Cine munceste peste 65 de ani va primi pensie mai mare sau va putea cumula pensia cu salariul la privat
recalculare pensiiproblema pensiibeneficii prelungire munca
Potrivit unui proiect de OUG elaborat si trimis spre aprobare de ministrul Muncii, Raluca Turcan, persoanele care vor sa munceasca peste varsta standard de pensionare vor beneficia de conditii speciale.
Astfel, pentru asiguratii care au indeplinit stagiul minim de cotizare si care contribuie la sistemul public de
pensii dupa implinirea varstei standard de pensionare, punctajul lunar realizat in perioada respectiva va fi majorat cu 50%.
Asadar, salariatii care vor sa mai lucreze un an, dupa ce au implinit 65 sau mai putin, in cazul femeilor, vor primi un punctaj lunar mai mare cu 50%, astfel incat, in momentul iesirii la pensie, proaspatul pensionar va incasa mai multi bani decat daca nu ar fi muncit peste varsta standard de pensionare.
Un alt beneficiu prevazut in nota de fundamentare a proiectului este cumulul pensiei anticipate sau anticipate partiale cu activitati profesionale desfasurate pentru un angajator din mediul privat.
In prezent, cumulul este permis pentru venituri din activitati independente, indiferent de nivelul acestora. Pensia anticipata partiala sau pensia anticipata nu se cumuleaza, insa, cu venituri obtinute in baza unui contract individual de munca.
Cumulul nu este permis nici in baza unui raport de serviciu de persoane care desfasoara activitati in functii elective, cu exceptia consilierilor locali sau judeteni, sau care sunt numite in cadrul autoritatii executive, legislative ori judecatoresti, pe durata mandatului, precum si de membrii cooperatori dintr-o organizatie a cooperatiei mestesugaresti, ale caror venituri sunt asimilate salariilor.
Guvernul va pregati si o noua lege a pensiilor, cu o noua formula de calcul, a carei introducere este asumata in PNNR. Noua formula de calcul a pensiei se va baza pe numarul de puncte realizat de beneficiar potrivit principiului contributivitatii.
Statul incearca, in acest fel, sa corecteze multe dintre inechitatile sistemului public de pensii prin eliminarea indicelui de corectie si a stagiului complet de cotizare diferit.
Masura poate fi realizata prin noua formula de calcul a pensiei, care are ca principiu de calcul produsul dintre numarul total de puncte cu valoarea unui indicator de pensie, un mecanism de indexare standard si sustenabil financiar (in locul cresterilor ad-hoc), care ar asigura predictibilitatea pe termen mediu si lung a cheltuielilor cu plata pensiilor, eliminand toate cheltuielile aferente reprezentarii intereselor statului.
Reforma sistemului va presupune o noua lege a sistemului public de pensii, simultan cu inlocuirea Legii 127/2019, inclusiv eliminand stabilirea unei perioade fixe de contributivitate de 25 de ani.
Vor fi evaluate toate dosarele de pensii aflate in plata, in vederea recalcularii acestora. Nivelul mediu al pensiilor va creste pe seama cresterii mai ales a pensiilor mici, mentinand ponderea cheltuielilor cu pensiile in PIB, astfel incat indicatorul de sustenabilitate pe termen mediu si lung sa nu indice un risc ridicat.
Potrivit statisticilor, inechitatile din sistemul de pensii au determinat peste 25.000 de pensionari sa se adreseze instantelor, numai in ultimii cinci ani, fapt care a generat costuri pentru stat de aproximativ 42 de milioane de lei. In prezent, se afla pe rol aproximativ 22.000 de dosare. Se estimeaza ca, in caz de neinterventie, in urmatorii ani, vor fi declansate aproximativ 50.000 de litigii.
Aceasta problema e in curs de agravare si poate fi rezolvata doar recalcularea tuturor dosarelor.