza a fost compensat de norocul de a nimeni functionari competenti ai administratiei locale, asa ca, iata, in a doua jumatate a anului, putem munci linistiti si pentru noi.