Cererea din Asia scumpeste boabele de cacao
cacaopret cacaocresterelindtcallebautciocolata
Firma de cercetare Euromonitor International estimeaza ca un consum tot mai ridicat de ciocolata in Asia va scumpi boabele de cacao la cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani.
Boabele de cacao sunt procesate si transformate in pudra sau in unt de cacao, folosite la producerea ciocolatei. Mai putina cacao echivaleaza cu preturi de productie mai mari pentru cei mai importanti producatori, cum ar fi Lindt & Sprungli, Nestle si Barry Callebaut.
In Asia, a carei populatie a ajuns la aproximativ 3,7 miliarde de locuitori, creste cererea pentru ciocolata, iar piata aproape se va dubla fata de restul lumii, in urmatorii patru ani.
Barry Callebaut, cu sediul in Zurich si cel mai mare producator de ciocolata vrac din lume, si-a dublat capacitatea in Asia din 2009, dupa ce firmele Cargill si Archer-Daniels-Midland si-au construit fabrici de procesare a boabelor de cacao, relateaza Agerpres.
Sporirea cererii in Asia a dus la un avans semnificativ al pretului boabelor de cacao. Pe 3 iulie, la New York, pretul tonei de cacao ajunsese la 3.149 de dolari, cel mai ridicat nivel din august 2011.
Cresterea consumului de ciocolata pe pietele emergente, inclusiv China si India, ar putea face ca cererea de cacao sa depaseasca productia, deficitul global fiind estimat la un milion de tone metrice pana in 2020, conform firmei de cercetare Hardman & Co.
Juergen Steinemann, directorul general al Barry Callebaut, este de parere ca, pe termen lung, deficitul de cacao de calitate este un motiv serios de ingrijorare pentru intreaga industrie.
Luni, la bursa ICE Futures US New York, pretul tonei de boabe de cacao era de 3.083 dolari, in crestere, de la inceputul anului, cu 14%.
In 2013, consumul de produse din ciocolata in regiunea Asia-Pacific a fost, in medie, de 200 de grame de persoana, dublu fata de acum zece ani, dar mai putin decat in Orientul Mijlociu si Africa.
Cererea a urcat cu 4,5%, cel mai rapid ritm de crestere din lume. Cea mai mare cantitate de ciocolata s-a consumat in Australia si Noua Zeelanda: 4,8 kilograme de persoana.
Pe locul doi, este Europa Occidentala, cu 4,6 kilograme de persoana.
Euromonitor anticipeaza ca, in acest an, vanzarile de ciocolata pe piata chineza vor creste cu 6,9%, la nivelul record de 193.100 tone, urmand a spori cu 6,6%, in 2015.
Anul acesta, Barry Callebaut si-a dublat capacitatea de productie din Asia, la 90.000 de tone si se gandeste sa faca o noua majorare.
Asa cum era firesc, actiunile producatorilor de ciocolata sunt in crestere.
In ultimele 12 luni, titlurile Callebaut au urcat cu 34%, iar cele emise de grupul american Mondelez International cu 28%.
Totodata, Laurent Pipitone, directorul Departamentului de Statistica de la International Cocoa Organization (ICCO), a avertizat ca cererea de cacao va depasi productia cu aproximativ 70.000 de tone, in perioada octombrie 2013 - octombrie 2014, pe fondul majorarii cererii de ciocolata in Asia si al recoltei slabe de cacao in Africa.
Acesta este cel mai mare deficit inregistrat de la debutul publicarii datelor statistice in 1960.