Cele mai afectate tari din lume de atentatele teroriste
Au trecut 230 de ani de la izbucnirea revolutiei care a zguduit Franta vreme de 10 ani, intre 14 iulie 1789 si 9 noiembrie 1799. Revolutia franceza a consacrat in istorie sloganul "Libertate, Egalitate, Fraternitate", dar a pus pe piată si un cuvant al carui inteles s-a perpetuat pana astazi, cu efecte dramatice pentru intreaga omenire: "terorism". Prima consemnare a acestui cuvant dateaza de la 1794, din perioada numita "a Terorii", cea mai violenta perioada prin care a trecut Revolutia franceza.
Primul care a folosit cuvantul a fost Jean-Paul Marat, unul dintre cei mai radicali sustinatori ai Revolutiei franceze, care a sfarsit prin a fi asasinat in cada de baie, prin injunghiere, de catre Charlotte Corday.
Din nefericire, cuvantul "terorism" este din ce in ce mai des folosit in zilele noastre, cand atacurile/ atentatele teroriste se succed, in toata lumea, cu o cadenta inspaimantatoare.
Cu toate acestea, anul 2018 este al patrulea an consecutiv cand numarul mortilor in atacuri teroriste la nivel global s-a diminuat.
Numarul victimelor atentatelor teroriste in anul trecut este, insa, foarte mare: 15.952 de persoane si-au pierdut viata in astfel de actiuni in anul 2018, conform Global Terrorism Index, un raport anual dat publicitatii de Institute for Economics and Peace (IEP), cu sediul la Sydney.
Cea mai semnificativa scadere, cu 75% in 2018 fata de 2017, a numarului mortilor in atentate teroriste s-a inregistrat in Irak, astfel incat Afganistanul, cu 7.379 de morti in 2018 (+59% fata de 2017) a ajuns pe primul loc in acest sinistru clasament.
Conform IEP, actiunile teroriste derulate in anul 2018 au avut si un urias impact economic, generand, la nivel global, pierderi de 33 de miliarde de dolari in anul de referinta, in scadere, totusi, cu 38% fata de anul 2017.
Merita amintit si faptul ca in 2014, anul de varf al atentatelor teroriste, pierderile generate de acestea la nivel global au fost estimate la 111 miliarde de dolari.
In pofida descresterii timp de patru ani consecutiv a numarului de victime si al pierderilor economice generate de terorism, un grafic al impactului economic al terorismului se situeaza pe o panta ascendenta in perioada 2000-2014, cu pierderi de 9 , respectiv 33 de miliarde de dolari in anii care delimiteaz intervalul.
De mentionat si faptul ca studiul IEP nu a luat in calcul decat pierderile directe si imediate ale tarilor afectate de terorism, nu si pe cele pe termen lung, generate de prabusirea turismului si a investitiilor straine, de pilda.
Conform ultimei editii a Global Terrorism Index, cele mai afectate de terorism din punct de vedere economic 10 tari din lume in anul 2018 au fost: 10. Yemen a piedut 0,6% din PIB din pricina terorismului; 9. Sudanul de Sud (-0,8% din PIB); 8.Somalia (-1,1 din PIB); 7. Libia (-1,2% din PIB); 6. Mali (-1,4% din PIB); 5/ 4 Siria si Republica Centrafricana (-1,6% din PIB); 3. Nigeria (-2,7% din PIB); 2. Irak (3,9% din PIB), in vreme ce Afganistanul a suferit cele mai mari pierderi economice, si anume 19,4% din Produsul Intern Brut al tarii in anul de referinta.
Cu un an in urma, in 2017, piererile economice globale generate de terorism au fost estimate de IEP la 52 de miliarde de dolari, iar pe primele trei pozitii se situau Irakul, Afganistanul si Nigeria (in ordine descrescatoare).
Sursa foto: maxpixel.net