Criza sanitara provocata de pandemia COVID-19 care a lovit continentul european la inceputul acestei primaveri are un impact semnificativ asupra evolutiei economice a tarii noastre, cifrele din al doilea trimestru al acestui an dovedind acest lucru. In ciuda optimismului aratat de autoritati cu privire la o revenire din punct de vedere economic incepand cu ultima parte a acestui an, estimarile specialistilor nu se dovedesc a fi atat de roz in noul context in care actuala criza s-a prelungit mult mai mult in comparatie cu asteptarile initiale. Majoritatea analistilor din cadrul CFA Romania sustin acum ca impactul economic al crizei actuale se va resimti puternic pana in trimestrul al doilea al anului viitor.
Potrivit raportului lunar intocmit de CFA Romania si publicat la mijlocul acestei saptamani, analistii asociatiei nu se dovedesc a fi atat de optimisti cu privire la evolutia economica a tarii noastre in perioada urmatoare, acestia avertizand ca actuala criza se va resimti puternic pana spre inceputul verii viitoare. Noile estimari sunt mai pesimiste decat precedentele, tot analistii CFA Romania sustinand in urma cu patru luni ca impactul economic al pandemiei de coronavirus au urma sa fie resimtit pana in primul trimestru al anului 2021.
Daca autoritatile specializate au adus in mai multe randuri in discutie o posibila revenire sub forma de “V” a economiei Romaniei, parerile analistilor din cadrul CFA Romania sunt destul de diferite. Astfel, o parte dintre acestia vorbesc acum despre o revenire sub forma de “W” a economiei tarii noastre in perioada imediat urmatoare, avand in vedere recrudescenta crizei medicale. Opiniile sunt insa impartite, un numar important de analisti prognozand o revenire economica de forma semnului “radical”. Mai exact, un asemenea scenariu ar aduce o recuperare rapida a unei parti din scaderea economica, dupa care ar urma o recuperare mult mai lenta a celeilalte parti.
In raportul publicat acum de CFA Romania se mai arata ca analistii asociatiei estimeaza o evolutie a Produsului Intern Brut in 2020 de -4.4%, in timp ce rata somajului ar urma sa ajunga pana la finalul acestui an la un nivel de 7%. De asemenea, deficitul bugetar pentru anul curent a fost estimat de specialistii CFA Romania la 8.3%, insa trebuie facuta mentiunea ca sondajul a fost realizat inaintea rectificarii bugetare care prevede 8.6% din PIB. Totodata, in raportul asociatiei se mai vorbeste si despre o rata anticipata a inflatiei pentru orizontul de 12 luni de 2.70%.
Aproape 60% dintre cei care au participat la sondajul realizat de CFA Romania sustin ca actuala criza sanitara a provocat modificarea comportamentului de consum, de munca si de calatorie al romanilor, aceste schimbari urmand sa fie de lunga durata. De asemenea, 44% dintre cei chestionati considera ca tot de ordinul anilor se va resimti si impactul puternic asupra anumitor sectoare economice. Si mai pesimisti se dovedesc a fi 33% dintre analistii CFA Romania, acestia sustinand ca impactul asupra anumitor sectoare economice va fi permanent.
In aceste conditii, Indicatorul de Incredere Macroeconomica CFA Romania si-a continuat scaderea si in aceasta luna iulie, coborand pana la valoarea de 30.3 puncte. In comparatie cu luna iunie, Indicatorul a scazut cu 3.8 puncte, in timp ce in raport cu aceeasi luna iulie a anului precedent putem vorbi despre o scadere cu 17.9 puncte.
Intrebati despre masurile care trebuie luate in perioada urmatoare pentru o revenire economica cat mai rapida, analistii CFA Romania au raspuns ca in primul si primul rand este nevoie de investitii in infrastructura, educatie si sanatate. Apoi, acestia au mai facut referire frecvent si la investitiile in tehnologie si digitalizare. In cele din urma, specialistii CFA Romania au specificat ca este nevoie de o mai buna absorbtie a fondurilor europene si de imbunatatirea eficientei parteneriatelor public-private.
Ultimele NOUTATI
Situatia se repeta! Romania a avut cea mai ridicata rata din UE si in luna octombrie
Se scumpesc din nou ratele la banci, pentru creditele luate inainte de anul 2019
Partenerii nostri
Reintegrarea unui salariat, conform unei hotarari judecatoresti. Cand se inregistreaza in Revisal?
Inregistrarea video a salariatilor, in vederea pontajului - incalca sau nu legea GDPR?
Legea nr. 283/2024: stabilirea salariilor minime adecvate si noile OBLIGATII ale angajatorilor
Te-ar putea interesa si