Cele 3 nereguli pentru care utilizatorii de case de marcat ar putea scapa de amenzi. Analiza Irina Dumitrescu
contraventiiabatericase de marcataparate de marcatlegea preventieiirina dumitrescu
Proiectul legii preventiei a fost modificat din nou in luna martie. Pe langa cele 12 nereguli scutite initial daca reprezinta prima abatere, noile modificari aduc un total de 400 de nereguli "iertate" timp de 3 luni de inspectorii fiscali, timp in care contribuabilii in cauza au obligatia de a corecta neregulile conform planului de conformare inmanat de organele de control. Intr-o analiza cuprinzatoare, expertul contabil Irina Dumitrescu a explicat care sunt acele abateri care ar putea scapa nesanctionate daca sunt la prima abatere, savarsite de cei care folosesc aparate de marcat electronice fiscale.
Printre contraventiile care ar putea intra sub incidenta legii preventiei, conform proiectului de lege, se regasesc trei contraventii prevazute de OUG nr. 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, cu modificarile si completarile ulterioare. Este vorba de urmatoarele contraventii, prevazute la art. 10 lit. f), g) si h) din ordonanta:
- emiterea bonului fiscal continand date eronate, altele decat pretul de vanzare a bunului/tariful de prestare a serviciului, sau fara ca acesta sa contina toate datele obligatorii prevazute de OUG 28/1999. Conform OUG 28/1999 aceasta contraventie se sanctioneaza cu amenda in cuantum de 3.000 lei.
- neinmanarea bonului fiscal clientului de catre operatorul aparatului de marcat electronic fiscal si/sau neeliberarea facturii la solicitarea clientului. Contraventia se sanctioneaza cu amenda in cuantum de 1.250 lei, care se aplica persoanelor fizice.
- neindeplinirea de catre utilizatorii aparatelor de marcat electronice fiscale a obligatiei de a afisa anuntul de atentionare a clientilor cu privire la obligatia de a emite bon fiscal si de a-l inmana clientilor. Contraventia se sanctioneaza cu amenda in cuantum de 3.000 lei.
Concret, conform proiectului legii preventiei, in cazul savarsirii uneia dintre aceste contraventii, la prima constatare se aplica sanctiunea avertismentului. Agentul constatator intocmeste un plan de remediere in care stabileste masuri si termene de remediere, cu urmatoarele exceptii:
a) in cazul in care, in cursul derularii controlului, contravenientul isi indeplineste obligatia legala;
b) in cazul in care contraventia savarsita nu este continua;
c) in cazul in care, la reluarea controlului, agentul constatator s-ar afla in situatia de a constata si sanctiona aceeasi fapta.
Cititi analiza integrala pe
Contabilul.ro.
Redactor
Manager.ro
Experienta de 5 ani in management si marketing online