Cele mai sarace zone din UE au un PIB pe cap de locuitor de sapte ori mai mic decat cele mai bogate regiuni
saracie uedivergente uesaracie romania
Conform unui nou studiu al Bancii Mondiale, regiunile cele mai sarace din Uniunea Europeana au un PIB pe cap de locuitor de sapte ori mai mic decat cele mai bogate regiuni.
Raportul "Regandirea regiunilor mai putin dezvoltate", care examineaza convergenta si disparitatile din cadrul UE, evidentiaza pericolul capcanelor cresterii economice lente.
Potrivit studiului, inegalitatile constante la nivel regional submineaza oportunitatile oferite rezidentilor, contribuind la cresterea gradului de saracie si la emigratie la scara larga, in special in randul tinerilor.
“Toate regiunile din UE - chiar si cele mai sarace sau cele cu un ritm lent de crestere - dispun de un potential semnificativ de dezvoltare economica, insa se poate si mai bine. Atentia acordata performantei economice nationale a statelor membre este atat de mare, incat este usor sa uitam ceea ce se intampla in UE la nivel regional.
Cand privim dincolo de aparente, vedem ca exista multe modalitati in care putem lupta pentru a contracara inegalitatile din perspectiva prosperitatii, oportunitatilor si productivitatii, inegalitati care impiedica mobilitatea sociala si actioneaza ca impedimente pentru cresterea economica la nivel national”, a declarat Arup Banerji, director regional al
Bancii Mondiale pentru tarile UE
Raportul ia in discutie doua categorii de regiuni mai putin dezvoltate - cunoscute sub denumirea de regiuni cu crestere lenta si venituri scazute - localizate in anumite parti din Europa de Sud si Centrala.
Regiunile mai putin dezvoltate cu crestere lenta se confrunta cu probleme precum o productivitate care stagneaza si crearea unui numar redus de locuri de munca, in timp ce regiunile cu venituri scazute se confrunta cu provocari din ce in ce mai mari in procesul de transformare a propriilor economii.
Ambele categorii de regiuni neperformante se lupta cu rata ridicata a somajului comparativ cu regiunile care nu au statut de regiuni mai putin dezvoltate si cu niveluri foarte scazute de participare a femeilor pe piata fortei de munca. In 2015, nivelul mediu de participare a femeilor pe piata fortei de munca a UE era de 66,8%.
In regiunile mai putin dezvoltate, acest nivel era cu 10% mai scazut si chiar cu 20% mai scazut in cele mai grave cazuri. Raportul subliniaza rolul important jucat de Politica de Coeziune a UE in abordarea inegalitatilor regionale.
In prezent, UE investeste 50 de miliarde de euro anual, din fonduri de coeziune, pentru a sprijini procesul de dezvoltare in regiunile europene.
Raportul recomanda reechilibrarea prioritatilor urmarite de Politica de Coeziune, cu scopul de a asigura o mai buna valorificare a potentialului regiunilor mai putin dezvoltate, punand accent pe cinci domenii-cheie:
1) abordarea deficientelor de ordin macro-fiscal;
2) imbunatatirea mediului de afaceri pentru firme;
3) stimularea productivitatii oraselor;
4) dezvoltarea de competente in cadrul comunitatilor;
5) consolidarea calitatii institutiilor.