Cele mai proaste 5 sfaturi financiare primite de la parinti
sfaturi financiareeducatie financiaradezvoltare personala
Se spune ca parintii si bunicii sunt niste izvoare nesecate de intelepciune. Cu siguranta au multe lucruri bune pe care le pot impartasi tinerei generatii, insa nu de putine ori, din dorinta de a face mult bine, iese ceva negativ. Cam asta se intampla cu multe dintre sfaturile financiare primite de la familie.
Parintii si bunicii nostri au trait intr-o societate cu totul diferita, in care si regulile financiare si economice erau cu totul altele. Nu spun ca erau radical opuse celor din prezent, dar elementele constitutive ale educatiei financiare, sub forma de care avem noi nevoie astazi, lipseau cu desavarsire.
Astfel, tanara generatie de astazi a crescut auzind:
1. Daca nu te trezesti de dimineata, nu o sa ai niciodata un serviciu bun si o situatie financiara buna
In 2021, studiile pietei muncii arata ca tinerii de 30 de ani reusesc sa acumuleze in timp scurt sume de bani impresionante, paradoxal, din activitati care le permit sa isi organizeze timpul in functie de prioritatile, eficienta sau disponibilitatea personala.
De exemplu, freelnacerii si IT-istii, sunt oameni care, in general, nu lucreaza dupa un program batut in cuie, dar, totusi, se bucura de cele mai consistente venituri de pe piata muncii.
Paradoxal, majoritatea dintre acei 1,4 milioane de oameni remunerati cu minimul pe economie, lucreaza in ture si nu au voie sa intarzie nici macar 15 minute, in multe cazuri, de la pontajul la serviciu.
2. Pune banii la saltea
Banii la saltea sau ciorap erau singura modalitate prin care, in comunism, proletariatul cu o oarecare sansa de a face bani, reusea sa ii ascunda de vigilenta Legii 18/1968.
Nu doar ca este periculoasa aceasta metoda, in sensul in care risti sa iti sparga cineva locuinta si sa iti fure banii, dar nu este nici eficienta din punct de vedere financiar.
Astazi avem numeroase instrumente cu ajutorul carora putem pastra banii in siguranta, la banca, unde sunt asigurati (in limita a 100.000 de euro).
3. Tine de bani
A avea bani este probabil o reminiscenta a trecutului Epocii de Aur. Vrem sa ii simtim, sa ii palpam, sa ii mirosim. Sa stim ca sunt acolo si ne asteapta sa le mai aducem alti "colegi" de ciorap sau saltea, la final de luna.
Ei bine, banii tinuti si neinvestiti sunt expusi devalorizarii si niciodata nu te vor face un om mai bogat, doar pentru ca ii ai, ci te vor imbogati doar atunci cand vor incepe sa se inmulteasca singuri.
4. Ia-ti cat mai repede o casa
Probabil una dintre greselile fatale pe care le fac tinerii in primii ani in campul muncii este sa se inhame la un credit pe zeci de ani.
Aceasta miscare este, fara indoiala, decisa si la indemnul familiei, care a trait sub un regim ce a facut un delict din proprietate. Problema este ca, oricat de nobil si matur ar parea un astfel de pas, poate fi cel care ingroapa evolutia profesionala a tanarului.
De ce? Pentru ca un credit ipotecar contractat pe 30 de ani in 2021 implica extrem de multa lipsa de predictibilitate. Ai garantia ca vei lucra tot aici peste 10 ani, sau ca vei mai avea orice job si peste 15? Sau ca nu vor aparea anumite probleme care sa necesite cheltuieli si sa ajungi in imposibilitate de plata? Nu. Nu exista garantii, si cu cat perioada de rambursare e mai extinsa, cu atat riscul de a interveni ceva este si el mai ridicat. Pe de alta parte, efervescenta si curajul unui tanar de a explora si "risca" in cariera, la inceput, pot fi temperate de o astfel de responsabilitate. Apare gandirea: "Daca plec de aici, daca accept alta oferta si acolo nu va fi bine, cine plateste ratele la casa?". Neriscand, niciodata nu vei afla daca ti-ar fi fost mai bine sau nu.
5. Nu te duce in concediu, economiseste banii
Poate parea profitabil sa pui pe an cateva mii sau zeci de mii de euro de-o parte, renuntand la concedii. Insa trebuie sa fii constient ca renuntand la momentele tale de recreere, in care atat trupul, cat si mintea, au nevoie de un repaus, abandonezi si sansa ta de a-ti reincarca bateriile.
Usor, usor, vei intra intr-ul colt de umbra din punct de vedere al performantei, vei obosi.
Concediile, vacantele, momentele pentru noi, au rolul lor in viata noastra si nu trebuie privite ca un moft inutil, pe care il putem taia de pe lista. Consecintele pot fi iremediabile pe termen lung.