Cifre rele economia are: productia industriala a Romaniei, in declin
productia industrialaeconomia romaniei
Romania inregistreaza o scadere a productiei industriale, ne arata cele mai recente cifre date publicitatii miercuri de catre Institutul National de Statistica (INS). Din nefericire, vorbim atat despre scaderi de la o luna la alta, cat si despre scaderi fata de perioada similara a anului trecut.
Raportul INS indica, concret, faptul ca in luna iulie 2022, productia industriala a scazut fata de luna iunie 2022 cu 1,9% ca serie bruta si a crescut cu 0,3% ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate.
De asemenea, fata de luna iulie 2021, productia industriala a fost mai mica atat ca serie bruta (-3,1%), cat si ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate (-0,9%).
Totodata, in perioada 1 ianuarie – 31 iulie 2022, comparativ cu perioada similara din 2021, productia industriala a scazut cu 1,3% ca serie bruta si cu 2,2% ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate.
"In luna iulie 2022, productia industriala (serie bruta) a scazut fata de luna precedenta cu 1,9% din cauza scaderii industriei prelucratoare (-3,2%). Productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat si industria extractiva au crescut cu 6,0%, respectiv 1,9%. Productia industriala, serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, a fost mai mare fata de luna precedenta cu 0,3%, crestere sustinuta de industria prelucratoare si productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (+1,3%, fiecare). Industria extractiva a scazut cu 0,3%", transmite institutia.
Fata de luna corespunzatoare din anul precedent, productia industriala (serie bruta) a scazut cu 3,1%, ca urmare a scaderilor inregistrate in cele trei sectoare industriale: productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (-6,8%), industria extractiva (-2,9%) si industria prelucratoare (-2,5%).
Productia industriala, serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, a fost mai mica cu 0,9%, ca efect al scaderilor productiei si furnizarii de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (-6,5%), industriei extractive (-2,6%) si industriei prelucratoare (-0,2%).
Comparand situatia din primele sapte luni ale acestui an cu perioada similara din 2021, INS arata ca productia industriala (serie bruta) a scazut cu 1,3%, din cauza scaderilor productiei si furnizarii de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (-6,5%), industriei extractive (-4,2%) si industriei prelucratoare (-0,2%). Productia industriala, serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, in perioada 1.I – 31.VII.2022, comparativ cu perioada 1.I – 31.VII.2021, a fost mai mica cu 2,2%, ca urmare a scaderilor inregistrate de productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (-6,3%), industria extractiva (-4,2%) si industria prelucratoare (-1,3%).
Foto: freepik.com