Cinci recomandari esentiale ale UE pentru managerii care se vor intalni cu subalternii intorsi la birou
revenire angajati birourirenuntare telemuncarecomandari manageri pandemie
Subiectul revenirii angajatilor pentru a lucra de la sediile companiilor a ajuns unul dintre cele mai actuale, desi, in conditiile cresterii numarul de noi infectari, masura telemuncii ar putea fi reintrodusa masiv chiar si in Romania, unde conform Eurostat, doar 2,5% dintre angajati au lucrat de acasa in perioada pandemiei.
Cert este ca, atunci cand majoritatea angajatilor vor reincepe sa
lucreze de la birou, atitudinea managerilor lor va avea un impact semnificativ asupra revenirii reusite.
ONV LAW a analizat recomandarile propuse de UE prin Agentia Europeana pentru Sanatate si Securitate in Munca si considera ca unul dintre lucrurile importante pentru revenirea angajatilor la birou este distinctia intre etapa Covid-19 acuta si etapa Covid-19 cu evolutie lunga sau Covid-19 permanent simptomatic.
"Uniunea Europeana arata ca simptomele cu efect prelungit in timp sunt cele, de multe ori, ignorate, desi au un impact semnificativ asupra capacitatii de munca a angajatilor, astfel ca cei mai multi dintre acestia care au simptome persistente vor avea nevoie de adaptari la locul de munca si de o revenire treptata", a explicat Lorena Ciobanu, partener in cadrul ONV LAW, citata de economedia.ro.
In aceste conditii UE are 5 recomandari majore pentru managerii romani:
- contact permanent cu angajatul in perioda in care acesta lipseste de la munca;
- pregatire pentru revenirea la munca a angajatului;
- purtati o conversatie cu acesta privind revenirea la locul de munca;
- oferiti sprijin in primele zile dupa revenirea la munca;
- oferiti sprijin permanent si organizati intalniri regulate cu angajatul.
Conform analizei, este posibil sa fie necesara punerea in aplicare de politici provizorii privind Covid-19, in special legate de absenta pe motiv de boala si necesitatea de a sprijini, mai degraba decat de a-i sanctiona pe cei care au nevoie de o perioada prelungita de absenta sau de sarcini modificate.
Absenta sau reducerea capacitatii de munca pentru un numar considerabil de angajati poate provoca o presiune asupra continuarii activitatilor si asupra angajatilor ramasi la munca.
Mai putina munca pentru angajatii trecuti prin boala
Recomandarile UE includ si mentinerea unui volum de lucru suplimentar la un nivel cat mai scazut posibil.
Astfel, sefii directi au un rol important in evitarea supraincarcarii angajatilor, drept pentru care este recomandata respectarea regulilor si acordurilor privind orarul de lucru si perioadele de odihna, dar si ca angajatorii sa permita angajatilor sa se deconecteze cand nu sunt la munca.
Indiferent de procentul de vaccinare sau de revenirea la munca pentru cei insanatositi, UE recomanda mentinerea distantarii fizice, spalarea/igienizarea mainilor si folosirea mastilor de protectie pentru a preveni raspandirea SARS-CoV-2.
Lorena Ciobanu a adaugat ca din cauza duratei si a impactului simptomelor post-Covid-19, oamenii pot avea nevoie de o revenire progresiva la munca.
"Este putin probabil ca o revenire standard, scurta, sa fie adecvata pentru cei afectati de Covid-19 cu evolutie lunga. Revenirile progresive pot fi adaptate in timp si pot dura mai multe saptamani sau luni.
Pentru angajatii cu simptome de oboseala, lucrul la distanta si reducerea ritmului de lucru, adica lucrul cu pauze de odihna in functie de simptome, sunt importante conform recomandarilor Uniunii Europene", a mai spus Ciobanu.