Cinci masuri propuse Uniunii Europene de Romania si de alte patru state pentru oprirea scumpirii gazelor si a energiei electrice
scadere preturi energiereducere facturi energiemasuri energie
Scumpirea constanta a gazelor naturale si a energiei electrice nu este doar o problema in Romania, ci una genaralizata la scara intregii Uniuni Europene. De aceea, cinci state membre, printre care si al nostru, propun UE o abordare bazata pe cinci piloni.
Intr-o declaratie comuna, cinci oficiali din Spania, Franta, Cehia, Grecia si Romania pun in vedere ca
pretul gazului si preturile angro ale energiei electrice au crescut dramatic in ultimele luni.
"Este o povara considerabila si in crestere pentru gospodarii si pentru companiile noastre, cu un impact deosebit de intens asupra celor mai vulnerabili si a IMM-urilor", se arata in declaratia comuna.
Nadia Calvino, prim vice-presedinte si ministru al Economiei si Transformarii Digitale din Spania; Bruno Le Maire, ministrul Economiei, Finantelor si Redresarii din Franta; Alena Schillerova, ministrul Finantelor din Cehia; Christos Staikouras, ministrul Finantelor din Grecia, si Dan Vilceanu, ministrul Finantelor din Romania, propun o abordare bazata pe 5 piloni.
Primul ar fi abordarea comuna la nivel european, printr-un set de instrumente de politica europeana pentru a coordona raspunsurile nationale, pentru a reactiona imediat la cresterile dramatice ale preturilor.
In al doilea rand, in ce priveste gazul, ar trebui investigata functionarea pietei europene pentru a intelege de ce cantitatile contractate de gaze au fost insuficiente. De asemenea, ar trebui sa elaborate linii directoare comune privind depozitarea gazului pentru a atenua cresterea preturilor, iar, pentru cresterea puterii de negociere statele UE ar trebui sa-si coordoneze mai bine achizitiile de gaze.
Al treilea pilon presupune reformarea pietei angro de energie electrica. Conform semnatarilor, piata electricitatii asigura aprovizionarea cu energie in orice moment, pentru toate tarile europene, insa trebuie imbunatatita pentru a stabili o legatura mai buna intre pretul platit de consumatori si costul mediu de productie al energiei electrice, in mixurile nationale de productie. Acest lucru este cu atat mai important cu cat decarbonizarea va duce la cresterea folosirii energiei electrice in economie.
Focus pe independenta energetica
In al patrulea rand, se impune concentrarea pe obtinerea independentei energetice prin investitii in diversificarea aprovizionarii cu energie si reducerea dependentei europene de tarile exportatoare de gaze, cat mai curand posibil. Cei cinci oficiali explica faptul ca electricitatea obtinuta cu emisii reduse de carbon, de exemplu biomasa, energia eoliana si solara, va juca un rol cheie in diversificarea aprovizionarii cu energie.
Cel de-al cincilea pilon este Sistemul european de tranzactionare a emisiilor (ETS), esential pentru a stabili un pret explicit al emisiilor de carbon si pentru a incepe tranzitia energetica.
"Prin urmare, pentru a le oferi partilor interesate, publice si private, oportunitatea de a-si planifica din timp si de a-si muta investitiile catre activitati cu emisii reduse de carbon, trebuie sa asiguram un pret mai predictibil al carbonului si sa evitam volatilitatea excesiva", explica initiatorii acestui plan.