Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei: scumpirile la electricitate vor dura inca 4-5 ani
energie electricascumpirifacturigaze naturale
Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei, vine cu vesti cat se poate de proaste pentru romanii care sperau ca actualele scumpiri la facturile de energie electrica si gaz reprezinta doar un fenomen efemer. Ei bine, nu vom scapa de preturile piperate decat peste 4 sau 5 ani, cel putin la energia electrica, a declarat Chiritoiu, in cadrul unei dezbateri Expert Forum, care a avut loc joi.
Presedintele Consiliului Concurentei a oferit si o explicatie pentru aceasta predictie ingrijoratoare pentru bugetele familiilor din Romania. Potrivit acestuia, va mai dura 4-5 ani pana cand tara noastra va inceta sa foloseasca
carbunele pentru producerea de energie, iar aceasta energie "poluanta" este scumpa si influenteaza intreaga piata.
"Este politica UE de a face energia poluatoare sa fie scumpa, neatractiva economic. Deci, cat timp Romania si alte tari din Uniunea Europeana vor avea nevoie de energia asta scumpa din carbune, preturile vor ramane mari.
Si cel putin noi, in Romania, nu vedem o posibilitate de a inlocui carbunele in urmatorii 4-5 ani. Acest lucru inseamna ca macar in acesti 4-5 ani o sa vedem preturi mari la electricitate", a spus Chiritoiu.
Sperante mai mari in privinta gazelor naturale
Lucrurile ar putea sta ceva mai bine in privinta costurilor la facturile de gaze, spune Chiritoiu. "La gaze, insa, asteptarile si sperantele mele sunt ca pretul la gaze va scadea. Rusia este marea sursa de gaze a Europei si, din varii motive, se speculeaza ca Rusia a redus livrarile de gaze in momentul de fata si din acest motiv vedem aceasta crestere. Dupa ce livrarile Rusiei vor creste, probabil ca pretul va scadea nu spre nivelul din pandemie, dar spre nivelurile dinainte de pandemie, gen 2019", a explicat presedintele Consiliului Concurentei.
Citeste si: Alfabetizare financiara: cum ne invatam copiii ca banii nu cresc in copaci
Estimari de cost: cat vom plati iarna aceasta la facturi. Pentru o factura de 126 de lei, costul va creste cu 97 de lei
In cadrul aceleiasi dezbateri, a vorbit si Laurentiu Urluescu, de la Asociatia Furnizorilor de Energie din Romania (AFEER). Acesta a spus ca tariful de furnizare al gazelor s-a majorat in Romania cu 320% fata de iarna trecuta. Practic, acest tarif reprezinta 70% din factura.
Potrivit expertului AFEER, vorbim despre un impact in factura de 236%.
Concret, o factura de 126 de lei in 2020 va fi mai scumpa anul acesta cu 171, ajungand la 297 de lei (fara TVA).