Cinci ani de la cea mai mare listare din istoria pietei de capital din Romania
listare electricaaniversare electricaactiuni electricainvestitii bvb
Corina Popescu, directorul general al Electrica, si Adrian Tanase, directorul general al BVB, au deschis, astazi, sedinta de tranzactionare la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), cu ocazia aniversarii a cinci ani de la listarea Electrica.
Listarea este cea mai mare din istoria pietei de capital din Romania si, totodata, singura privatizare cu pachet majoritar prin piata de capital.
Din 2014 si pana acum, Electrica a oferit cel mai stabil randament al dividendului dintre toate companiile din BET si a adus actionarilor un randament total de 37%.
Data de 4 iulie 2014 a fost prima zi de tranzactionare a actiunilor Electrica pe Bursa de Valori Bucuresti si a GDR-urilor Electrica pe London Stock Exchange, iar oferta s-a subscris in totalitate cu doua zile inainte de termenul limita.
Electrica a atras aproape doua miliarde de lei prin oferta publica initiala derulata, listarea avand un impact semnificativ asupra capitalizarii si lichiditatii bursei de la Bucuresti, acest proces atragand un portofoliu divers de investitori internationali si contribuind la imbunatatirea indicatorilor BVB pentru a accede la statutul de piata emergenta.
Din prima zi de tranzactionare si pana la finalul lunii iunie 2019, actiunile Electrica au generat tranzactii cu o valoare totala de peste 3 miliarde lei, ceea ce reprezinta circa 5,7% din lichiditatea totala a BVB din aceasta perioada (52,4 miliarde lei).
Practic, in fiecare din cei cinci ani de la listare, Electrica s-a clasat pe locurile 5, 6 sau 7 in clasamentul lichiditatii. Dividendele acordate de Electrica in cei cinci ani de la listare, pana in prezent, au oferit cel mai stabil randament dintre toate companiile din BET, in ciuda fluctuatiilor ample de pret.
Astfel, randamentul dividendului s-a situat intre 5,2% si 7,3% in fiecare an. In ultimii cinci ani, Electrica a distribuit catre actionarii sai dividende brute care au cumulat circa 1,3 miliarde lei sau 3,777 lei/actiune, reprezentand un castig de 34,3% pentru actionarii care au cumparat in iunie 2014, la momentul listarii.
De la listare si pana in prezent, s-au tranzactionat circa 250 milioane de actiuni Electrica, reprezentand 72,4% din capitalul social si 73,9% din actiunile cu drept de vot.
Cu o valoare de piata de aproape 4 miliarde lei, Electrica este singura companie romaneasca listata din domeniul distributiei si furnizarii energiei electrice din Romania.
Pretul actiunilor Electrica pe BVB a pornit de la 11,25 lei, in data de 4 iulie 2014, si a atins un maximum de 14,96 lei, in mai 2017.
Dupa listare, Electrica a devenit cel mai mare investitor in infrastructura energetica a Romaniei, cumuland investitii in modernizarea si retehnologizarea retelelor de distributie a energiei electrice in valoare de 3,1 miliarde lei, in ultimii cinci ani.
Investitiile Grupului Electrica in infrastructura au crescut semnificativ de la an la an, incepand cu 2015, reprezentand recorduri in industrie si fiind finantate, in cea mai mare parte, din resurse interne, in special din fondurile provenite din majorarea de capital, in conformitate cu prevederile prospectului Ofertei Publice Primare de Vanzare.
In cei cinci ani de la listare, in cadrul Grupului Electrica s-a accelerat procesul de implementare a celor mai bune practici de guvernanta corporativa si au fost continuate masurile de optimizare a activitatilor din toate segmentele.
Totodata, compania si-a asumat un plan de masuri pentru cresterea responsabilitatii fata de mediu si comunitate, sumele alocate pentru programele de responsabilitate sociala crescand semnificativ de la data listarii.
"La cinci ani de la momentul listarii Electrica, unul foarte important pentru piata de capital din Romania, le multumesc tuturor celor care ne-au fost alaturi pe acest drum al schimbarii in bine. Nu au fost cinci ani usori, date fiind provocarile din piata de energie, insa echipa Electrica, alaturi de partenerii sai, a reusit sa realizeze lucruri foarte importante in tot acest interval: suntem compania din BET care a oferit cel mai stabil randament al dividendului, am distribuit dividende brute de circa 1,3 miliarde lei, am devenit cel mai mare investitor in infrastructura energetica, cu peste 3 miliarde de lei investiti in ultimii cinci ani, si am reusit sa imbunatatim semnificativ calitatea serviciilor oferite. In tot acest interval, am implementat ample programe de transformare si optimizare a activitatilor, de reducere a costurilor si de adaptare a strategiei la conditiile pietei, atat in aria de distributie si servicii, cat si in cea de furnizare, reusind sa eficientizam activitatea Grupului. Totodata, adoptarea celor mai bune practici de guvernanta corporativa, asa cum ne-am asumat prin prospectul de listare, precum si sporirea gradului de implicare in comunitatile in care ne desfasuram activitatea au reprezentat prioritati pentru noi.
Vreau sa asigur investitorii, clientii, autoritatile si toti colaboratorii nostri ca vom ramane acelasi partener de incredere si in anii care urmeaza, si ca vom continua drumul inceput in urma cu cinci ani, unul plin de provocari, dar si de obiective foarte indraznete", a declarat Corina Popescu, CEO Electrica.
"Listarea Electrica a reprezentat mai mult decat cel mai mare IPO realizat la BVB. Electrica este cel mai bun exemplu care arata cum statul poate folosi piata de capital pentru a obtine acces facil la capital, ramanand in acelasi timp un actionar semnificativ intr-o companie care se afla pe radarul investitional al marilor investitori.
Din 2014 si pana in prezent, Electrica a adus actionarilor un randament total de 37%. Exemplul Electrica poate fi replicat de statul roman prin viitoare listari, mai ales ca avem acum o piata mai dezvoltata si mai sofisticata. Ne-am dori sa avem in piata de
capital locala cat mai multe companii de talia Electrica pentru a convinge investitorii atat locali cat si internationali ca Romania are determinarea de a aduce in prim plan companii cu larga reprezentativitate in economie" a spus Adrian Tanase, CEO BVB.
Cele mai mari zece listari de pe piata de capital din Romania au atras 6 miliarde lei de la investitori, iar aproape o treime din aceasta suma a fost atrasa de Electrica, Oferta Publica Initiala a companiei fiind inca cea mai mare din istoria pietei de capital din Romania.
Electrica are aproximativ 7.000 de actionari din peste 30 de tari din toate colturile lumii, inclusiv Kuwait, Israel, Australia sau Canada.
Aproximativ 65% din numarul total al actiunilor Electrica liber tranzactionabile pe bursele din Bucuresti si Londra sunt detinute de circa 6.500 persoane fizice si 190 persoane juridice din Romania.
Fondurile de pensii din Romania de pe Pilonul II si Pilonul III detin impreuna peste 15% din totalul actiunilor Electrica. Cumulat, acestea reprezinta al doilea cel mai mare actionar global, dupa statul roman.
O parte din fondurile atrase prin IPO-ul Electrica a fost utilizata, la finalul anului 2017, pentru achizitionarea pachetelor minoritare de 22% pe care Fondul Proprietatea le detinea in filialele de distributie si furnizare ale Grupului Electrica.
In 2014, anul listarii, Grupul Electrica avea peste 11.500 de angajati, iar, in prezent, numarul total al acestora este de aproximativ 8.000.