Specialistii din cadrul CEBR arata ca economia chineza iese pe pozitie de forta din criza pandemica si se va dezvolta cu mult peste asteptarile initiale, in urmatorii ani, avand mari sanse sa ajunga prima economie a lumii pana in 2029.
Astfel, CEBR prevede ca SUA va fi detronata de la varful puterii economice globale, cu cinci ani mai devreme, fata de previziunile initiale.
Cum va reusi China performanta de a ajunge prima economie a lumii? In primul rand, datorita felului in care a gestionat pandemia, adoptand masuri stricte inca din primele momente. Astfel, chinezii nu au avut desuferit de pe urma repetatelor reveniri in lockdown, asa cum s-a intamplat, spre exemplu, in SUA sau Europa, cand s-au evitat masurile dure, dar s-a ajuns de mai multe ori in situatia in care s-au reluat restrictii, perturband constant activitatea economica.
''Gestionarea abila a pandemiei de catre China”, impreuna cu lockdownul timpuriu, precum si impactul asupra cresterii economice pe termen lung din Occident au dus la o imbunatatire a performantei economice a Chinei.
Conform prognozelor, economia chineza ar urma sa inregistreze o crestere medie de 5,7% pe an in perioada 2021-2025, dar va incetini la 4,5% pe an in 2026-2030.
In schimb, pentru SUA se preconizeaza o iesire puternica din criza, in 2021, dar o crestere de doar 1,9% pe an intre 2022 si 2024, in timp ce anii urmatori ar urma sa fie marcati de o medie de crestere de doar 1,6% pe an.
Ponderea economiei chineze in economia mondiala a crescut de la 3,6% in 2000, la 17,8% in prezent, iar raportul arata ca aceasta va deveni ''o economie cu venituri ridicate'' pana in 2030.
Raportul mai noteaza ca Japonia va ramane a treia cea mai mare economie din lume pana la inceputul anilor 2030, apoi va fi depasita de India.
In 2024, Marea Britanie va cadea de pe locul cinci, pe locul sase in topul celor mai mari economii ale lumii, iar Germania va scadea si ea o pozitie, de pe locul patru, pe cinci, pana in 2030.
Sursa foto: pexels.com